Genieten van Italië op Camping Fornella aan het Gardameer

Marije Onderwaater

De ochtend beginnen met een duik in het meer, overdag genieten van de omgeving en de camping, ’s avonds eten bij ondergaande zon en voor het slapengaan nog even vallende sterren kijken. Het klinkt enorm zoet, maar we deden het toch echt allemaal op camping Fornella aan het Italiaanse Gardameer. En nu ik dit schrijf, wil ik maar één ding: terug!

Fornella

“Dat is de favoriete camping van Jos, toch?” Dat antwoordde Martine toen ik haar eind juni zei dat ik Fornella overwoog. Sterker nog, Mister Campingtrend was die week aangekomen in Italië en op weg naar camping Fornella. Na een snel appje van mijn kant beaamde hij dat wij het op Fornella zeker leuk zouden vinden. De campingwebsite leerde dat er alleen nog standard pitches beschikbaar waren. Die zijn 60m2 groot en eerlijk gezegd schrik ik daar altijd een beetje voor terug, want is het wel groot genoeg voor ons? Die zorgen bleken onnodig, want we konden onze Campooz Fat Freddy prima op ons Italiaanse plekje kwijt.

Camping aan de westkant van het Gardameer

Camping Fornella ligt in San Felice del Benacao, dat is aan de westkant van het Gardameer. Hier is het iets rustiger dan in het zuiden, waar het populaire Lazise en Peschiera liggen. De camping telt in totaal 425 plaatsen, waarvan 277 toeristische plaatsen. Er zijn behoorlijk wat hoogteverschillen, maar met al die pizza en heerlijke ijsjes is dat alleen maar goed, toch? Fornella heeft een restaurant met fantastisch terras, twee zwembaden, een speeltuin, een winkel (met verse broodjes) en twee kleine strandjes direct aan het Gardameer. Wij stonden helemaal onderaan de camping, bijna tegen het meer aan. Onze hoekplek was niet ruim, maar groot genoeg voor Fat Freddy, Ugly Betty en onze auto. De camping heeft veel Nederlandse gasten, maar wij waren tijdens ons verblijf op ‘ons stukje’ voornamelijk omringd door Duitse kampeerders.

Genoeg plek voor Fat Freddy en Ugly Betty.
Genoeg plek voor Fat Freddy en Ugly Betty.
In dit straatje links stonden wij.
In dit straatje links stonden wij.

Zwembad en het meer

Onze vakantie op Fornella was echt fantastisch. De camping is met ruim 400 plaatsen best groot, maar voelt helemaal niet massaal aan. Zo hadden wij – in het hoogseizoen – altijd een plekje bij het zwembad. De camping heeft dus twee zwembaden. In het grote zwembad zijn twee baden aan elkaar vast te vinden. Hier is ook een klein barretje – niet goedkoop trouwens – voor koffie, tosti’s, drankjes etc. Wij waren vooral bij het kleinere zwembad, dat is rechttoe rechtaan met een heel ondiep deel waar kleine kinderen kunnen spelen. Hier staat een soort Airstream-caravan waar je koffie, ijsjes en héérlijke Aperol Spritz kunt halen. Op de laatste dag – gelukkig toen pas haha – ontdekte ik dat dit oranje drankje uit een plastic bekertje ook heel lekker kan zijn. Het fijne aan de zwembaden is dat je er mag overgooien, beachballen en met opblaasspullen in mag. Het nadeel: je moet een badmuts op.

Het meer is heel erg fijn en helder. Vanaf onze plek liepen we in een minuut naar het kleinste strand. We hadden graag een sup-board bij ons gehad, want dat kan je hier echt heel goed doen. Gelukkig is dobberen op een luchtbedje of snorkelen met een snorkelmasker ook heel fijn! Neem trouwens wel waterschoenen mee, want die heb je daar echt nodig.

Het ‘kleine’ campingzwembad.
Het ‘kleine’ campingzwembad.
Gardameer
Genieten in het Gardameer met snorkelmaskers en luchtbed.
Gardameer
Genieten in het Gardameer met snorkelmaskers en luchtbed.

Camping Fornella: dineren bij zonsondergang

En dan het restaurant: dat is super! We hebben er meerdere keren heerlijk gegeten. Met uitzicht op het meer bij zonsondergang zit je hier helemaal fantastisch. Het restaurant is de hele dag open, dus ook ’s ochtends voor koffie en ’s middags voor de lunch (of een ijsje). En ’s avonds kan je er komen aanwaaien om een drankje te drinken. Wij vinden dat heel gezellig! Pizza’s afhalen is ook mogelijk.

En dan het sanitair. Dat is echt helemaal in orde. Er zijn meerdere sanitairgebouwen die ook nog eens heel schoon zijn. Let wel even op, want de douches werken met een timer. Doe niet net als ik te langzaam met benen scheren, scrubben en haren wassen, want dan sta je dus nog met een hoofd vol conditioner terwijl de douche een paar minuten uit is.

Natuurlijk vroeg ik Jos ook nog even waarom hij Fornella zo’n fijne camping vindt. Dit is zijn antwoord: “Op camping Fornella kan je optimaal relaxen. Er is genoeg te doen, zonder dat je van alles moet. Ik kom er al jaren en heb heel goede herinneringen aan de tijd dat mijn jongens nog klein waren en we de boot meenamen. Verder is deze kant van het Gardameer minder toeristisch. En ik vind dat er leukere restaurantjes zijn dan bijvoorbeeld in Peschiera. De ligging direct aan het meer is natuurlijk fantastisch!”

Heeft camping Fornella dan helemaal geen minpuntjes? Ehm, jawel. Op onze plek hadden we echt helemaal geen 4G-ontvangst. En dat is best lastig als je af en toe even een fotootje wil plaatsen op de Insta van Campingtrend (volg je ons daar al?), iets wil opzoeken of even een berichtje naar huis wil sturen. Er is wel wifi, maar die deed het alleen goed als het rustig was op de camping.

Het prachtige terras van camping Fornella.
Het prachtige terras van camping Fornella.
Deze campingpizza met burrata was fantastisch.
Deze campingpizza met burrata was fantastisch.
Dit plekje (waar op de foto iemand anders staat) is de favoriet van Jos.
Dit plekje (waar op de foto iemand anders staat) is de favoriet van Jos.

De omgeving van camping Fornella

De omgeving rond camping Fornella is adembenemend. Wij bezochten onder meer Salò, waar we heel lekker op een klein terrasje aan het meer zaten. Ook gingen we een dagje naar Verona, wat heel erg leuk was. Desenzano vonden we ook echt een aanrader. En dan zijn er nog heel veel meer leuke plaatsen om te bezoeken. Wij zijn echt wel een beetje verliefd op Fornella en deze kant van het Gardameer geworden!

Van zo’n aperitiefje in Saló ga je vanzelf lachen.
Van zo’n aperitiefje in Saló ga je vanzelf lachen.

Bekijk Fornella in de Campingtrend Liveshow

Camping Fornella kwam afgelopen zomer ook voorbij in de Campingtrend Liveshow.

Informatie over de camping

Camping Fornella
Adres: Via Fornella, 1, 25010 San Felice Fel Benaco
Land: Italië
Afstand vanaf Utrecht: 1169 km
Geopend: mei-september
Aantal plaatsen: 425
Website: Camping Fornella

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…