Getest: Obelink Sleepwell 15 slaapmat

Martine van Kuler

Een slaapmatje associeerde ik altijd met hard en oncomfortabel. Kramperen zeg maar. Bij de zoektocht naar een nieuw exemplaar stuitte ik op de Obelink Sleepwell 15 slaapmat. Die wilde ik weleens uitproberen.

Obelink Sleepwell

Sinds we de tent hebben verruild voor een caravan slaap ik eigenlijk wel comfortabel. Een groot verschil met het luchtbed waar ik in de tent altijd op lag. Maar nu mijn kids in een eigen tentje slapen en de luchtbedden een voor een lek gaan, wordt het toch tijd voor iets nieuws. Is de Obelink Sleepwell 15 de ultieme slaapmat?

De Obelink Sleepwell 15 slaapmat in vol ornaat.
De Obelink Sleepwell 15 slaapmat in vol ornaat.

Slapen zonder hobbels en bobbels

“Mam, ik vind in de tent slapen super leuk, maar die hobbels en bobbels op het luchtbed liggen écht niet lekker”, aldus mijn zoon van elf. Oké, op zoek dus naar een luchtmatras zonder hobbels en bobbels. Google is in zo’n geval my best friend. Omdat een luchtbed toch echt vaak gleuven of ander reliëf heeft, besloot ik toch maar eens naar een slaapmat kijken. Er ging een wereld voor me open.

Blijkbaar heb ik de afgelopen jaren op kampeerslaapgebied onder een steen geleefd, want een slaapmatje was in mijn beleving zo’n ding van een centimeter of twee. Weliswaar zonder hobbels en bobbels, maar die van de grond voelde je er dwars doorheen. Hoe anders is het anno 2021!

Deze sliep een gat in de dag.
Deze sliep een gat in de dag.

Slaapmatje van vrijetijdsmarkt Obelink

Dikke slaapmatten, dunne slaapmatten, self inflatable of toch net weer niet. De keuze is reuze. Bij Obelink ben ik al vaker goed geslaagd voor kampeerspullen, dus toch daar maar eens kijken. De zin: Op de Obelink Sleepwell 15 slaapmat kun je net zo comfortabel slapen als dat je thuis doet op een heerlijk matras, klonk me als muziek in de oren, dus die moest worden. De kids kunnen natuurlijk ook heus wel slapen op een wat minder dik exemplaar – de slaapmat is ook verkrijgbaar met een dikte van 10 centimeter – maar ik hoop er een paar jaar mee vooruit te kunnen en ze worden toch groter en zwaarder. En moeders gaat misschien ook wel weer eens met een tentje op stap…

Obelink Sleepwell 15 slaapmat

Zoals de naam al doet vermoeden is de Obelink Sleepwell 15 maar liefst 15 centimeter dik. Dankzij deze dikte heeft de mat ook een extra hoge warmte isolatie, waardoor hij dus ook prima te gebruiken is in de winter.
De Sleepwell 15 is self inflatable, de slaapmat vult zichzelf dus met lucht waardoor je geen extra pomp nodig hebt. De mat is voorzien van twee ventielen waardoor hij snel gevuld wordt. Vind je de slaapmat te zacht? Dan kun je makkelijk zelf wat lucht bij blazen, hierdoor kun je eenvoudig zelf de hardheid bepalen. De Obelink Sleepwell 15 is 198 x 78 x 15 cm; hij is dus groot genoeg om er niet zomaar af te rollen in de nacht.

Oprollen kostte wat moeite...
Oprollen kostte wat moeite...

Slapen als Doornroosje

De omschrijving leek me prima, maar slaapt de Obelink Sleepwell 15 ook lekker? Dat moest blijken tijdens een kampeerweekendje in Duinrell. Het opblazen van het matje ging vanzelf. Het duurde wel een klein kwartiertje voordat het slaapmatje hard genoeg is. Voor mij geen probleem, want een good old luchtbed oppompen doe ik ook niet in een minuut. Voor mijn zoon hoefde er ook geen extra lucht bij. De volgende ochtend kwam hij enthousiast zijn tent uit: hij had heerlijk geslapen, zonder hobbels en bobbels.

Natuurlijk heb ik het slaapmatje zelf ook uitgeprobeerd. Weliswaar niet voor een hele nacht, maar onder het mom van ‘mama, wil ook even testen’, heb ik er heerlijk een uurtje op liggen lezen. Zo lekker als thuis lag ik niet, maar het kwam echt wel in de buurt.

Heb ik dan helemaal geen kanttekening? Toch wel. Het oprollen van het matje vond ik lastig. Zo klein als hij voor het eerste gebruik was, kreeg ik hem echt niet meer. Gelukkig is de bijgeleverde hoes ruim genoeg, maar het kostte me echt wel wat moeite. Qua pakmaat had ik het luchtbed ook echt niet hoeven inruilen voor een slaapmat. Ga je rondtrekken, dan kan ik me voorstellen dat je een kleiner en lichter matje kiest. Maar voor ons is de Obelink Sleepwell 15 echt een uitkomst. Het slaapmatje kost 159 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!