Campingtrend redactie kampeermomenten 2023

Campingtrend-redactie deelt fijnste kampeermomenten in 2023 – Wat was het jouwe?

Marije Onderwaater

De Campingtrend-redactie stond ook dit jaar natuurlijk weer op de camping en op camperplaatsen. Nu het jaar bijna voorbij is, vertellen we wat onze fijnste kampeermomenten van 2023 waren.

Jos en Ineke Campingtrend
Veel fijne herinneringen
Jos en Ineke Campingtrend
Veel fijne herinneringen
Liner for two pech
Pech met de Liner for two
Liner for two pech
Pech met de Liner for two
Nationaal park Aiguestortes
Nationaal park Aigüestortes
Nationaal park Aiguestortes
Nationaal park Aigüestortes

Jos: pech, maar vooral mooie herinneringen

Ik word er tegenwoordig nog wel eens op aangesproken: “Wat hadden jullie een pech!”. Niet helemaal onterecht, want we strandden in juli in Oostenrijk met de geleende Liner for two. Problemen met de versnellingsbak waren de oorzaak. Niet heel lang daarna, eind juli, zorgde het weer in Italië ervoor dat mijn zoons beiden met veel stress en schade aan mijn auto en caravan een paar spannende uren doormaakten. Een schade waar van ik nu overigens nog met de gevolgen te maken heb.

Zeven weken Europa
Toch zijn dat niet de dingen waar ik aan denk als ik terugkijk op dit jaar. We namen dit jaar afscheid van de Carthago C-Tourer 149 LE en ruilden hem om voor een tijdelijke camper die tot op heden tot mijn droomcampers hoort: de Carthago Liner for two. We reisden er zo’n zeven weken mee door Europa en hadden het echt enorm naar ons zin. Het was een van onze langste reizen ‘aan een stuk; die we in de 19 jaar dat we met campers onderweg zijn hebben gemaakt. We reisden langzaam en meestal binnendoor omdat het kon en kwamen meer dan eens op gewoon heel leuke plekjes terecht.

Catalonië
Later, in september, waren we samen met DW gedurende twee weken in Catalonië waar we echt voor het werk waren, maar werkelijk fantastisch leuke plaatsen hebben aangedaan. Plekken waar ik anders echt niet uit mijzelf naartoe zou zijn gereisd maar nu met warme gevoelens op terugkijk. We aten mosselen en oesters in een restaurant dat op palen midden in de baai staat. We hikten door het Nationaal park Aigüestortes waar de natuur overweldigend mooi is en waar we letterlijk naast een waterval konden komen voor de mooiste Instagram-foto’s. Nee, ik heb aan dit kampeerjaar echt hoofdzakelijk mooie herinneringen. En volgend jaar? De plannen worden al gesmeed en ik denk dat het weer fantastisch wordt.

Waterval in het nationaal park
Waterval in het nationaal park
Oesters Catalonie
Oesters in Catalonië
Oesters Catalonie
Oesters in Catalonië
Malibu Catalonie
Romaanse erfgoed van de Boí vallei
Malibu Catalonie
Romaanse erfgoed van de Boí vallei

Martine: terug naar Corsica

Normaal gesproken gaan we in de lente wel een paar weekenden kamperen met de caravan, maar dit voorjaar bleef hij in de stalling staan. Wél gingen we voor het eerst als gezin met een buscamper op pad. Met de Sun Living V 60SP TentTop toerden we Hemelvaartweekend door het Duitse Moezeldal. Het waren een paar heerlijke dagen, waarin we pittoreske dorpjes bezochten, wandelden over de Geierlay hangbrug en genoten van Moezelwijntjes, maar bovenal van elkaar.

Met de caravan naar Corsica
Normaal gesproken reserveer ik tijdig een camping voor de zomermaanden, maar dit jaar deden we het anders. De reden? We gingen met de caravan naar Corsica. Wie het Franse eiland een beetje kent, weet dat je veel campings niet van tevoren kunt reserveren. Het enige dat vaststond waren de overtochten met Corsica Ferries. Via Duitsland en Zwitserland (kijk hier voor een campingtip) reden we naar Livorno, waar we op de boot stapten naar Bastia. Eenmaal op Corsica begon de zoektocht naar een camping. Deze was eenvoudig en we belandden op Camping Golfo di Sogno in de buurt van Porto-Vecchio. Zoals je kunt lezen hebben we een heerlijke vakantie gehad. Dus overweeg je een kampeervakantie op Corsica? Ik zeg: Doen!

Caravan Salon
De Caravan Salon in Düsseldorf is inmiddels vaste prik voor de Campingtrend-redactie. Dit jaar gingen Marije en ik er met de Sun Living V 60SP TentTop heen. Het was een mooi weekend waarin we het nuttige (nieuwtjes verzamelen voor deze website) combineerden met het aangename (dank aan Isabella voor het immer gezellige bootfeest).

Sun Living V 60SP TentTop
Naar de Moezel met de Sun Living V 60SP TentTop.
Sun Living V 60SP TentTop
Naar de Moezel met de Sun Living V 60SP TentTop.
Camping Golfo di Sogno
Camping Golfo di Sogno op Corsica.
Camping Golfo di Sogno
Camping Golfo di Sogno op Corsica.
Marije en Martine
Met Marije op de Caravan Salon.
Marije en Martine
Met Marije op de Caravan Salon.

