Familiecaravan in Duitse ADAC test met verrassende winnaar(s)

Luc Schaepkens

De Duitse ADAC – zusterorganisatie – van de ANWB – zet vijf familiecaravans van modeljaar 2021 naast elkaar. Met stuk voor stuk minstens drie slaapplaatsen en een prijs tot 25.000 euro. Er is vooral gekeken naar comfort en functionaliteit. Conclusie van deze ADAC test: al voor minder dan 16.000 euro kun je een goede familiecaravan kopen.

ADAC test

Wat de vijf familiecaravans verder gemeen hebben is hun maximale gewicht van 1500 kilo. Dit is voor de meeste trekauto’s geen probleem. Je hebt dan een auto nodig met een maximaal gewicht tot 2000 kilo. Samen weegt de combinatie 3500 kilo. En dat mag nog net met je B-rijbewijs. Wil je zwaarder, dan moet je E achter B halen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een slechte familiecaravan zit er niet bij.

Alle familiecaravans scoren goed in deze ADAC test. Bij de beoordeling is gekeken naar de badkamer, de keuken en de opbouw. Daarnaast ook naar de aanwezige opbergruimte, de eet- en zithoek, de gasinstallatie en de verwarming. Ook water, elektriciteit en zaken als ventilatie zijn meegenomen.

Alle vijf de familiecaravans scoren goed

“Voor ruimschoots onder de grens van 25.000 euro koop je al een goede familiecaravan”, aldus Christoph Pauly van de ADAC. “Zonder extravagante snufjes, maar prima geschikt voor op de camping.” Alle caravans scoren een goed. Dat is tussen de 2,1 en 2,5 punten. Twee caravans springen er uit. Dat zijn de Knaus Südwind 500 QDK en de Sterckeman 497 PE Kids. We zetten ze alle vijf voor je op een rij.

Eriba Feeling 442: de compacte familiecaravan

De Eriba Feeling 442 (foto boven artikel) heeft als enige uit deze test een hefdak. Dat maakt hem duidelijk lager dan de andere caravans uit deze test. Je hebt de keus uit een gewoon hefdak en een optioneel slaaphefdak met extra slaapplaatsen. Met dat slaaphefdak heb je aan de compacte Eriba Feeling 442 een ruime familiecaravan. Ook als de kinderen al wat groter zijn. Voor heel jonge kinderen is dit model iets minder geschikt. Wel geeft het gebruik van het slaaphefdak meer ‘gedoe’ dan de stapelbedden van de concurrentie. Daar staat het voordeel van een lage caravan onderweg tegenover. Prijs van de geteste uitvoering: 25.255 euro.

LMC Sassino 470 K: de slimme familiecaravan

De LMC Sassino 470 K is een slimme familiecaravan. Je kunt de grote tafel in de zithoek namelijk onder het grote bed van de ouders schuiven. Dat schept ruimte. Ander voordeel is de behoorlijk ruime disselkast. Daar kun je lekker veel in kwijt. Matig is de opbergruimte in de keuken en de badkamer. Voordeel is dan weer de breedte van slechts 2,10 meter. Dat maakt de Sassino lekker wendbaar. Niet te verslaan is de waterdichtheidsgarantie van maar liefst 12 jaar van LMC. Vanaf het nieuwe modeljaar is er nog meer keus in deze serie. Prijs van de in deze ADAC test gebruikte uitvoering: 17.250 euro.

Weinsberg Caracito 470 QDK: de goedkoopste familiecaravan

De Weinsberg Caracito 470 QDK is de goedkoopste familiecaravan in deze test. Toch prijkt hij trots op de tweede plek. Dit koopje is er al vanaf iets meer dan 14.000 euro. Hij scoort punten met zijn opklapbare wastafel en ruime badkamer. Minpuntje: de met een harde klap sluitende kastkleppen. Deze Weinsberg – een dochtermerk van Knaus – familiecaravan is standaard gasvrij. Let daarbij dan wel op je stroomverbruik. Te veel gebruikers tegelijk zou wel eens te veel kunnen zijn voor de campingzekering. Prijs van het geteste exemplaar: 15.700 euro.

Sterckeman 497 PE Kids: gunstig geprijsde winnaar

Deze Sterckeman familiecaravan van Franse makelij staat op een gedeelde eerste plaats. Hij scoort goed met zijn – als enige – standaard driepersoonsstapelbed. Jammer genoeg ontbreekt een comfortabele lattenbodem in dat bed. De matras ligt op dichte houten platen. Verder zit alles erop en eraan. Inclusief een koelkast met een inhoud van 150 liter. Prijs van het geteste exemplaar is 18.490 euro.

Knaus Südwind 500 QDK: zonder zwaktes

Ook trots bovenaan: de good old Knaus Südwind 500 QDK met stapelbed. Hoogwaardige meubels, een aparte douchecabine en een prima keuken. De zwakke punten die er misschien ooit waren, zijn al lang weggewerkt. Hij is er al vanaf zo’n 23.000 euro. En dan kom je helemaal niks te kort. Prijs van het geteste exemplaar: 28.000 euro. Knaus heeft ook een elektrische en dus gasvrije caravan in het aanbod.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur