tent hangmat

In de herfst smeren met zonnebrandcrème? Doen!

Martine van Kuler

Nog even lekker kamperen tijdens de herfstvakantie, wie wil dat nou niet? De zomervakantie zit er pas net op, maar met de mooie nazomers van de afgelopen jaren is de herfstvakantie een steeds populairdere optie voor de kampeerder. Hoe zit het tijdens deze vakantie met het beschermen van de huid tegen de zon? We weten allemaal dat je flink met zonnebrandcrème moet smeren in de zomer, maar hoe zit dit in oktober waar de herfstvakantie in valt?

Waarom en wanneer zonnebrand gebruiken?

Zonnebrand is tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei variaties: crème, spray, olie en zelfs schuim. Ook de bescherming varieert: van factor 2 – die nauwelijks bescherming biedt – tot factor 50. Hoe hoger de factor (ook wel SPF), hoe beter je huid tegen zonlicht bestand is.

Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen verbranding, huidveroudering en zelfs tegen het ontstaan van huidkanker. Het is dan ook verstandig om je goed in te smeren als je op vakantie bent. En niet alleen wanneer je een middag op het strand doorbrengt, want ook tijdens een mooie wandeling kan de zon je huid aantasten. Net als je voor je tent of caravan aan het relaxen bent.

De zon geeft namelijk UV-straling af: uva en uvb. Uva-straling heeft huidveroudering als effect en komt zelfs door wolken of glas heen. Door uvb-straling kan je huid verkleuren naar bruin of rood. Vaak zie je op verpakkingen dat zonnebrand tegen beide beschermt.

De sterkte van de zon wordt kun je vinden op de uv-index. Deze index is in de meeste weerwebsites en apps verwerkt, zodat je weet hoe sterk de zon is. Bij uv-index 3 wordt geadviseerd om te smeren.

kamperen
kamperen

Hoe snel kan je verbranden?

Hoe snel je merkt dat de zon je huid aantast, verschilt per persoon en per situatie. Iemand met een wat donkere huid zal bijvoorbeeld minder snel verbranden dan iemand met een heel lichte huid. Ook het seizoen, het type weer en de locatie van je vakantiebestemming hebben invloed.

In de zomer is de zonkracht het sterkst. In Nederland kan je in de zomer al na een kwartier in de zon verbranden als je geen zonnebrand smeert. In meer zuidelijke delen van Europa, zoals Spanje of Italië is dit nog sneller. In oktober is de zonkracht minder, maar vaak wordt de uv-index 3 dan ook al in Nederland gehaald.

Door reflectie kan de zonsterkte zelfs nog verder toenemen. Je zou misschien denken dat je op een bewolkte dag niet zo gauw verbrand, maar wolken kunnen zonlicht juist reflecteren, wat het effect van de uv-straling versterkt. Ook de zee, een rivier of een meer weerkaatst de zon, wat betekent dat je je hierbij in de buurt extra goed moet insmeren.

insmeren zonnebrandcrème
insmeren zonnebrandcrème

Wanneer ben je goed beschermd?

Om jezelf goed te beschermen tegen de negatieve effecten van zonlicht, is zonnebrandcrème gebruiken een must. Gebruik het liefst factor 30 en breng ruim aan op je huid. Als je te dun smeert, dan gaat de beschermingsfactor namelijk omlaag.

Daarnaast moet je iedere 2 uur opnieuw insmeren, én nadat je hebt gezwommen. Dit geldt net zo goed wanneer je waterproof zonnebrand gebruikt, want ook deze kan bijvoorbeeld bij het afdrogen van je huid af gaan.

En wist je dat er ook speciale zonbescherming is voor je lippen? Met een lippenbalsem met SPF bescherm je ook dit deel van je gezicht tegen verbranding en huidveroudering.

Hoewel zonnebrand uv-straling zo goed mogelijk tegenhoudt, doe je er verstandig aan om op het heetst van de dag uit de zon te blijven. Zoek dus tussen 12 en 15 uur liever even de schaduw op.

Feiten en fabels over zonnebrandcrème
Feiten en fabels over zonnebrandcrème

Niet op de blaren zitten

Op vakantie wil je het mooie weer natuurlijk optimaal benutten. Of je dat nu doet tijdens een actieve fietstocht of op het strand. Maar je wilt huidverbranding voorkomen, zodat je niet op de blaren hoeft te zitten. Bescherm jezelf dus goed met zonnebrandcrème, zodat je de hele vakantie kan genieten van het zonnetje!

Heb je toch het idee dat je een beetje verbrand bent? Gebruik dan aan het eind van de dag wat aftersun. Hiermee help je je huid te herstellen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!