Het Suzuki Jimry campertje is een stoer samenraapsel

Luc Schaepkens

Neem wat onderdelen van de vierwielaangedreven Suzuki Jimny, het populaire jeepje van dit merk. Plak die op de Suzuki Every. Dat is een minibusje – oftewel een Kei car, die alleen in Japan te koop is – en zie het verrassende resultaat. De Japanse tuner T-Style Design deed het en presenteert trots het Suzuki Jimry campertje. Piepklein, echt wat je noemt een minicamper.

Japanse camper

In Japan betaal je wegenbelasting al naar gelang de inhoud van de motor en de afmetingen van je auto. Daarom rijden er veel hele kleine autootjes rond. Zo’n kleintje – het is een populaire klasse in Japen – heet Kei car. Suzuki heeft bijvoorbeeld de Every. Een minibusje dat alleen voor de Japanse markt bestemd is. Dat busje, daar kon de Japanse tuner T-Style Design – thuis in Yokahoma – wel wat mee. Hij leende wat onderdelen van de ook hier razend populaire Suzuki Jimny. Een ook niet al te groot uitgevallen vierwielaangedreven jeepje. En zie: de Jimry minicamper is geboren.

Suzuki Jimry campertje: klein en stoer kunnen samen

De neus is het eerste wat opvalt als je naar dit stoere Suzuki Jimry campertje kijkt. De grill stamt van het nieuwe model van de Jimny. Ook hier een razend populair terreinwagentje. Zo populair dat de wachttijden na de presentatie al heel snel opliepen. Maar er is meer overgenomen. Zo staat het busje net als de Jimny hoger op de wielen. Ook de gemonteerde wielen zelf zijn twee maten groter dan bij het origineel. Niet 13, maar 15 inch.

Normaal heeft een Every minibusje een grondspeling van zo’n 15 centimeter. Het busje op de foto’s is 4 centimeter extra verhoogd. Maar er zijn ook exemplaren die 10 centimeter extra zijn verhoogd. Die zien er waarschijnlijk nog aparter uit. Onder de kap – het blijft een Kei car – ligt een driecilinder 660 cc motorblokje. Dat is goed voor 63 pk. Het blokje ligt tussen de twee voorstoeltjes. Je kunt kiezen tussen een handgeschakelde bak of een automaat. Vierwielaandrijving is optioneel verkrijgbaar op dit Suzuki Jimry campertje.

Jimry als bouwpakket

Wie al een Every minibusje heeft, kan zelf aan de slag. Het opvallende neusje is namelijk los te koop. Er zitten een grill, motorkapje en bumpertje in het pakket. Je kunt het er zelf opschroeven. In Japan betaal je er 2180 dollar voor. Maar dan ben je nog niet klaar. Vervolgens moet je er nog een minicamper van maken. Dat begint met de pop-up daktent. En een soort platte kistenset voor achterin. Daarvan maak je met kussens een bed. Het is ook meteen opslagplaats annex uitschuifbaar keukentje.

Voor de kussens van het bed kun je kiezen uit verschillende kleuren leer. De stoeltjes krijgen dan meteen een bijpassende bekleding. Zo maak je van een gewoon Every minibusje een stoer Suzuki Jimry campertje. Geen zin om zelf te knutselen? T-Style Design verkoopt ze ook kant-en-klaar. Dan zit je rond de 22.000 dollar.

Minibusje Every geliefd tuningsobject in Japan

Het minibusje Every is al vaker omgetoverd door de vele bezitters. Er zijn hiervoor verschillende ombouwsets verkrijgbaar. Omdat ze in Japan met bossen tegelijk rondrijden, zijn onderdelen goed en goedkoop verkrijgbaar. Dat maakt het voor veel mensen bereikbaar. Behalve voor dit Suzuki Jimry campertje kun je ook voor de retro-look gaan. Dan maak je er een jaren 70 Amerikaanse Van van. Compleet met two-tone lak. Hiervoor worden doorgaans tweedehands minibusjes gebruikt.

Of je er ooit een in deze contreien zult zien rondrijden, betwijfelen we. Er rijden er wel een paar rond in de VS. Het ziet er leuk uit, vinden wij. Al zullen de meningen daarover verschillen. Maar of je de achterklep nog kunt sluiten als je in bed ligt? Dat is maar de vraag. Je benen laten uitsteken lijkt de enige oplossing. Voordeel is dan weer dat er weinig stof nodig is om zelf een tent te maken voor aan de achterklep.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur