Finland zet met nieuw label in op duurzaam toerisme

Luc Schaepkens

Wat Finland en het Fins verkeersbureau betreft moet duurzaamheid de nieuwe norm van reizen worden. Daartoe is het Sustainable Travel Finland (STF) label geïntroduceerd.

Finland als duurzame vakantiebestemming

Aan dit label is een programma van zeven stappen verbonden. Het nieuwe Sustainable Travel Finland-label wordt uitgereikt aan reisbedrijven die het zevenstapsprogramma succesvol hebben doorlopen. Het certificaat dient als een gemakkelijk handvat. Zo kunnen toeristen kiezen voor een regio of reisorganisatie waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De Finse reisindustrie is razend enthousiast. De belangstelling om deel te nemen is heel hoog. Er zijn al meer dan 500 aanmeldingen van bedrijven en regio’s binnen. Het label is inmiddels aan 57 bedrijven en één regio uitgereikt. Meer informatie over het programma van zeven stappen lees je hier (Engelstalig). Het Sustainable Travel Finland-initiatief heeft als uitgangspunt de vier dimensies van duurzaamheid: ecologisch, economisch, sociaal en cultureel.

In top 10 meest duurzame landen

Volgens de Enviroment Perfom Index staat Finland in de top 10 van meest duurzame landen. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat tienmaal zo groot als Nederland is. Maar liefst 75% van het landoppervlakte is bos. Finland heeft met 188.000 meren een onvoorstelbaar groot zoetwaterreservoir en een van de zuiverste luchten ter wereld. Alsof dat nog niet genoeg is, werd het land drie keer op rij – in 2018, 2019 en 2020 – uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Finland streeft ernaar om vanaf 2035 klimaatneutraal te zijn. Mede daarom is het STF-label in het leven geroepen. Met als doelstelling om een van de duurzaamste vakantiebestemmingen ter wereld te worden.

“Ons diepgewortelde respect voor de natuur, flora en fauna, en onze cultuur willen en moeten wij in stand houden voor toekomstige bewoners en toeristen”, aldus Liisa Kokkarinen, manager voor duurzaam toerisme bij Visit Finland / Business Finland.

“Hoewel Finland al bekend staat als een groen en schoon land, konden toeristen tot voor kort niet makkelijk oordelen of een regio of reisorganisatie duurzaamheid in het vaandel heeft staan. Met de introductie van ons Sustainable Travel Finland-label wordt die keuze aanzienlijk vergemakkelijkt”, zegt Kokkarinen.

Eerste STF-label voor Posio regio

Het stadje Posio – met iets meer dan 3000 inwoners – ligt tussen Kuusamo en Rovaniemi. Het ontving als eerste bestemming het duurzaamheidslabel. In deze regio liggen ook de nationale parken Riisitunturi en Syöte, en de Korouoma kloof. Daarnaast kun je hier het Pentik-keramiek bewonderen. Skiresort Pyhä in Lapland ontving het label en heeft als doelstelling om het milieuvriendelijkste skiresort in Europa te worden.

Voorlopig kunnen we nog even niet naar Finland. Maar we hebben tips voor thuisblijvers die Finland in huis willen halen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur