Gratis camperplaatsen in Duitsland, getipt door Promobil

Marije Onderwaater

Ze bestaan: plaatsen waar je kosteloos met de camper mag staan. Het Duitse magazine Promobil tipt op de eigen website veertien gratis camperplaatsen in Duitsland, al zitten aan dat ‘gratis’ soms wel enkele voorwaarden verbonden.

Gratis camperplaatsen in Duitsland

Campingtrend zette zelf al eens zeven gratis camperplaatsen aan het IJsselmeer op een rijtje. Wil je ze bekijken? Check dan de video hierboven. In de rest van het artikel vertellen je meer over die gratis camperplaatsen in Duitsland.

 1. Stellplatz am Auenpark in Marktredwitz (Beieren)
  Op loopafstand van de Beierse stad Marktredwitz ligt deze parking waar camperaars gratis mogen overnachten. Ook lozen voor lozen betaal je niets. Wil je stroom of heb je water nodig? Dan betaal je wel wat kosten. Tsjechië ligt vlakbij.
  Bekijk op Campercontact.
 2. Stellplatz am Anger in Leupoldsgrün (Beieren)
  Acht campers kunnen de nacht doorbrengen op deze parkeerplaats. Lozen van afvalwater en het chemisch toilet is hier gratis. Tegen betaling kan je gebruik maken van stroom of water tappen. De maximale verblijfsduur is 24 uur.
  Bekijk op Campercontact.
 3. Stellplatz am Angerparkplatz in Marktleuthen (Beieren)
  Gratis overnachten mag, maar een donatie stellen ze bij deze Stellplatz zeker op prijs. De meningen over de beheerder zijn lovend. De plaats ligt aan de rivier de Eger, die zowel door Duitsland als door Tsjechië loopt. Er is een broodjesservice.
  Bekijk op Campercontact.
 4. Stellplatz Weingut Edel-Brauch in Edenkoben (Rijnland-Palts)
  Wijn proeven én kopen en daarna lekker in de eigen camper overnachten, dat kan bij Weingut Edel-Brauch in Edenkoben. Overnachten is nagenoeg gratis. Edel-Brauch is volgens de stad Edenkoben namelijk verplicht om een tarief van 1 euro te hanteren, zo staat op de website te lezen. Er is plaats voor tien campers. Reserveren is niet mogelijk.
  Bekijk op Campercontact.
 5. Stellplatz Höhbuck in Cadolzburg (Beieren)
  Camperplaats bij het stadje Cadolzburg en met uitzicht op de burcht. Ben je tevreden over je overnachting? Dan is het niet meer dan logisch om tóch iets te doneren. Er is plaats voor acht campers met een maximale lengte van 12 meter. De maximale verblijfsduur is 3 nachten. Een toilet is aanwezig. Voor water en stroom betaal je iets extra’s.
  Bekijk op Campercontact.
 6. Wohnmobilstellplatz Alpenblick in Horgenzell (Baden-Württemberg)
  Camperaars mogen maar liefst zeven dagen gratis staan op deze plaats bij het stadje Horgenzell, dat op 5 wandelminuten ligt. Het is 20 minuten rijden naar de Bodensee. Het vlakke parkeerterrein biedt plaats aan zes campers. Vlakbij vind je een speeltuin en ook is er plek om te bbq’en. Stroom en schoon water is beschikbaar. Lozen van afvalwater is gratis.
  Bekijk op Campercontact.
 7. Concorde-Stellplatz in Schlüsselfeld (Beieren)
  Geen stress, je hoeft geen Concorde te hebben om 24 uur gratis op deze Stellplatz vlakbij de Concorde-fabriek te staan. Er is plek voor zestien campers die – het zal je niet verbazen – geen maximale lengte hoeven te hebben. Dat maakt dat er allerlei campers door elkaar heen staan. Lozen is gratis, voor water en stroom betaal je wel. Sta je langer dan 24 uur? Dan betaal je 5 euro per overnachting.
