Fietsen in Nederland: eindeloos veel mogelijkheden

Luc Schaepkens

Het reisadvies luidt om in eigen land te blijven. Voor wie van fietsen in Nederland houdt is dat geen straf. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Picknickdeken mee en genieten.

Fietsen in Nederland: voor elk wat wils

Lange of korte routes. Routes door de natuur of door stad en dorp. Vlak of met een helling erin. Langs het water of door het bos. Met een toerfiets, een renfiets of een mountainbike. De mogelijkheden zijn zo’n beetje eindeloos. Je kunt natuurlijk zelf een route uitstippelen. Maar je kunt het je ook gemakkelijk maken. Er liggen namelijk heel wat mooie uitstapjes voor het oprapen. In een van onderstaande gidsen bijvoorbeeld.

  • Groots genieten in Nederland. In deze gids van Falks maar liefst 71 fiets- en wandelroutes. Deze voeren langs historische bezienswaardigheden, dorpen en steden. Helaas zijn de horecagelegenheden nu vanwege de coronamaatregelen gesloten. De terrasjes langs de route kunnen daardoor niet dienen als welkome pauzeplek. Dat los je op door je eigen picknickmand mee te nemen. In deze handzame 151 pagina’s dikke gids – hij past in broek- of jaszak – staat alles wat je nodig hebt voor een heerlijk dagje uit. De gids kost 9,95 euro. Hier kun je hem bekijken.
  • Alle fietsroutes van Nederland. Een compacte en gebruiksvriendelijke fietsknooppuntenatlas. Met daarin de 25 mooiste fietsroutes van Nederland – aldus de auteur – in beeld. Met eindeloos veel mogelijkheden, want je kunt naar hartenlust variëren. De eerste druk stamt uit 1984. Toen was er nog geen internet. De routes zijn destijds uit alle hoeken van het land verzameld. Dit is de eerste versie die als atlas is samengesteld. Prijs 13,90 euro. Hier te zien.
  • Stille plekken in Nederland. Wandelen, fietsen…..rust. Stille plekken in Nederland? Je kunt het je bijna niet voorstellen dat er in ons kleine en hectische land plekken zijn waar het nog stil en eenzaam is, maar ze zijn er echt. Je hoeft er vaak niet eens ver voor te rijden. Een korte routebeschrijving en de GPS-coördinaten zorgen ervoor dat je alle plekken zeker zult vinden. De auteur – Henk Ganzeboom – wenst je veel plezier en vooral stilte, eenzaamheid en rust. Prijs 16,95 euro. Kijk hier.

Met de mountainbike of juist door de stad?

  • Mountainbiken is populair. Er werden in ons land nog nooit zoveel mountainbikes verkocht als nu. Wat kan je van de beste mountainbikers leren, hoe zijn zij begonnen, waar trainen ze en welke routes rijden zij het liefst? Je leest het allemaal in dit 208 pagina’s dikke boek. Het kost 20 euro. Hier lees je er meer over.
  • Van stad naar rand. Fietsen in Utrecht. Je bent niet van de modder? Dan is het ook prima fietsen door de stad. Die zie je vanaf de fiets heel anders dan vanuit je auto. Je komt zo namelijk op plekken waar je normaal niet komt. Neem bijvoorbeeld de stad Utrecht. Wist je dat dit een van de fietsvriendelijkste steden ter wereld is? In dit boekje zes routes vanuit het centrum naar de rand van de stad. De routes zijn 20 tot 28 kilometer lang en voeren langs de mooiste plekjes. Voor 16,50 euro is het van jou. Bekijk het hier.
  • Fietsen rond de wereld in Nederland. De leukste fietsroute van Nederland… en misschien wel van de wereld. Op de fiets van Napels naar Siberië. Of via Canada, Amerika en Oostindië naar Bombay. Tientallen namen van plaatsen, dorpen, gehuchten en natuurgebieden verwijzen naar verre bestemmingen. Negen etappes verbinden deze ‘uitheemse’ namen in Noord-Nederland via de mooiste fietsroutes. Een wereldgids voor 20 euro. Kijk hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur