La Karavana: op avontuur in ’s werelds eerste rijdende dubbeldekker hostel

Martine van Kuler

Soms kom je een project tegen waar je meteen vrolijk van wordt. La Karavana is er zo een. Drie vriendinnen toverden een Engelse bus uit 1976 eigenhandig om tot 's werelds eerste rijdende dubbeldekker hostelbus. Dáár wilden we meer van weten, dus we namen contact op met Saskia, een van de initiatiefnemers.

"La Karavana staat voor avontuur, nieuwe ontmoetingen en mooie herinneringen"

Wat is La Karavana?
La Karavana is de naam van het bedrijf dat Saskia, Jolisa en Eileen zijn gestart in 2020. Samen hebben we een Engelse dubbeldekkerbus uit 1976 opgeknapt en omgebouwd tot eerste rijdende dubbeldekker hostelbus ter wereld! We reizen ermee door Nederland en daarbuiten, waarbij mensen mee kunnen op een geheel verzorgde trip. Daarnaast verhuren we de bus als groepsaccommodatie als we er niet mee onderweg zijn. La Karavana staat voor avontuur, nieuwe ontmoetingen, van het gebaande pad gaan en in het diepe durven springen om zo de mooiste herinneringen te maken.

Wie zitten er achter het project?
Eileen Helfferich (28) uit Utrecht, Saskia en Jolisa van Leeuwen (32) uit Leiden. We zaten en zitten alledrie in de evenementensector. Begin 2020 ontstond het idee een rijdend hostel te starten en een maand later viel veel werk weg door corona. De perfecte timing voor ons om ons vast te bijten in zo’n groot project. Voor ons is het een droom die uitkomt, het combineert al onze passies; reizen, ondernemen, nieuwsgierigheid, ontmoetingen creëren en nieuwe dingen leren.

 

"We hadden vrij weinig kluservaring"

Jullie hebben de bus zelf opgeknapt, hoe was dat?
Dat was te gek! We hebben het heel projectmatig aangepakt (het voordeel van allemaal in de productie van evenementen werken). De verbouwing ging dus vrij gestructureerd, we hadden verschillende fases benoemd die af moesten voor we aan de volgende konden beginnen. Eerst waterdicht maken en dan pas isoleren bijvoorbeeld. We hadden allemaal vrij weinig kluservaring en hebben veel kennis opgedaan door YouTube te kijken. En Google was our best friend. We belden partijen die er wel verstand van hadden en gingen het vooral gewoon dóén. We hebben daarnaast ook veel hulp van vrienden gehad. Het was ontzettend leuk en leerzaam om te doen en het voelt ook echt als onze bus en trots, nu we ‘m zelf helemaal hebben verbouwd.

Voor wie is een trip met La Karavana bedoeld?
De mensen die met ons meegaan zijn sociaal, hebben zin om nieuwe mensen te ontmoeten, zijn redelijk actief – we ontdekken de omgeving vaak door middel van activiteiten zoals kajakken, wandelen, fietsen etc. – en wel een beetje avontuurlijk ingesteld. Het is natuurlijk niet alledaags dat je met negen mensen in een dubbeldekker bus verblijft, maar we merken dat het dicht op elkaar zitten echt een toevoeging is aan de sfeer. Tijdens zo’n trip ontstaat echt een soort van vriendengroep.

Jullie gaan zelf ook mee op de tripjes. Valt het reisgezelschap weleens tegen?
Tijdens een trip gaan er altijd twee van ons mee als host/chauffeur/kok/reisbegeleider/mechanicus. Daarnaast kunnen er maximaal 7 gasten mee. De trips zijn altijd zo goed als all inclusive; je ontbijt, lunch, diner, snacks, activiteiten, vervoer en accommodatie zijn geregeld. Met z’n allen gaan we een aantal dagen op pad. Onderweg ontdekken we de omgeving door middel van verschillende activiteiten.
In Noorwegen gaan we bijvoorbeeld kajakken, zeilen, fietsen en hiken. ’s Avonds bouwen we regelmatig kampvuurtjes en eten we samen. We hebben reizen waarbij we verschillende activiteiten doen, maar ook thematrips waarbij we één thema focussen. Zo hebben we bijvoorbeeld een surftrip en klimtrip waarbij gecertificeerde instructeurs meegaan en de deelnemers echt iets nieuws leren. In juni gaan we nog op wijntrip, waarbij we verschillende wijnboeren bezoeken en natuurlijk voldoende wijn proeven. Gelukkig is het reisgezelschap nog nooit tegengevallen! We hebben echt onwijs leuke mensen mee gehad van wie er al meerdere een tweede of zelfs derde trip met ons hebben geboekt!

La Karavana woonkamer
De hostelbus heeft een knusse woonkamer.
La Karavana woonkamer
De hostelbus heeft een knusse woonkamer.

"We worden regelmatig op de foto gezet"

Wat is de grootste uitdaging waar jullie tot nu voor hebben gestaan onderweg?
Het mechanische gedeelte is met zo’n oude bus altijd spannend. Maar we worden steeds handiger en kunnen veel ook onderweg zelf oplossen. We hebben dus nog geen enkele trip hoeven cancelen vanwege mechanische problemen. Voor de hoogte van de bus gebruiken we een speciale app die ons de juiste routes wijst en dus de tunnels van minder dan 4 meter hoog vermijdt.

Jullie hebben ongetwijfeld veel bekijks onderweg. Levert dit leuke reacties op?
Ja! We hebben én een opvallende oude bus, wij als jonge vrouwen rijden erin en hij heeft een unieke functie, namelijk een hostel. Dat levert heel veel leuke reacties op. Mensen willen altijd even binnen kijken, toeteren naar ons op de weg en we worden regelmatig op de foto gezet. Heel leuk.

Slaapkamer la karavana
De slaapvertrekken in de bus.
Slaapkamer la karavana
De slaapvertrekken in de bus.
slaapkamer la karavana
slaapkamer la karavana

La Karavana in 2023

Welke bestemmingen staan er volgend jaar op het programma?
Volgend jaar hebben we verschillende thematrips gepland en gaan we daarnaast ook naar het buitenland. In april gaan we met een groep Amerikanen in Nederland op pad, in mei hebben we verschillende surftrips en een klimtrip in de Ardennen op de planning staan, in juni is er een te gekke wijntrip in Limburg en daarnaast gaan we in juli naar Noorwegen en in augustus naar Schotland. De eerste trips kunnen geboekt worden via onze site: www.lakaravana.nl. Volgende week vertrekken we naar Schotland om de routes daar te scouten. De trips naar Schotland komen voor het einde van het jaar online te staan.

Verder verhuren we de bus deze winter als groepsaccommodatie. Vanaf kerst tot en met maart staan we op camping Oetdoor. Dat is een super leuke plek waar je buiten kunt koken, vuur maken, kunt suppen of kanoën en dus lekker met een vriendengroep, familie of iets dergelijks in de bus kunt overnachten. Voor ons het perfect moment om 2023 en zelfs 2024 voor te bereiden, en tegelijkertijd kunnen we de bus delen met mensen die dat leuk vinden.

Wil je meer weten over La Karavana of misschien alvast een tripje boeken? Klik dan op onderstaande button.

 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!