  Bekijk op Campercontact.
 8. Stellplatz am Einersheimer Tor in Iphofen (Beieren)
  Een toilet én wifi op deze gratis camperplaats in Iphofen. En je mag er ook nog eens 72 uur blijven staan. Op deze mix-parking is plaats voor twaalf campers. Het centrum ligt op 50 meter en een supermarkt op 500 meter. Een bezoek aan het stadje schijnt de moeite waard te zijn.
  Bekijk op Campercontact.
 9. Stellplatz am Aquahaus in Ahaus (Noordrijn-Westfalen)
  Niet ver van Enschede en Haaksbergen ligt de stad Ahaus, waarvan het waterslot van de bisschoppen van Munster een belangrijke bezienswaardigheid is. Er is hier plek voor acht campers met een maximale lengte van 10 meter die hier tot 72 uur mogen staan. Alleen… deze plaats is (niet meer) gratis. We kunnen niet zo goed achterhalen waarom hij dan toch in het rijtje van Promobil staat.
  Bekijk op Campercontact.
 10. Stellplatz am Hallenbad in Herzebrock-Clarholz (Noordrijn-Westfalen)
  Als een rustige camperplaats, zo wordt de gratis Stellplatz am Hallenbad vooral omschreven. Deze gratis CP ligt naast een binnenzwembad. Het centrum en een bakker zijn vlakbij. Op dit verlichte terrein is plaats voor maximaal vijf campers. Gebruikers roemen de nabijgelegen kloostertuin.
  Bekijk op Campercontact.
 11. Wohnmobilstellplatz Geroda (Beieren)
  In het Thulbatal ligt Wohnmobilstellplatz Geroda. Hier kan je gratis overnachten, al wordt een donatie zeer op prijs gesteld.Wandelliefhebbers komen in dit gebied volop aan hun trekken. Op 16 en 17 juli 2022 is er een Open Air Festival. Daarover kan je meer lezen op de website. Deze CP ligt dichtbij de snelweg A7. De parking heeft plaats voor zes campers tot 12 meter.
  Bekijk op Campercontact.
 12. Stellplatz Familie Rohde in Münster (Noordrijn-Westfalen)
  Twee campers vinden een gratis plaatsje op deze CP, waarvan het beheer in handen is van particulieren. De stellplatz is het hele jaar door geopend en ligt aan de rand van een bos. Wandelen naar het centrum is mogelijk. Let op: de beheerdersfamilie vraagt om reservering vooraf.
  Kijk hier voor meer informatie.
 13. Stellplatz am Ennepebogen in Gevelsberg (Noordrijn-Westfalen)
  Campers mogen drie dagen vrij staan op deze Stellplatz in de stad Gevelsberg. Daarna kost een overnachting 5 euro. De camperplaats ligt in het Ruhrgebied. In de omgeving zijn allerlei uitstapjes te maken. Volgens Campercontact is er plek voor twee campers met een maximale lengte van 7 meter.
  Bekijk op Campercontact.
 14. Stellplatz am Freizeitservice Heintz in Nimritz (Thüringen)
  Het renaissancekasteel in Nimritz schijnt een bezoekje waard te zijn. Ben je dit van plan, kies dan voor een gratis overnachting op de nabij gelegen Stellplatz. Een van de bezoekers spreek van een ‘juweeltje’ van een camperplaats. Er is plek voor tien campers. De verblijfsduur is onbeperkt. Voor stroom en water is een vergoeding nodig en ook hier wordt een donatie zeer op prijs gesteld.
  Bekijk op Campercontact.

Overnachten op een Weingut

Hierboven zag je al een overnachting op een Weingut voorbij komen. Onze Jos bezocht eerder vijf camperplaatsen hij een Weingut aan de Moezel in Duitsland. Een video daarvan zie je hier:

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…