Marije: geluksmoment langs de snelweg

Ondanks dat ik elke dag met kamperen bezig ben voor Campingtrend, stond ik dit jaar zelf minder op de camping dan andere jaren. Sportwedstrijden van onze zoons en andere verplichtingen maken het moeilijker dan voorheen om er een weekendje spontaan op uit te trekken. Natuurlijk werd er wél gekampeerd.

Onze zomervakantie was wel een beetje turbulent. In april besloten we dat we Slovenië wilden ontdekken en voor de rest op de bonnefooi te gaan. Vlakbij het meer van Bled boekte ik vijf nachten op de vrij nieuwe camping River Bled. Een enorme aanrader! Helaas moest ik onze aankomstdatum iets aanpassen vanwege een zieke kat. Maar niet getreurd: zodra Boris weer een beetje oké was, vertrokken wij met gierende banden richting Slovenië. Daarbij maakten we twee tussenstops: de eerste op camping Eisenbachtal (‘een ongepolijst kampeerparadijsje’) en de tweede op Lech camping in Zuid-Duitsland.

Na twee overnachtingen togen we richting Slovenië, de enige camping die we voor die vakantie hadden geboekt, onder meer vanwege de pumptrack. Al in Nederland hadden we de weersverwachtingen gezien en die waren niet best. Dat het nog slechter zou worden dan verwacht, hadden we toen nog niet kunnen weten. Onze hele rit door Oostenrijk zagen we amper een hand voor ogen door de enorme regenval en aangekomen in Slovenië moesten we onze Fat Freddy in de stromende regen opzetten. Alleen onze eerste volle dag was het nog redelijk weer, maar daarna kregen we te maken met het noodweer in Slovenië. Gelukkig leden we geen schade, maar wel was alles doorweekt. Daarom pakten we na drie nachten op die fijne camping – waar we helaas weinig van hebben kunnen genieten – onze biezen om naar Italië te vertrekken. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, want in Slovenië was vanwege de overstromingen de noodtoestand uitgeroepen. Veel wegen waren afgesloten en het leek erop dat we niet uit het land weg konden komen. Het moment dat we na lang dwalen uiteindelijk tóch de grens over kwamen, is serieus een van de fijnste kampeermomenten van 2023.

Beach ball
Heel fijn was ook de zon in Toscane, waar we op de bonnefooi naartoe reden. Dolblij waren we om te kunnen opdrogen op camping Le Capanne, al was die volgens onze maatstaf exorbitant duur. Daar beleefden we overigens nog veel fijne momenten: relaxen bij het zwembad, lekker eten bij het campingrestaurant, avondwandelingetjes en uitstapjes. Ook heb ik enorm genoten van de potjes beach ball met mijn tienerzoons. Dit jaar haalden we op Le Capanne een record van 416 keer overslaan.

Jarige zoon
En dan kom ik bij misschien wel hét gelukkigste kampeermoment van 2023. Dat was op 13 augustus, de dag dat onze jongste zoon 11 jaar werd. Vanaf camping Orchidea aan het Lago Maggiore liepen we over de kleine boulevard naar een van de restaurants aan het meer. Daar aten we heerlijk, hij kreeg de grootste ijscoupe die er was, er waren bijna alleen maar Italiaanse families, de zon ging onder en opeens klonk er prachtige muziek in het restaurant. Het was pérfect!

Caravan Salon
Natúúrlijk ging ik ook dit jaar weer met mijn collega en vooral vriendin Martine weer naar de Caravan Salon, waar we met een camper op Parkplatz 1 stonden, naast Jos en DW. Ook dit jaar hebben we er weer van genoten om ondergedompeld te zijn in al het kampeernieuws. We kijken nú alweer uit naar volgend jaar!

Regen Slovenië
HEEL VEEL regen in Slovenië
Regen Slovenië
HEEL VEEL regen in Slovenië
Aperol Spritz
Ook fijn: Aperol Spritz drinken bij het hilarische zwemkasteel in Toscane
Aperol Spritz
Ook fijn: Aperol Spritz drinken bij het hilarische zwemkasteel in Toscane
Martine Marije Caravan Salon
Met Martine en onze geleende Sun Living bij de Caravan Salon
Martine Marije Caravan Salon
Met Martine en onze geleende Sun Living bij de Caravan Salon

DW: altijd op reis

Wil je de favoriete kampeermomenten van DW weten? Dat kan! Volg hem én Fien dan op reis door Zuid-Europa via het YouTube-kanaal DWvlogt.

DW Fien
DW en Fien beleven het hele jaar door fijne kampeermomenten
DW Fien
DW en Fien beleven het hele jaar door fijne kampeermomenten

Wat was jouw fijnste kampeermoment van 2023?

En wat vond jij het fijnste kampeermoment van 2023? Laat je het ons weten? Op Facebook, je komt er via onderstaande button, kun je je kampeerherinneringen van het afgelopen jaar delen.

Op naar veel fijne kampeermomenten in 2024!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…