Darc Mono Darc Rig

Imposante expeditievoertuigen: Darc Mono en Darc Rig

Marije Onderwaater

Avontuurlijk reizen met een robuust kampeermiddel is de passie van alle medewerkers van Darc. Die passie is hun drijfveer bij het maken van de volgende generatie expeditievoertuigen, zo zeggen ze zelf. Momenteel werken ze aan de Darc Rig, die behoorlijk verschilt van het huidige vlaggenschip, de Darc Mono.

Met de Darc Rig levert de bouwer van expeditievoertuigen straks – de eerste opleverdatum is nog niet bekend – een totaal ander voertuig dan de Darc Mono. Waar de Mono echt een expeditievoertuig is, heeft de Rig meer de looks van een uit de kluiten gewassen buscamper. De keuze voor een chassis luistert nauw bij de bouw van een expeditievoertuig. Bij de Mono is dat de Iveco Daily 4×4. De nieuwe Rig komt op de Mercedes Sprinter 4×4 te staan.

Darc Rig
Darc deelt al enkele specs van de nieuwe Rig
Darc Rig
Darc deelt al enkele specs van de nieuwe Rig

Losse onderdelen én een voertuig

De Rig-lijn bestaat nu nog uit losse onderdelen voor het exterieur van de Mercedes Sprinter. Bijzonder zijn de zogenoemde Flares; zijverbreders die de ruimte achterin de Sprinter vergroten. Dankzij de Flares past hier een bed van 1,95 meter breed. De Flares zijn aerodynamisch, veroorzaken geen windruis onderweg én ze zijn zo geïnstalleerd dat de schuifdeur gewoon open kan. Momenteel ontwikkelt Darc carrosseriedelen van koolstofvezel, dat licht van gewicht en zeer sterk is. Zo komen er een snorkel, een modulair imperiaal met dakkoffer of daktent, een heavy duty achterdrager en nog meer accessoires van carbon. Darc verwacht deze onderdelen in april uit te brengen.

Het Duitse bedrijf werkt ook aan een Mercedes Sprinter 4×4 die is uitgerust met alle RIG-exterieuronderdelen. Het is nog niet bekend wanneer deze Sprinter in de verkoop gaat.

Darc Rig snorkel
De carbon snorkel
Darc Rig snorkel
De carbon snorkel
Darc Rig Flares
De Darc Rig Flares
Darc Rig Flares
De Darc Rig Flares
Darc Rig roof rack
Het roof rack van koolstofvezel
Darc Rig roof rack
Het roof rack van koolstofvezel

Dit is de Darc Mono

Vlaggenschip van Darc is de Mono, een op maat gemaakt expeditievoertuig op de Iveco Daily 4×4 die is geïnspireerd op vrachtwagens uit de Dakar Rally. De Mono heeft een monocoque opbouw van carbon, inclusief zeven ingelegde glazen ramen. De isolatielaag zorgt dat het binnen lekker stil is en beschermt tegen de meest extreme temperaturen, van -30°C tot +50°C. Aan beide zijden zijn luiken aangebracht die toegang bieden tot de geïsoleerde opbergruimte in het voertuig. De Mono heeft verder een elektrisch bedienbare luifel en een robuuste achterdrager.

Het interieur van de Darc Mono is ruim en dankzij de vele ramen – waaronder een groot dakraam – is het er enorm licht. De stahoogte is ruim 2 meter. Klanten kunnen voor de inrichting kiezen uit talloze combinaties van kleuren en materialen. Ook de indeling is naar wens samen te stellen, zo is het mogelijk om voor een gasloze keuken te kiezen. Voor de veiligheid heeft de Darc Mono in de badkamer – met toilet en separate douche – een luik dat in nood toegang tot de cabine biedt.

De exterieuronderdelen van de Mono zijn eveneens los verkrijgbaar.

Darc Mono exterieur
Met de Darc Mono kan je alle kanten op
Darc Mono exterieur
Met de Darc Mono kan je alle kanten op

Meer onderdelen Darc

Op de website van Darc vind je meer informatie over de Darc Mono, de op handen zijnde Darc Rig en alle onderdelen in de Mono- en Rig-serie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de 17 inch R-1 wielen, een velg- en bandcombinatie voor de Iveco Daily 4×4 met een enorm draagvermogen. En wanneer er meer bekend is over de Darc Rig als volledig voertuig laten we je dat natuurlijk weten.

Darc R1 wielen
De Darc R1 wielen
Darc R1 wielen
De Darc R1 wielen

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…