Ford Nugget Plus nu ook met hefdak

Luc Schaepkens

De Ford Nugget Plus heeft als basis de Ford Transit. Tot nu was hij alleen te koop met een vast verhoogd dak. Vanaf november is hij er ook met een slaaphefdak.

Nugget Plus met Westfalia invloed

Ford werkt voor deze nieuwe variant wederom samen met camperbouwer Westfalia. De gewone Nugget staat op de Custom met korte wielbasis. De Nugget Plus maakt gebruik van de versie met lange wielbasis. Hij is daardoor precies 37 centimeter langer. De eerste meet 4,973 meter, de tweede 5,340 meter. Dan is er sinds vorig jaar ook nog de Big Nugget. Die gebruikt de grote Transit als basisvoertuig. De Nugget-campers zijn via de Ford-dealers te koop. De verkoop vertoont een stijgende lijn. De verwachting van Ford is dat er in vergelijking met 2018 dit jaar drie keer zoveel Nuggets verkocht zullen worden.

Tweekamer-indeling

De indeling van de Nugget is anders. Voorin is het zitgedeelte. Achterin vinden we de L-vormige keuken en het toilet. Met een duidelijke scheiding ertussen. Het tweekamerconcept. Er zijn vijf zitplaatsen met gordel aanwezig. Je kunt er met vier personen in slapen. De driezitsbank bouw je om naar een tweepersoonsbed. En in het slaaphefdak zien we een tweede tweepersoonsbed. Slaap je boven, dan kun je de zijwand open ritsen. Het raam is voorzien van horrengaas. Tevens zijn er in het dak dimbare led-lampen aanwezig. Het bed kan overdag omhoog worden gezet. Hierdoor ontstaat er tot aan 2,40 meter hoofdruimte in de benedenruimte.

Het dak – dat wat weersinvloeden betreft tegen een stootje kan – is verkrijgbaar in alle carrosseriekleuren. Met ingeklapt dak is de Ford Nugget Plus 2,085 meter hoog. De extra lengte van de Plus komt van pas voor het vaste toilet. Dat staat helemaal achteraan, afgeschermd door een uittrekbaar scherm. Tegenover het toilet hangt een inklapbare wastafel. Voor het benodigde water heeft de Nugget een tank van 42 liter. Ook de afvalwatertank heeft deze grootte. Via het FordPass Connect-modem is de Nugget verbonden met het internet. Je kunt hem als hotspot gebruiken voor tot aan tien apparaten. Dat werkt binnen een straal van 15 meter.

Praktisch, ook voor alledag

De Nugget gaat met deze indeling al tientallen jaren mee. Deze nieuwe versie heeft onder de kap een moderne 2 liter ecoblue dieselmotor. Standaard met 136 pk, maar 185 pk is ook mogelijk. Beide motoren zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Een zestraps SelectShift automatische bak behoort ook tot de mogelijkheden. De variant met slaaphefdak heeft als voordeel de geringere hoogte. Daardoor is hij zuiniger in het brandstofverbruik in vergelijking met de versie met vast hoog dak. Ook zul je minder snel problemen hebben met hoogtebeperkingen. Zo past hij bijvoorbeeld ook in een gewone garage. Door zijn compacte buitenmaten is de Nugget Plus prima geschikt voor korte en langere vakanties, maar ook voor dagelijkse inzet. Af-fabriek – dus zonder bpm – ligt de prijs op 56.700 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur