Jessica Mendels vertelt over een nieuw seizoen RTL Kampeert

Marije Onderwaater

Liefhebbers van kampeertelevisie opgelet! Zondag 31 januari gaat het tweede seizoen van RTL Kampeert van start. Hierin gaat Jessica Mendels op zoek naar de leukste bestemmingen en campings. Sander Janson brengt het laatste nieuws op kampeergebied. Daar willen we meer van weten en dus belden we even met Jessica.

Foto: RTL/Jessica Mendels
Foto: RTL/Jessica Mendels

Jessica, je gaat weer kamperen op tv! Hoe leuk vind je dat

Onwijs leuk! Ik heb altijd het gevoel gehad dat het nog een keer ging gebeuren. Het is grappig, want de kijker verbindt mij met kamperen omdat ik van 2008 tot 2012 Campinglife heb gepresenteerd, samen met Sander. Zelf trek ik het breder dan kamperen, meer naar het buitenleven en kokkerellen. Alles wat je doet als je op de camping bent.

En je bent weer in hetzelfde programma als Sander te zien.

Ik heb altijd gedacht dat ik nog een keer met hem zou samenwerken. De kijker is ons samen gewend. We hebben ook dezelfde energie. Elke keer als ik iets met iemand anders presenteerde, kreeg ik berichtjes waarin stond of ik niet weer eens iets met Sander kon doen. Nu zijn we dan samen in RTL Kampeert te zien, alleen niet op dezelfde momenten. Sowieso hebben Sander en ik altijd wel contact. We bellen af en toe en komen elkaar soms tegen.

Foto: RTL/Jessica Mendels
Foto: RTL/Jessica Mendels

Wat ga je doen in RTL Kampeert?

Ik ga op pad met verschillende kampeermiddelen of ik verblijf in een huuraccommodatie op de camping. We hebben het een beetje afgewisseld. In Wallonië rij ik in een heel mooi busje: oranje met gebroken wit. Net als vroeger, maar van binnen is alles nieuw met een fijn bed en een hefdak. Ik ben ook weggeweest met een kampeerwagen van Kip, een kruising tussen een vouwwagen en een caravan. Die is zo licht dat hij achter een elektrische auto kan. Echt heel stijlvol en hip. En waar het bij Campinglife meer om de deelnemers draaide, gaat het nu echt om mijn beleving van het kamperen. Wat vind ík ervan?

Hoe was het om weer op pad te gaan?

Ik vond het heel leuk om op reis te zijn. Sinds ik moeder ben, ben ik wel eens twee nachten met vriendinnen weggeweest, maar dit was anders. Het was fijn om me een week lang op werk te kunnen richten en te merken dat het nog even goed ging als vroeger. Misschien ging het zelfs nog wel makkelijker, omdat de uitdaging thuis tegenwoordig groter is. Ik beleefde er ook zoveel plezier aan. Het leek wel alsof ik op een wolkje zat. Af en toe post ik al foto’s en video’s van de gebeurtenissen achter de schermen. Mensen die me op die beelden zien, zeggen dat ik straal. Dat klopt, want het was zo leuk en gezellig tijdens de draaidagen. Het is fijn om op pad te zijn met collega’s met wie het vanaf het eerste uur klikt. Dat zie je ook op beeld. We hadden ook echt vakantieplezier. Dan waren we ergens en zeiden we tegen elkaar: “Wat zijn we uit hè?”

Foto: RTL/Jessica Mendels
Foto: RTL/Jessica Mendels

RTL Kampeert is afgelopen zomer opgenomen, midden in coronatijd. Hoe gingen jullie daarmee om?

We moesten vooral flexibel zijn, want de regels veranderden continu. De redactie was ook de hele tijd aan het puzzelen, omdat we ons wel aan de coronamaatregelen moesten houden. We zouden bijvoorbeeld naar de Costa Brava gaan en uiteindelijk moesten we een paar dagen eerder vertrekken, omdat in Barcelona een lockdown dreigde en anders zouden we niet meer kunnen filmen. Wij zaten weliswaar in Girona, een uurtje daar vandaan, maar we moesten wel kijken wat we zouden doen als daar ook een lockdown zou komen. Ook gold er een mondkapjesplicht toen wij draaiden in Spanje en Wallonië. In beeld had ik geen mondkapje op – daar had ik een vrijstelling voor – maar verder droeg ik het de hele tijd. We hebben ervoor gekozen om geen mondkapjes in beeld te brengen. We wilden echt de vakantie laten zien waar mensen nu van dromen. Dus we hebben in mooie dorpjes wel mensen gefilmd, maar dan op de rug.

Je bent in Spanje geweest, Wallonië, Nederland en in de Alpen. Wat vond je de mooiste bestemming?

Spanje is mijn favoriet. Je kunt daar langs de hele kustlijn wandelen, wel 200 kilometer lang. Dat gaat langs rotsen en via paden en trapjes. Dat wist ik helemaal niet. En dat terwijl ik zelf in de serie Costa heb gespeeld. Maar ja, die werd dan ook in Salou opgenomen.

Foto: RTL/Jessica Mendels
Foto: RTL/Jessica Mendels

In hoeverre was het filmen voor RTL Kampeert anders dan tijdens Campinglife?

We werkten met een klein ploegje. Bij Campinglife hadden we twee presentatoren, regisseurs, geluidsmensen en cameramensen. Dan waren we met ongeveer veertien man. Tel daar nog de deelnemers bij en je vormt zo een groep van twintig mensen. In het hoogseizoen was dat voor een kleine camping best veel. Ook sliep ik tijdens Campinglife niet altijd op de camping. Soms wel, maar dat was vaak onrustig. Als ik dan in een caravan lag en ’s nachts wakker werd, hoorde ik: “Jessica ligt in die caravan”. Dat is niet zo relaxed. Of alle haringen lagen er de volgende ochtend uit en de luifel hing los.

Kampeer je zelf ook met je gezin?

Met de kinderen hebben we nog niet in een tent geslapen. Dat durfden we nog niet aan met de jongste, die pas sinds een maand doorslaapt. Daarvoor huilde ze veel en dat wil je niet in een tent. Vakantie moet wel relaxed zijn. Ik wil kunnen opladen. De kinderen willen graag dat ik de camper koop waarmee ik ben weggeweest. Mijn zus heeft een kampeerbusje, misschien mogen we die eerst eens lenen. Ik ben trouwens gewend om te kamperen. Met mijn ouders sliepen we vroeger tijdens vakanties de ene keer in een koepeltentje in de Grand Canyon en vervolgens weer een paar dagen in een motel. Als we kampeerden, waste ik me met biologisch afbreekbare cactuszeep in het meer. Heel back to basic.

RTL Kampeert is vanaf 31 januari elke zondag om 17.30 uur te zien bij RTL 4. De herhaling is op zaterdag om 15.30 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…