Dethleffs XL Family A 7872-2

Gigantische alkoofcamper: Dethleffs XL Family A 7872-2

Marije Onderwaater

De nieuwe serie Dethleffs XL Family richt zich helemaal op gezinnen of grotere gezelschappen die samen met de camper op pad willen gaan. Het eerste model in de serie is de Dethleffs XL Family A 7872-2, een 8,6 meter lange alkoofcamper met volop plek voor zes personen.

In een camper van 8,6 meter moet je best een beetje moeite doen om elkaar in de weg te lopen; er is namelijk enorm veel ruimte in de gigantische alkoofcamper Dethleffs XL Family A 7872-2. De camper is de eerste in de Dethleffs Family XL-serie, die uit gezinsvriendelijke campers bestaat.

Heel veel ruimte

De Dethleffs XL Family A 7872-2 blinkt uit dankzij zijn flinke plattegrond, de opbergruimte en het laadvermogen, de dubbele bodem en het feit dat de camper is toegerust op winterkamperen. Bang zijn om je hoofd te stoten hoeft niet, de stahoogte is namelijk een flinke 2,09 meter.

Fiat Ducato

Basisvoertuig is de Fiat Ducato met standaard een 180 pk MultiJet-motor en een negentrapsautomaat. Tot de standaarduitrusting behoren verder meerdere assist-systemen, cruisecontrol, airconditioning en twee achteruitrijcamera’s.

Dethleffs XL Family A 7872-2 exterieur
Dethleffs XL Family A 7872-2 exterieur

Ruime living

Vanzelfsprekend heeft de Dethleffs XL Family A 7872-2 een grote antracietkleurige zitgroep met plaats voor zes personen. Met een bankverlenging en een gestoffeerde rugsteun is de zitgroep af te sluiten van de bestuurderscabine waardoor een nog ruimere rondzit ontstaat. De bankjes in de treinzit hebben elk twee goedgekeurde gordelplaatsen, twee tegen de rijrichting in en twee in de rijrichting. Twee plaatsen hebben Isofix-bevestiging voor een kinderzitje. De in hoogte verstelbare tafel heeft een flink oppervlak van 96 x 65 centimeter en is zowel in de lengte als dwars te zetten.

Strakke bovenkasten en led-verlichting

De strakke greeploze bovenkasten met softclose-sluiting hebben witte kleppen en een licht houtdecor aan de onderzijde. Om condensvorming te voorkomen zijn alle kasten voorzien van AirPlus-achterventilatie. Met de direct en indirecte led-verlichting is de sfeer in de camper aan te passen.

A 7872-2 rondzit open
De zitgroep open...
A 7872-2 rondzit open
De zitgroep open...
A 7872-2 rondzit gesloten
... en van de bestuurderscabine afgesloten
A 7872-2 rondzit gesloten
... en van de bestuurderscabine afgesloten

Zes slaapplaatsen

De zes bedden zijn allemaal voorzien van een ergonomisch houten lattenbodem met een vochtregulerend 7-zone koudschuimmatras.

Alkoof

Het slaapoppervlak in de alkoof heeft een afmeting van 2,10 x 1,65 meter. Licht en lucht komen van het zijraam en het dakluik, dat open kan. Het is mogelijk om de bodem van de alkoof deels omhoog te klappen en zo makkelijker in de bestuurderscabine te komen.

Dwarsbed

Het dwarsbed achterin is 2,11 meter lang en 1,52 meter breed. Het slaapvertrek heeft aan beide zijden ramen. De bovenkasten met netten aan de onderzijde bieden opbergruimte. Telefoons, tablets op e-readers zijn op te laden via de twee usb-aansluitingen of de 230V-aansluiting.

Bedombouw dinette

De treinzit is om te bouwen tot een bed voor twee personen. Dit bed heeft een afmeting van 1,95 x 1,30 meter.

A 7872-2 alkoofbed
Alkoofbed
A 7872-2 alkoofbed
Alkoofbed
A 7872-2 dwarsbed
Dwarsbed achterin.
A 7872-2 dwarsbed
Dwarsbed achterin.
A 7872-2 dinettebed
Ombouw zitgroep
A 7872-2 dinettebed
Ombouw zitgroep

Keuken en sanitair

De hoekkeuken is achter de dinettebank te vinden. Naast het tweepitsgasstel en de ronde spoelbak is hier voldoende ruimte voor het bereiden van een maaltijd. Drie brede keukenlades bieden volop plek voor pannen, servies en etenswaren. Aan de overzijde staat de 137 liter (vriesvak 15 liter) koelvriescombinatie met AES-functie. Boven de koelkast is een oven geplaatst.

Sanitair

Ook in de badkamer hebben kampeerders alle ruimte. De douchecabine is aan de passagierszijde te vinden, daar tegenover het toilet, met wastafel, grote spiegel en een badkamermeubel met opbergruimte. Het raam kan open, waardoor het mogelijk is goed te ventileren. Door de deur richting het leefgedeelte te sluiten, ontstaat een grote badkamer.

Dethleffs XL Family A 7872-2 keuken
Dethleffs XL Family A 7872-2 keuken
Dethleffs XL Family A 7872-2 toilet wastafel
Dethleffs XL Family A 7872-2 toilet wastafel
Dethleffs XL Family A 7872-2 badkamer
Dethleffs XL Family A 7872-2 badkamer

Winterkamperen in Dethleffs XL Family A 7872-2

De Dethleffs XL Family A 7872-2 is helemaal toegerust op winterkamperen. De alkoofcamper heeft een verwarmde dubbele bodem die de installaties beschermt tegen vorst. De bodem is 40 centimeter hoog en in het leefgedeelte ook te gebruiken als opbergruimte. De opbouw is met XPS-schuim geïsoleerd, waardoor de kou buiten blijft. Door het dubbele glas in de ramen is het binnen lekker warm. Met een warmtewisselaar is de interieurverwarming aan het motorkoelsysteem gekoppeld. Het is hierdoor mogelijk om de motor als stilstaand voor te verwarmen én om het leefgedeelte tijdens de rit te verwarmen met de restwarmte van de motor.

Grote garage en brede luifel

De grote verwarmde garage is bereikbaar via beide zijden van de camper (de deuren hebben een afmeting van 1,05 x 1,35 meter) en via een deur binnenin de camper. De Dethleffs XL Family A 7872-2 komt verder standaard met een 6 meter brede luifel die een maximale diepte van 2,45 meter kan bereiken.

Voorlopig is deze gigantische alkoofcamper nog niet in Nederland te koop, maar daar kan maar zo verandering in komen. Meer informatie vind je via de site van Dethleffs.

SpecificatiesDethleffs XL Family A 7872-2

L x b x h: 8,60 x 2,33 x 3,27 meter
Maximaal totaalgewicht: 5400 kg
Rijklaargewicht: 3860 kg
Laadvermogen: 1540 kg
Nederlandse prijs: op aanvraag (Duitse prijs: 124.999 euro, voor Nederland komt hier dus nog btw en bpm bij)
Plattegrond Dethleffs XL Family A 7872-2

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…