Hymer Connect App maakt van de camper een smart home

Jos Mark

Hymer presenteerde vandaag – heel toepasselijk via een online persconferentie – de Hymer Connect App. Hymer noemt het een ‘smart ecosystem’ dat in de toekomst nog wordt uitgebreid.

Hymer Connect App

De trend is al een tijdje gaande: ook in de kampeerwereld zijn steeds meer apparaten connected of verbonden met the internet of things. In simpele bewoordingen betekent dit de camper of caravan verbinden met een smartphone om de techniek te bewaken. Zagen we een paar jaar geleden al iNet van Truma om de kachel en de airco te bedienen, tegenwoordig is het zelfs mogelijk de schotelantenne en de koelkast te bewaken wanneer ze een zogenoemde BUS-aansluiting hebben. Via die BUS, een communicatiesysteem voor digitale apparatuur, kunnen die apparaten informatie over hun status geven.

Zelfstandige systemen gecombineerd

De Hymer Connect App die het merk vandaag heeft voorgesteld, gaat nog iets verder dan het louter combineren van die zelfstandige systemen. Zelf gaan ze prat op hun intensieve samenwerking met Mercedes Benz, iets dat duidelijk is te zien in het huidige camperaanbod. Mercedes heeft de BUS van het voertuig beschikbaar gemaakt voor communicatie via de Hymer Connect App. Daardoor is het nu mogelijk vitale voertuiginformatie af te lezen op het scherm van je smartphone. Denk hierbij aan de niveaus van de diesel en ad-blue tank, maar ook aan de spanning van de startaccu.

Daarnaast zijn de kachel, de satellietschotel en de koelkast verbonden met de Hymer Connect App. Een alarm waarschuwt zodra er met een van die componenten iets misgaat. Ook is het hierdoor bijvoorbeeld mogelijk de schotel te sluiten als de wind toeneemt. Is de koelkast niet goed gesloten? Ook dan waarschuwt de app met een alarm. Best handig, allemaal.

Verlichting zoals in een smart home

Bij de controle van de verlichting gaat de Hymer Connect App echt een stapje verder. Je kunt namelijk niet alleen alle verlichting in- en uitschakelen, maar ook de sfeer kiezen. Net als met het Philips Hue-systeem kun je nu de led-verlichting in de wagen in- en uitschakelen én de kleurtemperatuur en intensiteit van het licht aanpassen. Volgens Hymer is dat prettig, want overdag functioneer je beter bij helder wit licht terwijl je ’s avonds liever een warmere tint verlichting hebt.

De Hymer Connect App is beschikbaar vanaf het volgende modeljaar (2022). Vanaf januari van dat jaar kun je de app laten inbouwen bij een Hymer dealer. De app is geschikt voor de Hymer Masterline vanaf modeljaar 2019.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.