Eropuit in coronatijd? Dit kun je veilig doen

Luc Schaepkens

Nederland zit midden in een gedeeltelijke lockdown. Wil je toch eropuit en even een frisse neus halen, doe het dan op een rustige plek. En zoveel mogelijk in je eigen buurt.

Eropuit: ga fietsen

Natuurlijk ga je nu niet in een grote groep fietsen. Maar in je eentje of met z’n tweeën kun je nu heerlijk fietsen in ons land. Kies bijvoorbeeld voor een knooppuntroute. Daar is bijna heel Nederland mee bedekt. Je kunt je eigen route plannen of een kant-en-klare route kiezen. Daarnaast zijn er tal van themaroutes. Deze zijn rechtstreeks te downloaden via je gps. Hier lees je alles over de knooppuntroutes.

Gaan de kinderen mee? Huur dan eens een tandem. Er bestaan speciale ouder-kind tandems. Je zit als ouder achterop en stuurt. Het kind zit voorop en fietst in zijn eigen tempo mee. Voor 17,50 euro krijg je zo’n tandem een hele dag mee. Tandems zijn o.a. hier te huur.

Zoek het water op

Waar is het makkelijker om anderhalve meter afstand te houden dan op het water? Suppen is populair en met deze temperaturen kan het nog net. Je staat met een peddel op een soort surfplank. Ontspannen in optima forma. Supboarden zijn op de nodige plekken te huur, bijvoorbeeld in de Weerribben. Hier houden ze zich ook strikt aan het coronaprotocol.

Je kunt ook een bootje huren. Die zijn er in vele soorten en maten. Van fluisterboot tot motorboot en van een roeiboot tot een jacht. De verhuurders letten erop dat je uit één gezin komt. De boten zijn door heel Nederland te huur. Je hoeft vaak niet ver te zoeken. Op deze site staan verhuuradressen door heel Nederland.

Actief uitje

Even lekker bewegen na het vele thuiszitten? Een bezoek aan een klimbos is 100% coronaproof. Want ook hier zijn speciale protocollen van kracht. Zo moet je vooraf online boeken zodat het nooit te druk kan worden. Je kunt je o.a. uitleven in Klimbos Weert. Dat heeft vier klimparcoursen met verschillende hindernissen tussen de bomen, variërend in moeilijkheidsgraad. Wil je ze allemaal afleggen? Reken er dan op dat je 2,5 uur bezig bent. Voor deelnemers geldt een minimale lengte van 1,30 meter en een maximum gewicht van 120 kilo. Je klim begint met een veiligheidsinstructie. Lees hier alle informatie.

Bezoek een museum

Is het slecht weer en wil je er toch op uit trekken? Bezoek dan een museum. Reserveer je bezoek wel van tevoren. Zo kan het museum ervoor zorgen dat het nooit te druk is. Denk bijvoorbeeld eens aan het Spoorwegmuseum in Utrecht met het leukste station van Nederland. Stap in het rijtuig van de koninklijke familie. Maak een spannende rit in het donker langs levensgrote stalen monsters. In het Stoomtheater nemen acteurs je mee naar het tijdperk van de Oriënt Express. En in De Vuurproef – een prijswinnende 4D-simulator – bestuur je zelf een trein. Via de ANWB bestel je nu kaartjes met 20% korting.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur