Zwarte Zaterdag 2023

Geen horrorfiles naar de camping? Tips voor Zwarte Zaterdag 2023

Marije Onderwaater

Het is verleidelijk: op een zaterdag in de zomervakantie in de auto stappen richting je vakantiebestemming. Onze tip: doe het niet óf zorg dat je bent voorbereid! Hieronder vertellen we je meer over Zwarte Zaterdag 2023 én hoe je – als je het echt wil – toch kunt reizen zonder in horrorfiles te belanden.

Luister op een van de zaterdagen in het hoogseizoen naar de radio en het is vaste prik: de nieuwslezer kondigt ellenlange files aan. Van de Autobahn tot de Route du Soleil en de Gotthardtunnel; alles staat vast. Ga je op zaterdag 5 augustus op vakantie? Berg je dan maar, want dit is dé Zwarte Zaterdag van 2023. In alle landen kleurt deze datum donker, wat betekent dat je onderweg op topdrukte kunt rekenen. Maar vlak ook zaterdag 29 juli en zaterdag 12 augustus niet uit. Ook dan wordt het druk op de weg. Houd er in Frankrijk rekening mee dat de Fransen op vrijdag 14 juli vrij zijn, dan is immers de nationale feestdag quatorze juillet. De dag erna – op zaterdag dus – kan je naar alle waarschijnlijkheid ook veel verkeer verwachten.

Wil je per land weten hoe de verwachting is? Kijk dan eens op de site van de ANWB. Daar vind je de handige Verkeersdruktekalenders buitenland 2023. Hier kan je zien wat in de zomer van 2023 de verwachte drukte is in België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje.

Toch reizen op Zwarte Zaterdag 2023?

Denk jij: het zal mijn tijd wel duren, ik stap gewoon in die auto!? Houd dan wel even deze tips in gedachten:

  • Check van tevoren de verkeersinformatie. Misschien kun je een andere route nemen of op een ander tijdstip vertrekken.
  • Daarover gesproken: vertrek later op de dag. Zo rijd je niet ín de file, maar er – hopelijk – achteraan. Het vereist misschien wat aanpassing in je vakantieplanning, maar alles beter dan urenlang in de file staan.
  • Zorg voor vertier in de auto, ook voor de kids. Zelf luisteren we graag een goed boek of een podcast. Sowieso tijdens de reis, maar als je stilstaat is het ook een goede afleiding. Dit zijn overigens onze podcasttips.
  • Heb je een airco? Controleer dan voor de reis of hij werkt en laat hem indien nodig bijvullen.
  • Wees niet afhankelijk van het tankstation. Oké, tanken moeten we allemaal. Toch loont het de moeite om ervoor te zorgen dat je niet langs de snelweg moet tanken. Dat betekent: vooraf volgooien. Dat is vaak nog goedkoper ook.
  • De tip hierboven geldt ook voor eten & drinken. Ook hier is het fijn als je dit niet bij het tankstation hoeft te kopen. Op Zwarte Zaterdag zijn de tankstations overvol en met eigen proviand hoef je hiervoor in ieder geval niet in de rij te staan. Dat is trouwens ook nog goedkoper en in veel gevallen smakelijker. Zorg vooral voor voldoende water, zodat je fris blijft tijdens een file in de volle zon. Dé tip voor hoge nood tijdens de file hebben we overigens niet, behalve ervoor zorgen dat iedereen vóór vertrek even gaat plassen. Ook al ‘moet je niet’: toch even proberen (zoals we vroeger zelf hebben geleerd…)
  • Relax! Je hebt vakantie. Misschien sta je wel in de file, so be it. Je kunt er niet overheen rijden en dan bén je maar een paar uurtjes later op je vakantiebestemming.
File Zwarte Zaterdag
File Zwarte Zaterdag

Eigen ervaring met Zwarte Zaterdag

In 2018 was ik zelf de pineut toen ik om onduidelijke redenen het vakantieschema verkeerd had gepland. Daarmee overtrad ik onze gouden regel om niet op Zwarte Zaterdagen te reizen. En nu had ik tot mijn schrik ontdekt dat we op twee zaterdagen van de ene naar de andere camping reden. Zowel in Oostenrijk als in Kroatië stond onze aankomst op zaterdag gepland. Na die ontdekking checkte ik zelfs nog mijn mail, want ik kon me bijna niet voorstellen dat dit klopte. Maar ja, het was toch echt waar. Beide campings had ik vanaf zaterdag geboekt. Serieus, what was I thinking? Het antwoord daarop moet ik – ook mezelf – nog steeds schuldig blijven.

Het resultaat? Op de eerste zaterdag sloten we vanaf onze doorreiscamping in Duitsland zo aan in de file. Over 100 kilometer deden we bijna 3 uur. Toen we bij een tankstation stopten om even onze benen te strekken, bleek dat dit ieders plan was. Het was zo ontzettend druk! Gelukkig hoefden we alle vier niet te plassen, want de rij stond tot ver buiten. Ik wilde niet weten hoe die wc eruit zag… Gelukkig bleek net na het tankstation dat het weer begon te rijden en net na de Oostenrijkse grens konden we gas geven richting onze camping. Op onze tweede Zwarte Zaterdag verruilden we Oostenrijk voor Kroatië. Dat ging lang goed, tot we uren voor de grens tussen Slovenië en Kroatië moesten wachten.

File Oostenrijk
File Oostenrijk

Maar toch...

Voor mij dus nooit meer Zwarte Zaterdag! Tenminste… Dit jaar zouden we op een zondag vertrekken omdat we op vrijdag nog verplichtingen hebben en zaterdag dus uit den boze is. En toen bedacht ik een plan: als we zaterdag nou eens op ons gemak opstaan, inpakken en dan in de middag 2, 3 of 4 uurtjes rijden en voor een nachtje onze Fat Freddy opzetten? Dan hoeven we de volgende dag niet zo vroeg op te staan én hebben we daar geen stress over (ik spreek uit ervaring). En staat er tóch file? Nou, dan zetten we hem toch eerder ergens op? Ik ben benieuwd of deze aanpak werkt. Je leest het tegen die tijd vast op onze socials!

Hoe ga jij om met Zwarte Zaterdag? Praat mee op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…