Hyundai Staria als compacte buscamper en alternatief voor VW T7?

Luc Schaepkens

In de tweede helft van dit jaar komt de opvallende Koreaanse Hyundai Staria op de markt. Een interessant basisvoertuig voor een compacte buscamper. En is de Staria een alternatief voor de op stapel staande VW T7?

Compacte buscamper

Recent schreven we hier nog over de aangekondigde VW T7. De compacte Volkswagenbus is al sinds mensenheugenis een geliefde basis voor de compacte buscamper. Er zijn een paar alternatieven. We noemen de Crosscamp van Hymer met de Opel Zafira en Toyota Proace als basis. Of de Campster van Pössl die de Citroën Spacetourer en de Mercedes V klasse als basis heeft. Nog even en er staat een nieuw alternatief in de showroom: de Hyundai Staria. Met een lengte van 5,25 meter even lang als de VW T6.1 met de lange wielbasis.

Hyundai Staria oogt futuristisch

De Hyundai Staria is voor het Koreaanse merk – ken je de Hyundai Pony nog? – het debuut in het busjessegment. De Staria komt in een personenversie en een bestelwagenversie. Die laatste is ook interessant als basis voor een compacte buscamper. Het is de bedoeling dat de bedrijfswagenvariant geen uitgeklede versie van de personenbus wordt. Vooralsnog komt hij alleen beschikbaar met een lengte van 5,25 meter. De VW T6.1 met lange wielbasis meet 5,29 meter en is daarmee vergelijkbaar. De Hyundai Staria past met een hoogte van 1,99 meter in elke parkeergarage, al kan een slaaphefdak een paar centimeter toevoegen.

Futuristische uiterlijk

Wat als eerste opvalt is het futuristische uiterlijk. De dagrijverlichting bestaat uit een lange strip over de volledige breedte van de voorkant. Daaronder vierkante led-lampen verstopt in een grote grill. De achterklep loopt door tot aan de bumper en is elektrisch te openen en sluiten. Aan beide kanten ernaast een streep als achterlicht, zoals we dat kennen van de Cadillac. Zowel links als rechts heeft de Hyundai Staria een schuifdeur. Ook deze deuren zijn elektrisch te openen en sluiten.

Veel uitzicht door grote ramen

De ramen zijn groot. Dat komt voornamelijk doordat ze ver omlaag zijn doorgetrokken. Het doet een beetje spaceship-achtig aan. Je ziet de Hyunda Staria met een beetje fantasie als shuttle zo de Enterprise binnenvliegen. De mooie lichtmetalen velgen zijn met 18 inch aan de maat. Het open interieur zorgt voor een flink ruimtegevoel. Hyundai geeft 5000 liter aan bagageruimte op. Dat is een flinke berg vakantiespul. Maar net zo gemakkelijk ook een campinginterieur. Voor de zelfbouwer of de camperfabrikant die weer eens wat anders wil. Vol verwachting klopt ons hart. Wie gaat de uitdaging aan en bouwt de eerste Hyunda Staria compacte buscamper?

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur