Fiat en Iveco onder vuur voor sjoemeldiesel

Luc Schaepkens

Sinds juli loopt er een onderzoek naar Fiat en Iveco wegens mogelijk gesjoemel met de uitstoot van dieselvoertuigen. Het zou 200.000 voertuigen betreffen, waaronder veel campers.

Gaan Fiat en Iveco Volkswagen achterna?

Het onderzoek – we schreven er eerder over – begon eind juli in Duitsland, Italië en Zwitserland. Er werden invallen gedaan bij Fiat Chrysler en Iveco. Er zou zijn gesjoemeld met software waardoor dieselmotoren schoner lijken dan ze zijn. Een bekend verhaal dat ooit in 2015 begon met Volkswagen. In Duitsland hebben inmiddels zo’n driehonderd bezitters van een dergelijk voertuig aangifte gedaan. Dit op verzoek van de Duitse overheid. Maar liefst 90% hiervan betreft eigenaren van campers. Naast Fiat en Iveco gaat het ook om de merken Alfa Romeo en Jeep. Het betreft zowel personenauto’s als bedrijfswagens.

Het gaat om dieselmotoren met euronorm 5 en 6 van de bouwjaren 2014 tot 2019. Daaronder vallen de 1,3 (16V) Multijet, de 1,6 Multijet en de 2,0 Multijet. De 2,2 Multijet II, 2,3 Multijet en de 3,0 liter maken het rijtje compleet. Deze motoren lijken – door het ‘slim’ inzetten van software – schoner dan ze in de praktijk zijn. Hierdoor voldoen ze in feite niet aan de typegoedkeuring en zouden ze niet op de weg mogen rijden. De afgegeven typegoedkeuring valt onder Italiaanse verantwoordelijkheid. Fiat heeft aangegeven in deze zaak volop samen te werken met de Italiaanse overheid. Volkswagen werd op 25 mei van dit jaar schuldig bevonden aan bedrog. Er is in Duitsland sprake van een terugkoopregeling.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur