Dagvignet Oostenrijk

Handig! Oostenrijk wil dagvignet gaan aanbieden

Marije Onderwaater

Voor kampeerders die graag naar landen als Kroatië, Italië of Slovenië reizen is het vast herkenbaar: je bent verplicht om een tolvignet voor minstens tien dagen te kopen. Vervelend, als je er binnen een paar uurtjes doorheen bent en pas drie weken later terugkeert en wéér een vignet moet kopen. Gelukkig is er goed nieuws: Oostenrijk wil een vignet voor één dag gaan aanbieden.

Het voorstel voor een dagvignet in Oostenrijk is gedaan door de regering. Het parlement moet er nog mee instemmen. Nu zijn de vignetten alleen nog verkrijgbaar voor tien dagen, twee maanden of een jaar. In Oostenrijk en daarbuiten zijn in totaal meer dan zesduizend verkooppunten. De vignetplicht geldt sinds 1997 voor auto’s, motoren en campers op de snelwegen (Autobahn) en S-wegen (Schnellstrassen). ASFiNAG (Autobahn and Schnellstraßen-Finanz-Aktiengesellschaft) is in Oostenrijk verantwoordelijk voor het operationele beheer van snelwegen en S-wagen en daarmee ook voor het innen van tol.

Hoeveel euro's scheelt dat?

Het voorgenomen dagvignet voor Oostenrijk is niet eens zoveel goedkoper. Het vignet moet 8,60 euro gaan kosten. Auto’s en campers tot 3500 kg betalen voor tien dagen nu nog 9,90 euro. In 2024 gaat dan bedrag naar 11,90 euro. Voor wie door Oostenrijk reist en langer dan tien dagen wegblijft, is het aanschaffen van twee dagvignetten wel degelijk goedkoper dan twee keer een vignet voor tien dagen. Dit scheelt 6,60 euro. Ga je een weekje naar het zuiden, dan blijft het tiendagenvignet de meest aantrekkelijke optie.

Vignet Oostenrijk
Rijd je in of door Oostenrijk, dan heb je een vignet nodig.
Vignet Oostenrijk
Rijd je in of door Oostenrijk, dan heb je een vignet nodig.

Jaarvignet of digitaal vignet Oostenrijk

Wie meer dan dertig dagen in of voorbij het Alpenland vakantie viert, kan kiezen voor het tweemaandenvignet. Dat wordt in 2024 iets goedkoper en gaat van 29,00 euro naar 28,90. Tja, wie het kleine niet eert… De prijs van een jaarvignet voor Oostenrijk blijft 96,40 euro.

Het is ook mogelijk om een digitaal vignet voor Oostenrijk te kopen. Houd er dan wel rekening mee dat je dit pas achttien dagen na aankoop kunt gebruiken.

Tol Oostenrijk
Tol Oostenrijk

Sondermautstrecken: nog meer tol

Het tolvignet is overigens niet overal in Oostenrijk geldig. Zo zijn er plaatsen waar je nog extra tol moet betalen, de zogenoemde Sondermautstrecken. Een voorbeeld hiervan is de Karawankentunnel richting Slovenië.

Een tolvignet aanschaffen kan direct bij ASFiNAG, bij de ANWB of onderweg in Oostenrijk. Zorg wel dat je er eentje hebt als je het land in rijdt.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…