Hanzesteden Zutphen

Herfstuitje: 5x Hanzesteden in Nederland

Martine van Kuler

Het najaar is het ideale seizoen voor een stedentripje. Gelukkig hoef je hiervoor niet ver weg. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Nederlandse Hanzesteden. Deze steden waren ooit centra van handel en cultuur, en ze hebben hun historische charme weten te behouden. Nederland telt negen Hanzesteden en deze vijf vinden wij heel leuk.

Deventer

Een van de leukste Hanzesteden vinden wij Deventer. De historische binnenstad is een bezienswaardigheid op zich. Wandel door de schilderachtige straatjes, bewonder de goed bewaarde middeleeuwse architectuur, en proef de sfeer van een stad die is doordrenkt van geschiedenis. Bezoek de Waag, de Sint-Nicolaaskerk en de Muntentoren. Maar sla ook Speelgoedmuseum niet over. Hier kun je een indrukwekkende collectie speelgoed uit verschillende tijdperken bewonderen. Deventer is ook beroemd om zijn boekenmarkt – de eerste zondag van augustus – en het Dickens Festijn, dat dit jaar op 16 en 17 december plaatsvindt in de binnenstad.

Dickens Festijn Deventer
Het Dickens Festijn in Deventer.
Dickens Festijn Deventer
Het Dickens Festijn in Deventer.
Zwolle_Sassenpoort
De Sassenpoort in Zwolle.
Zwolle_Sassenpoort
De Sassenpoort in Zwolle.

Zwolle

Zwolle, met zijn indrukwekkende stadsmuren en grachten, is een stad vol karakter. Bezoek de iconische Sassenpoort, een prachtig middeleeuws bouwwerk, bewonder de weelderige tuinen van Park de Wezenlanden en beklim de toren van de Grote of Sint-Michaëlskerk voor een panoramisch uitzicht over de stad. Kunstliefhebbers mogen Museum de Fundatieniet overslaan. Dit is gevestigd in een opvallend neoclassicistisch gebouw en herbergt een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst. Zwolle heeft ook een bruisend culinair scene, met talloze restaurants die lokale gerechten serveren. Vergeet niet de Zwolse mosterd te proberen.

Kampen

Ook Kampen, gelegen aan de monding van de IJssel, hoort in ons lijstje met Hanzesteden. Het is een stad die doordrenkt is met geschiedenis en charme. Wat deze Hanzestad bijzonder maakt, is de goed bewaard gebleven middeleeuwse stadskern. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de prachtige gevels van koopmanshuizen en de stadspoorten, zoals de Cellebroederspoort en de Broederpoort. Het Stedelijk Museum Kampen biedt een diepgaand inzicht in de rijke geschiedenis van de stad. Vergeet ook niet een tochtje te maken over de IJssel, waarbij je de stad vanaf het water kunt bewonderen. Houd je van bier? Dan is het Biermuseum Kampen een niet te missen plek.

Hanzesteden - Kampen Broederpoort_in_Kampen
De Broederpoort in Kampen
Hanzesteden - Kampen Broederpoort_in_Kampen
De Broederpoort in Kampen
Hanzestad-Zutphen
Zutphen.
Hanzestad-Zutphen
Zutphen.

Zutphen

Zutphen, met zijn middeleeuwse charme, is een stad die je meeneemt naar een andere tijd. De oude binnenstad met zijn kronkelende straatjes en historische gebouwen is een lust voor het oog. Wandel door de smalle straatjes en langs oude huizen en gebouwen, zoals de Drogenapstoren en de Walburgiskerk. In die laatste is de Librije, een middeleeuwse bibliotheek, gevestigd. De Berkelpoort is een van de drie goed bewaarde stadspoorten van Zutphen. En wil je aan de drukte van stad ontsnappen? Maak dan een wandeling door de Hofjes van Zutphen.

Hanzesteden Doesburg
Doesburg, klein maar fijn.
Hanzesteden Doesburg
Doesburg, klein maar fijn.

Doesburg

Doesburg is de kleinste van de Hanzesteden in dit lijstje, maar zeker niet de minst interessante. Het historische centrum van Doesburg is een schatkamer van oude gebouwen en smalle straatjes. Een van de trekpleisters is De Waag. Wandel vervolgens door naar Stadhuis Doesburg, Het Arsenaal en de Martinikerk. Proef de beroemde mosterd van Doesburg, die hier al eeuwenlang wordt geproduceerd, en bezoek het Mosterdmuseum om meer te weten te komen over dit lokale ambacht.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!