Le Marche: het best bewaarde geheim van Italië

Martine van Kuler

Heerlijke stranden, prachtige steden, lieflijke dorpjes, blauwe meren, groene heuvels en ruige bergen. Le Marche heeft het allemaal. Toch vind je er nog geen massatoerisme. Tijd voor een kennismaking met deze Italiaanse parel.

Le Marche

De naam doet eerder Frans dan Italiaans aan. Maar schijn bedriegt, want De Marken – zoals de regio in het Nederlands heet – is Italië ten voeten uit.

Ontdek de puurheid van Le Marche

Le Marche ligt in het midden van Italië tussen de Adriatische zee en de Apennijnen. Het begint onder het staatje San Marino en strekt zich uit tot aan de bergen van het nationaal park Gran Sasso d’Italia. Le Marche wordt ook wel het ‘nieuwe Toscane’ genoemd, maar waar die regio massaal wordt bezocht door toeristen, is Le Marche nog relatief rustig en puur.

Cultuur snuiven in Italië

Cultuurliefhebbers komen sowieso aan hun trekken in Italië, maar voor mensen die houden van kerken en musea is Le Marche een walhalla. Nergens in Italië is de museumdichtheid zo groot. Tel daar de duizenden kerken, meer dan honderd kastelen, forten en historische theaters bij op, en je begrijpt waarom dit dé regio voor cultuurliefhebbers is.

Een kathedraal die je eigenlijk niet mag overslaan is de Basilica della Santa Casa in bedevaartsoord Loreto. De koepel van de basiliek is de op twee na grootste van Italië, na die van de Sint-Pieterskerk in Rome en de Duomo in Florence.

De Basilica della Santa Casa in Loreto.
De Basilica della Santa Casa in Loreto.

Zwemmen en zonnebaden

Na een dagje cultuur snuiven is het heerlijk om te relaxen op het strand. En ook dat kan prima. De kustlijn is namelijk zo’n 170 kilometer lang. Je vindt er lange zandstranden, kleine kiezelstrandjes en verlaten baaitjes. Voor ieder wat wils dus. Liever geen zee of strand, maar wel natuurwater? Neem dan een duik in een van de vele meren die de regio rijk is, zoals het Lago di Cingoli, het Lago di Borgiano en het Lago di Fiastra.

In opkomst als wijnstreek

Ook wijnliefhebbers komen aan hun trekken, want Le Marche is erg in opkomst als wijnstreek. Druiven als de verdicchio, passerina, pecorino, lacrima, montepulciano en sangiovese doen het goed in het heuvelachtige gebied. Ben je in de regio en mag je graag een glaasje drinken? Bezoek dan vooral een van de vele wijnhuizen.

Kamperen in Le Marche

Ben je al enthousiast geworden en wil je gaan kamperen in Le Marche? Lijkt ons geen slecht idee. Er zijn best veel campings te vinden, van klein en knus tot groot en luxe. Binnenkort zetten we in Campingtrend wat campings in deze prachtige Italiaanse regio op een rijtje. Ben je op zoek naar een camping in een ander deel van Italië? Lees dan deze reviews eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!