Faillissement voor aanbieder satelliet-tv Joyne: mogelijke doorstart?

Luc Schaepkens

Joyne, de Nederlandse aanbieder van satelliet-tv, is gisteren failliet verklaard. Sinds 2018 is het bedrijf de concurrent van Canal Digital. Voorlopig gaan de uitzendingen door.

Canal Digital

Joyne werd gezien als het campervriendelijke alternatief voorCanal Digital. Laatstgenoemde – de monopolist tot aan de komst van Joyne – had wel een zogenaamd vakantieabonnement, maar dat was niet flexibel en alleen te gebruiken van maart tot en met september. Klachten hierover van camperaars hielpen niet. Joyne kwam wel meteen met een flexibel abonnement. Voor veel camperaars reden tot een overstap. Toen kon Canal Digital – sinds 1996 in de lucht – niet achterblijven en kwam er een jaar later ook mee.

Misschien doorstart voor Joyne?

De satelliet-tv aanbieder gebruikt de Eutelsat 9B-satelliet. Naast tal van radiozenders kun je er terecht voor de zenders van onder andere NPO, RTL Nederland, Talpa Network, Discovery Networks, ESPN en Viacom Networks. Het basispakket kost bij een jaarabonnement 22 euro. Joyne is vooralsnog gewoon in de lucht. Ook op de website is niets te lezen over het faillissement. Dat zou op een doorstart kunnen wijzen. Zeker is het niet. Op Media Magazine.nl lezen we dat Joyne geen commentaar kan geven. En we lezen er ook dat het erop lijkt dat Eutelsat de partij is die het faillissement heeft aangevraagd. Eutelsat is bij Joyne de grootste kostenpost. Het is nu afwachten op de bevindingen van de aangestelde curator.

Recreatief gebruik belangrijk

Joyne ging vanaf het begin prat op de vele voordelen bij recreatief gebruik. In 2017 schreven we: “Met een schotel van 60 centimeter kan in alle vakantiegebieden in Europa gekeken worden. Ook in Zuidwest-Europa en in Scandinavië. Heb je een schotel van 80 centimeter, dan kun je tot ver in Marokko of Turkije de zenders ontvangen. De recreatieve markt is dus blijkbaar belangrijk voor het bedrijf. Dat kan alleen maar in het voordeel van de kampeerder werken”.

Naar de site van Joyne.

Zo kondigden we in 2017 de komst van deze aanbieder van satelliet-tv aan.

Update 14-4: curator Verdonk laat weten dat, in tegenstelling tot berichten in de media, de huidige contracten niet nietig zijn. Er lopen inmiddels gesprekken met een overnamvekandidaat. De verwachting is dat een doorstart op korte termijn gaat lukken. Bron.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur