B Turtle luifel

Fietscaravan: goed voor mens en milieu

Martine van Kuler

Fietsvakanties zijn niet nieuw, maar de tijd dat je na je kilometers lange fietstocht nog een tent moet opzetten is voorbij. Als je een fietscaravan hebt tenminste. Ze zijn er tegenwoordig in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Zoek de verschillen tussen deze fietscaravans.

Martha van Maxmess Design

Fahrrad-Wohn-Wagen Martha, zoals Maximess Design de fietscaravan officieel heeft genoemd, is vooral een functioneel. Design zien we er verrassend genoeg niet in terug, maar Martha biedt de fietsende kampeerder wel de nodige comfort. De caravan weegt ongeveer 52 kilo, staat op 24-inch wielen en biedt plaats aan één persoon. Met zijn breedte van 90 centimeter is hij smal genoeg voor de gangbare fietspaden. De fabrikant raadt aan hem achter een e-bike te gebruiken, maar als je niet voor een kleintje vervaard bent kun je hem ook achter een gewone fiets hangen.

Rondom heeft Martha drie patrijspoorten en een rechthoekig raam. De zijwanden, plafonds en de vloer zijn geheel geïsoleerd. Tussen de wielkasten kan een tafel worden bevestigd en dan heb je nog een bed van 66 x 193 centimeter. Het beddengoed krijg je erbij. Zonder extra’s kost deze fietscaravan 4.850 euro. Als je hem hier bestelt, heb je hem waarschijnlijk binnen een week in huis.

Fietscaravan Martha
Meet Martha: de fietscaravan van het Duitse Maxmess Design.
Fietscaravan Martha
Meet Martha: de fietscaravan van het Duitse Maxmess Design.

B Turtle van Gentle Tent

Op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs zagen wij de B Turtle fietscaravan voor het eerst. De Oostenrijkse fabrikant Gentle Tent probeert het product ook in fietsland Nederland aan de man te brengen, en gezien de drukte bij de stand lukt dat aardig.

De B Turtle – de B staat voor bike en de Turtle voor de vorm, de caravan heeft wel wat weg van een schildpad –is een fietskar die transport- en kampeerfuncties combineert. De tent kan namelijk eenvoudig van de trailer worden gescheiden. Er blijft dan een stabiele fietskar van 110 x 79 x 58 centimeter over.

Misschien denk je na het lezen van het bovenstaande stukje wel dat je je de tandjes moet trappen met de B Turtle achter je fiets. Nou, dat valt reuze mee. Mits je hem achter een e-bike hangt. De B Turtle fietscaravan heeft een totaalgewicht van 29 kilo en is compleet met tent 73 centimeter hoog. Dat maakt hem stabiel bij zij- en tegenwind. De bagagebak heeft een inhoud van 120 liter, dus je kunt naast je slaapzak en kussen nog aardig wat kleding meenemen. Na een flinke fietstocht moet je natuurlijk goed uitrusten. Daar is bij de B Turtle fietscaravan aan gedacht. Allereerst is er de voortent met luifel, waarin je droog en uit de wind kunt zitten. Slapen doe je op in het bed van 2,10 x 1,30 meter, wat in principe groot genoeg is voor twee personen. De B Turlte kost 3.499 euro. Kijk op deze website voor meer info.

b turtle fietscaravan
B Turtle: fietscaravan met tent!
b turtle fietscaravan
B Turtle: fietscaravan met tent!

Scout & Tough van CreaConstruct

Ook dit exemplaar bestaat uit twee delen: een fietsaanhanger voor e-bikes – de Tough –  en caravanopbouw Scout. Samen is vormen ze de fietscaravan Scout & Tough. Beide zijn verkrijgbaar is twee maten. Tough 400 is 41,8 centimeter breed en Tough 600 is 61,8 centimeter breed. Op de 400 plaats je de Scout 770 en op de 600 de Scout 970.

Het eigen gewicht van de fietscamper Scout 970 is 75 kilo. Je mag dan nog 25 kilo belading meenemen. Wij vragen ons alleen wel af wat het bereik van je e-bike is als hij 100 kilo moet voorttrekken.

Welke Scout & Tough je ook kiest, je kunt er met drie personen in slapen. Al moet je dat ‘in’ niet al te letterlijk nemen. Eén persoon slaapt in de fietscaravan, de andere twee in de tent. die je eraan vastmaakt. Voor 7.634 euro heb je de kleinste Scout & Tough. Voor een maatje groter betaal je 8.278 euro. Meer info vind je op deze website.

fietscaravan
Scout & Tough is er in twee maten.
fietscaravan
Scout & Tough is er in twee maten.

Bicycle Camper van Wide Path Camper

Deze uitschuifbare fietscaravan van het Deense Wide Path Camper vinden we echt een pareltje. De Bicycle Camper is nog geen 3 meter lang en 1,78 meter hoog. Het is een lichtgewicht fietscamper die je door middel van een trekhaak aan de achteras van een e-bike kunt bevestigen. Tijdens de rit ‘verdwijnt’ het voorste deel in het opgeklapte achterste deel van de caravan. Je hebt dus geen lel van drie meter achter de fiets hangen. Eenmaal op de bestemming aangekomen, is het een kwestie van loskoppen en uitvouwen. Binnen vijf minuten is het mobiele huisje klaar voor gebruik.

Binnen heeft de fietscaravan een oppervlakte van bijna drie vierkante meter en is hij voorzien van een comfortabele bank en opbergruimte. Voor de nacht kan de bank worden omgebouwd tot een bed van 90 cm breed en 200 cm lang, wat we voor twee personen dan wel weer heel knus vinden. De Bicycle Camper kost 4000 euro. Meer weten? Kijk dan hier.

Bicycle Camper
Bicycle Camper is een vernuftige fietscaravan.
Bicycle Camper
Bicycle Camper is een vernuftige fietscaravan.

Duurzaam op vakantie

Een fietsvakantie is een goed alternatief voor de milieubewuste kampeerder die zich schuldig voelt over de autorit naar het zonnige zuiden. Dus welke van bovenstaande fietscaravan je ook kiest, één ding is zeker: je gaat op een verantwoorde manier op vakantie.

Is een fietsvakantie niets voor jou, maar vind je een kleine caravan wél leuk? Check dan deze leukerd eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!