paddestoel

Geniet van de herfst op de Veluwe

Martine van Kuler

Bontgekleurde bladeren vallen van de bomen, tussen de heide hangen spinnenwebben vol dauwdruppels en op de grond liggen eikels, kastanjes en dennenappels. Een prachtige vliegenzwam trekt de aandacht tot burlende edelherten in de verte de stilte doorbreken. Het is herfst op de Veluwe!

De Veluwe ligt in de provincie Gelderland en is met een oppervlakte van 91.200 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Het is dus een walhalla voor natuurliefhebbers, maar ook als je niet warmloopt voor bossen en heide kun je je er prima vermaken.
Zo liggen er op de Veluwe drie Hanzesteden, vind je in het Kröller-Müller Museum de op een na grootste Van Gogh-collectie ter wereld, staat er een heus paleis en kun je er smullen van streekproducten en proosten met een lokaal gebrouwen biertje.

Twee nationale parken

Heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Op de Veluwe vind je het allemaal. Dit grootste aaneengesloten natuurgebied bestaat uit twee nationale parken – de Hoge Veluwe en Veluwezoom – en meerdere kleinere natuurgebieden. Allemaal hebben ze hun eigen charme.
Dat je op de Veluwe heerlijk kunt wandelen en fietsen mag geen verrassing heten. Of je nu wilt fietsen over verharde fietspaden, of met een mountainbike de bospaden opzoekt, het kan allemaal. Dit geldt ook voor wandelaars. Kies jij voor een bestaande route, een klompenpad of een langeafstandswandeling?
herten
herten

Wild spotten? Dat kan ook prima in de herfst op de Veluwe

Met een beetje geluk spot je heel wat wild tijdens je bezoek aan de Veluwe. Het natuurgebied heeft zelfs een heuse Big Five: edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en Schotse hooglanders.
In het Nationaal Park Hoge Veluwe maak je misschien wel de grootste kans om wild te spotten. Bijvoorbeeld bij een van de observatieplaatsen of wildweides. Bezoek deze bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan wordt het wild namelijk actiever en laten de dieren zich beter zien, zo valt te lezen op de website van de Hoge Veluwe.
Elburg
Elburg

Hanzesteden op de Veluwe

Wil je niet alleen genieten van natuur, maar ook van cultuur, dan zit je goed op de Veluwe. Je vindt er namelijk de Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem. De eerste ken je waarschijnlijk van het Dolfinarium, maar Harderwijk heeft meer te bieden. Denk aan vele monumenten, pittoreske straatjes en sfeervolle pleinen.
Vestingstadje Elburg kenmerkt zich door de Oude Wallen, smalle steegjes en keitjesstoepen. Er zijn maar liefst tien musea te vinden, variërend van een orgelmuseum tot een smederij. De derde Hanzestad op de Veluwe is Hattem. De bekende illustrator Anton Pieck was gecharmeerd van het stadje, dus het is niet verwonderlijk dat je er een museum over zijn werk en leven vindt. Ook zijn er veel winkels en terrasjes.
Paleis het loo
Paleis het loo

Vincent van Gogh en Paleis Het Loo

Midden op de Veluwe ligt het Kröller-Müller Museum. Hier hangen werken van moderne meesters als Monet, Seurat, Picasso en Mondriaan, maar het museum is toch vooral bekend vanwege zijn grote Vincent van Gogh-collectie. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Zelfs als geen liefhebber bent, is het leuk om er eens rond te lopen.
Van de schilder naar de royals, want op de Veluwe staat ook Paleis het Loo. Na een vier jaar durende verbouwing, ging het paleis eerder dit jaar weer open voor het publiek. Neem jij een kijkje in het paleis waar vele generaties Oranjes woonden en werkten?

Wild op je bord

Bij de herfst denken wij aan bockbiertjes en stoofpotjes. En als je van wild houdt, zit je in deze tijd van het jaar helemaal goed op de Veluwe. Er zijn veel restaurants waar je in het najaar kunt genieten van wildstoofpot, wildzwijn, hertenbiefstuk en reerug. 

Ben jij enthousiast geworden en wil jij genieten van de herfst op de Veluwe? Houd dan Campingtrend in de gaten, want volgende week zetten we wat herfstige uitstapjes op een rij. En wil je in de herfstvakantie nog even kamperen? Lees dan dit artikel eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!