Fiat Ducato 2021: New Ducato met onder meer digitaal dashboard

Luc Schaepkens

De Fiat Ducato – het meest gebruikte basisvoertuig in de camperindustrie – krijgt een update. Een opgeleukt dashboard, vernieuwde elektronica en meer rijhulpsystemen. Fiat noemt de Fiat Ducato 2021 de ‘New Ducato’.

Fiat Ducato

De meeste campers hebben een Fiat Ducato als basisvoertuig. Door de grote vraag naar campers is de Ducato momenteel zelfs het meest door particulieren gekochte voertuig van Duitsland. De huidige Ducato is de derde generatie. Hij borduurt voort op de versie van 2006. Al werd er de laatste 15 jaar regelmatig aan gesleuteld en verbeterd. Ook dit jaar gaat dat proces verder. Op technisch gebied dan, want de looks blijven vrijwel hetzelfde.

Tafeltje in biijrijdersbankje in New Ducato.
Tafeltje in biijrijdersbankje in New Ducato.

Fiat Ducato 2021 krijgt digitaal dashboard

Wat er wel anders uit gaat zien bij de New Ducato is het dashboard. Dat wordt namelijk digitaal. Daar gebruikt Fiat de nieuwste versie van het eigen zogenoemde U-connect multimediasysteem voor. Op het 10 inch grote scherm zien we onder meer de 3D-navigatiekaarten van TomTom. Apple CarPlay en Android Auto zijn draadloos aangesloten. Verder een stuur uit de personenautodivisie en een andere schakelpook. Verder heeft de tunnel andere bekleding gekregen en is het bedieningspaneel van de airco gewijzigd. Zie daar, de facelift met als resultaat de nieuwe look van de Fiat Ducato 2021.

De stoelen krijgen een nieuwe bekleding en vulling. Ze zitten daardoor nog comfortabeler en ruimer. De bijrijdersstoel heeft in het midden een neerklapbaar tafeltje, ‘Eat and Work’ is de naam. De New Ducato zal – aldus Fiat – de eerste bestelbus zijn die klaar is voor het autonome rijden op level 2. Van de snelheidsbegrenzing tot aan het controleren van het remmen bij een onverwacht obstakel. We noemen als voorbeeld de voetganger of de fietser. Ook leest de New Ducato de verkeersborden en let hij op eventuele vermoeidheidsverschijnselen van de bestuurder.

Digitaal dashboard.
Digitaal dashboard.

Nog meer rijhulpsystemen

Verder kijkt de Fiat Ducato 2021 of je wel tussen de lijnen van je rijbaan blijft. Ook zit er een file-assistsysteem op. Hij helpt dankzij Active Park Assist met het inparkeren. Alle Ducato’s – ook de gesloten bestelbusversie – krijgen een achteruitkijkbinnenspiegel. Deze werkt met een camera. Verder zien we ESC met zijwindcorrectie en een trailerstabiliteitsassist. De Batmobil zou er jaloers op worden. Een elektrische rem vervangt de handbediende handrem en als optie is er keyless entry. Nooit meer je sleutels kwijt. Op het nieuwe dashboard een bakje waar je mobiele telefoon draadloos begint op te laden. Twee usb-A en usb-C stopcontacten en een 230 volt stopcontact zitten er ook standaard op. Elektrische stuurbekrachtiging komt standaard op elke New Ducato.

New Ducato is klaar voor toekomst

Binnenkort is de New Ducato ook leverbaar met een zelfstellend luchtveringssysteem. Hiermee kun je ook handmatig de hoogte aanpassen. Motorisch blijft alles zoals het is. De multijet 6d temp diesel met Adblue biedt keus van 120 tot 180 pk. De handmatige zesversnelingsbak is verbeterd, de negentraps automaat blijft gelijk.

Groot 10 inch display in het dashboard.
Groot 10 inch display in het dashboard.

Fiat Ducato 2021

Wil je de New Ducato herkennen aan zijn uiterlijk, dan moet je flink je best doen. Een andere grill met een groter logo is het meest in het oog springende verschil met zijn voorganger. De twee dikke horizontale chromen lijsten vallen op. De koplampen zijn voorzien van nieuwe led-techniek. Nieuwe prijzen zijn nog niet bekend. De Fiat Ducato 2021 zal eerst in Italië zelf te koop zijn.

De Fiat Ducato is er nu ook als e-Ducato met een elektrissche aandrijving.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur