In de voetsporen van Wie is de Mol? – Kamperen in Albanië

Martine van Kuler

Het nieuwste seizoen van het populaire televisieprogramma Wie is de Mol? is opgenomen in Albanië. Dat betekent genieten van pittoreske stadjes, uitgestrekte bossen, kuststroken en lagunes. Maar wat is Albanië verder voor een land? En kun je er goed kamperen? Tijd voor een kennismaking met deze nog onontdekte parel van de Balkan.

Vakantiegangers dankzij het tv-programma

De landen waar Wie is de Mol? zich afspeelt zien na de uitzending vaak een duidelijke stijging wat betreft het aantal Nederlandse toeristen. Georgië, Tsjechië, Colombia, de Amerikaanse staat Oregon, ze verwelkomden allemaal meer vakantiegangers dankzij het tv-programma. Dat zal met Albanië waarschijnlijk niet anders zijn. Wij hebben de trailer van het nieuwste seizoen van Wie is de Mol? gezien, en geloof ons, daar wil je naartoe!

Kamperen in Albanië? Even voorstellen!

Albanië is misschien wel een van de onbekendste landen van Europa, door de geïsoleerde ligging, het communisme (1944-1991) én de roerige jaren daarna. Massatoerisme vind je er dus (nog) niet, maar wat dan wel?

Albanië ligt ingeklemd tussen de Adriatische zee, Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland en heeft een oppervlakte van een kleine 30.000 vierkante kilometers (vergelijkbaar met België). Er wonen circa drie miljoen mensen, van wie er ruim een half miljoen in de hoofdstad Tirana wonen. Aan de kust is het zomers heerlijk warm, en in de winter niet al te koud. Het bergachtige binnenland kent wél strenge winters. Tot zover de aardrijkskundeles. Want kun je er als vakantieganger zien, doen en eten? En kun je goed kamperen in Albanië?

Oude steden, ongerepte natuur, uitgestrekte stranden

Of je houdt van cultuur, natuur of bakken of het strand: in Albanië kan het eigenlijk allemaal. Het land kent een aantal steden die zeker een bezoek waard zijn, zoals hoofdstad Tirana – met een mix van communistische bouwstijlen en moderne architectuur, Berat – de stad van duizend ramen – en burchtstadje Gjirokastra.

Heb je genoeg van de steden, trek dan de ongerepte natuur in. Albanië kent maar liefst vijftien officiële nationale parken. Het Divjake-Karavasta National Park is een walhalla voor vogelaars. In het park vind je de grootste lagune van Albanië, een geliefd toevluchtsoord voor onder meer de Dalmatiaanse pelikaan. Nationaal Park Lurë staat bekend om zijn gletsjermeren, in Nationaal Park Theth kun je lynxen, bruine beren en wolven spotten en Nationaal Park Valbonëdal lokt uit tot het maken van wandelingen. Oh, en vergeet de Osumi-kloof niet, die ook wel de Grand Canyon van Albanië wordt genoemd.

Wil je niet struinen door oude dorpjes en steden en is natuur ook niet aan jou besteed, tja dan adviseren we toch een strandvakantie naar Spanje. Maar wil je cultuur en natuur combineren met een paar stranddagen, dan kun je prima naar Albanië. Het land heeft namelijk een prachtige kustlijn en vooral langs de Ionische kust in het zuiden vind je populaire badplaatsen.

Uit eten in Albanië

De Albanese keuken is heel divers, dus het moet wel raar lopen als er niets van je gading bij is. Houd je van vlees en bonen, richt je dan op lokale gerechten. In de kustplaatsen geniet je natuurlijk van verse vis en schelpdieren en ben je niet zo avontuurlijk ingesteld? Geen nood, want in veel restaurants zijn pizza’s en pasta’s te krijgen. Verder wordt er in de Albanese keuken veel groenten en fruit gebruikt. En ben je niet vies van een alcoholische versnapering? Probeer dan zeker de lokale wijnen en de raki!

Kamperen in Albanië

Ben je na het lezen van dit alles al enthousiast geworden over Albanië? Dat treft, want in het land kun je prima kamperen. Ben je een echte avonturier? Dan zit je hier goed, want op veel plekken in Albanië mag je wildkamperen. Dus wil je je kampement opslaan in verlaten berggebieden of een stil plekje langs de kust? Zoek en gij zult vinden. Wildkamperen in nationale parken, bij staatsgebouwen of op particulier terrein mag niet, maar er blijven genoeg toffe plekjes over waar je wél mag staan.

Kies je liever voor een camping, dan is dat ook geen probleem. Verspreid door het land liggen er circa vijftig, maar dat aantal stijgt snel. Op deze kaart zie je waar in Albanië je de campings kunt vinden.

Net als Wie is de Mol? naar Albanië? Dat kan best goedkoop

Albanië is een relatief goedkoop land. Voor een nacht op een kleine camping ben je met z’n tweeën ongeveer een tientje kwijt. Een luxere camping kost het dubbele. Ook uit eten gaan is niet duur. Voor tien euro kun je in een restaurant heel behoorlijk eten, inclusief een goed glas wijn of een biertje. Voor een koffie op een terras betaal je nog geen euro en een halve liter bier kost vaak nog geen twee euro.

Wil jij meer weten over Albanië als vakantieland? Kijk dan op de site van het nationale verkeersbureau van Albanië. Twijfel je nog of je wilt kamperen in Albanië? Verlekker je dan aan onderstaande trailer van Wie is de Mol? Wedden dat je dan ook naar Albanië wilt? Overigens begint het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? op zaterdag 1 januari 2022 om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!