Goed idee: oude slaapzak doneren aan Sheltersuit voor daklozen

Marije Onderwaater

Wil jij je oude slaapzak weggooien? Ho stop! Doe je oude slaapzak niet klakkeloos de deur uit. Je kunt hem namelijk doneren aan Sheltersuit, die maken er wind- en waterdichte jassen – mét een aanritsbare slaapzak – van, bedoeld voor dakloze mensen en vluchtelingen.

Sheltersuit

Sheltersuit is in 2014 opgericht door Bas Timmer, nadat de dakloze vader van een vriend door onderkoeling overleed. Bas had de modeacademie afgerond en wilde een eigen kledinglijn beginnen. “Maar het voelde niet goed voor hem om modieuze kleding tegen een hoge prijs te verkopen, terwijl veel mensen zich niet eens warme en beschermende kleding konden veroorloven om gewoon te overleven”, zo staat te lezen op de website van Sheltersuit.

Bas Timmer helpt met het omdoen van een Sheltersuit. (Foto: Tony Dočekal)
Bas Timmer helpt met het omdoen van een Sheltersuit. (Foto: Tony Dočekal)

Binnenkant van ge-upcyclede slaapzakken

Zo werd Sheltersuit geboren. Met hun multifunctionele producten wil de stichting onderdak bieden aan mensen die dakloos zijn en vluchtelingen in Nederland en het buitenland. De Sheltersuit is dus een wind- en waterdichte jas met een aanritsbare slaapzak. Voor de binnenkant worden ge-upcyclede slaapzakken gebruikt. Verder heeft de jas een sjaal en een grote capuchon die de drager kan beschermen tegen regen en bijvoorbeeld straatverlichting.

Ook is er de Shelterbag. Dit draagbare bed in een tas heeft een geïntegreerd matras en kussen. Inmiddels is er veel aandacht voor Sheltersuit. Vorig jaar riep Time Magazine oprichter Bas Timmer samen met negen anderen uit tot Next Generation Leader van 2020.

Foto: Tony Dočekal
Foto: Tony Dočekal

Oude slaapzak doneren voor Sheltersuit

De Sheltersuits worden gemaakt in sociale ateliers. Hiervoor zijn synthetische slaapzakken en dekbedden nodig, dik én dun, die er nog een beetje goed uitzien. En let even hierop:
• Sheltersuit ontvangt de slaapzakken en dekbedden graag gewassen
• De rits mag kapot zijn
• De voering mag niet kapot zijn
• Donzen of wollen slaapzaken en dekens, en vergeelde dekbedden zijn niet geschikt om een Sheltersuit van te maken
• Een tent doneren is overigens niet mogelijk omdat Sheltersuit wind- en waterdicht tentdoek met een speciale coating gebruikt

Heb jij genoeg gekampeerd in je slaapzak? Doneer hem dan aan Sheltersuit en lever hem in bij een van de kringloopwinkels van Het Goed. Hier vind je een winkel bij jou in de buurt.

Kijk op de website van Sheltersuit voor meer informatie.

Foto: Tony Dočekal
Foto: Tony Dočekal

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…