Hymer Free S 600 is een buscamper met 4 slaapplaatsen

Luc Schaepkens

Droom je van een buscamper, maar weet je niet waar je de kinderen moet laten? Bij de Hymer Free S 600 hoef je daar je hoofd niet over te breken. Deze buscamper – met de zes meter lange Mercedes Sprinter als basis – heeft namelijk desgewenst een slaaphefdak. De kinderen hebben zo hun eigen slaapzolder. Deze buscamper voor het hele gezin heeft vier slaapplaatsen.

Hymer Free S 600

De Hymer Free S 600 is in thuisland Duitsland al te koop vanaf zo’n 50.000 euro. Dat komt met name door de goedkopere voorwielaandrijving. De Grand Canyon S – ook van Hymer en op Sprinter – met achterwiel- of vierwielaandrijving is aanzienlijk duurder. Het is een bewuste keuze van Hymer, zo is er immers wat te kiezen. Het prijsverschil is om precies te zijn 11.000 euro. De Hymer Free S 600 behoort daarmee tot zo’n beetje de meest gunstig geprijsde buscampers met de Mercedes Sprinter als basisvoertuig. Uiteraard komt er in ons land nog bpm bovenop, voordat hij voor de deur staat. Deze Hymer is in Nederland vanaf 65.490 euro te koop. Voor een kleine 4000 euro extra koop je er het optionele slaaphefdak bij.

Hymer Free S 600 buscamper voor het gezin

De optionele Isofix-sluitingen voor de gordels zijn ook handig in een buscamper voor het gezin. Ze kosten 195 euro extra. Voor nog eens 295 euro maak je van de zithoek een noodbed – kost 295 euro – en heb je vijf slaapplaatsen. Je komt dan wel een zitplaats met gordel te kort. Daarvan zijn er maar vier aanwezig. Dat zijn de twee draaibare cabinestoelen en de dinettebank. Bij het draaien van de stoelen merk je overigens dat de Sprinter in de breedte een aantal centimeter krapper is in vergelijking met de Ducato. Het keukenblok staat op de populaire plek in de opening van de schuifdeur. Twee pitten en een wasbak gaan schuil onder twee glazen deksels. Er zijn drie lades en de koelkast heeft een inhoud van 90 liter.

De niet al te ruim uitgevallen badkamer heeft een eigen raampje. Fijn voor de ventilatie en het daglicht. Ook al omdat er – vanwege het slaaphefdak – geen dakluik aanwezig is. Slapen bovenin is – zeker als het warm is – prima te doen. Je kunt aan de twee zijkanten en de voorkant het tentdoek openritsen. De horren houden de insecten buiten, maar het waait zo heerlijk door. De bedmaat op de slaapzolder bedraagt 1,20 bij 2,o2 meter. Er is een plank waarop de bril, de telefoon of het boek een plekje vindt. Een led-lampje met zwanenhals zorgt ervoor dat je niet alles in het donker hoeft te doen.

Langer bed door oren aan de zijkant

Achterin deze buscamper met vier slaapplaatsen het dwarsgeplaatste tweepersoonsbed. Dit heeft een lengte van 1,95 meter. Dat past doordat de Hymer Free S 600 zogenoemde oren heeft. Door deze verbreding ontstaat meer ruimte. Het bed is 1,27 meter breed. Het comfortabele matras is 12 centimeter dik en ligt op een lattenbodem. Onder de bovenkasten aan elke kant een rail met spots. Die kun je zo precies hangen waar je ze hebben wilt. Nog meer opbergruimte in de kast bovenop de koelkast. En onder het bed, bereikbaar door het middendeel van de lattenbodem omhoog te klappen. Laat je dat omhoog staan, dan passen bijvoorbeeld de fietsen achterin. Aan weerszijden onder het bed de kasten waarin ook de gasflessen, de watertank en de verwarming hun plek hebben.

Optioneel slaaphefdak heeft ook nadeel

Je verwacht het niet, maar aan het handige slaaphefdak kleeft ook een nadeel. Het snoept namelijk 120 kilo af van het laadvermogen van de Hymer Free S 600. En dat is voor een buscamper voor het hele gezin best veel. Het maximaal toegestane gewicht van deze buscamper met vier slaapplaatsen is 3500 kilo. Je kunt er dus met een gewoon B-rijbewijs in rijden. Maar als de tank en de gasflessen zijn gevuld, hou je minder dan 400 kilo aan laadvermogen over. Voor twee personen genoeg, voor een gezin van vier krap. Opwaarderen kan de oplossing zijn, al heb je dan wel een C-rijbewijs nodig.

Wil je deze buscamper compleet maken, dan kun je optioneel onder meer nog het chassispakket en het Ready-to-camp-pakket toevoegen aan de optielijst. Dan komt er nog eens 4500 euro bij. Ook de negentrapsautomaat staat in de lijst.

SpecificatiesHymer Free S 600

Basis: Mercedes Sprinter, 314 CDI, 143 pk, voorwielaandrijving.
Afmetingen (lbh): 5,93 / 2,06 / 2,78 meter
Leeggewicht / Laadvermogen: 2715 / 785 kilo
Maximaal gewicht: 3500 kilo
Zit-/slaapplaatsen: 4 / 2-5
Prijs: vanaf 65.490 euro

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur