Fietsroutes in Duitsland? Het wijnlandschap van Rheinhessen

Luc Schaepkens

Vakantieplannen maken? Denk dan eens aan Duitsland: dichtbij en een prima vakantieland. Wij verklappen drie geweldige fietsroutes in Rheinhessen, het land van de duizend heuvels aan de Rijn.

Duitsland: vlakbij en er toch helemaal uit

Vanuit Nederland ben je zo in Rheinhessen langs de Duitse Rijn. Dit is het grootste wijngebied van Duitsland. Ze noemen het hier het land van de duizend heuvels. Goed om te weten bij het maken van vakantieplannen: dit is ook de warmste regio van Duitsland. Dat zorgt in de driehoek Bingen, Mainz, en Worms voor ideale omstandigheden voor de wijnbouw. In de wijnwinkels van de lokale wijnhuizen kun je naar hartenlust de Riesling-, Silvaner- en Bourgondische wijnen proeven. Wist je al dat je hier ook heerlijk kunt fietsen?We verklappen drie fietsroutes die erg de moeite waard zijn.

Rheinradweg

Deze route is 90 kilometer lang en voert van Mainz – de hoofdstad van Rheinland-Pfalz – via Worms naar Bingen. De tocht is vrij vlak, je kunt hem zonder problemen ook op een gewone fiets afleggen. De route is over twee dagen verdeeld. De tocht rijden op een e-bike kan natuurlijk ook, deze elektrische fietsen zijn ter plaatse te huur. Onderweg zijn er volop oplaadpunten te vinden. Alle informatie over deze route in Duitsland staat op deze site.

Fruitroute

De Fruitroute – ook wel Westschleife – voert door het fruitteeltgebied tussen Bingen en Ingelsheim. De route is 30 kilometer lang. Onderweg kom je ook het Rheinhessisches Fahrradmuseum – het fietsmuseum – tegen. Deze route biedt mooie uitzichten op de heuvels van Rheinhessen en de Taunus. In de zomer is hier volop vers fruit verkrijgbaar. Tip voor de wijnliefhebber: bezoek zeker de moderne vinotheek Ingelheimers Winzerkeller voor een proeverij.

QuerRhein-Radtour

De QuerRhein-Radtour verbindt Rheingau en Rheinhessen met elkaar. Deze fietsroute is 30,8 kilometer lang. Je doet er 4,5 uur over. Verwonder je over de grote verschillen tussen deze twee wijngebieden in Duitsland. Geniet van wijndorpjes als Ockenheim en Bingen. Je fietst ook langs de fraaie Rochuskapel (Unesco Werelderfgoed). Met een paar omweggetjes fiets je langs de Nahe of zuidwaarts naar het lieflijke Zellertal.

Overnacht op een camping of een wijnboerderij

In deze regio zijn er voldoende campings om uit te kiezen. Zie bijvoorbeeld het overzicht van veertien campings op Camping.info. Een weekendje met de fietsen achterop richting Duitsland en slapen in een wijnboerderij is natuurlijk ook een optie. Geef je over aan het goede leven. Laat je verwennen met lekkers uit de regio en elke dag een ontbijt. Stap vol nieuwe energie op de fiets. De afstand van Utrecht naar Mainz is 395 kilometer.

Voor vakantieplannen hoef je niet de grens over. Fietsen in eigen land kan uiteraard ook. Zo is de provinicie Zeeland een fietsprovincie met vijf sterren. Maar de mogelijkheden in eigen land zijn eindeloos. Doe hier meer inspiratie op.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur