Kamperen in Engeland: Cornwall

Martine van Kuler

Ruige natuur, schitterende kusten en pittoreske plaatsjes. Zuidwest-Engeland is niet voor niets een geliefde vakantiebestemming. Ga jij kamperen in Engeland? Dan mag je Cornwall eigenlijk niet overslaan.

Kamperen in Cornwall

Ik beken: op camping lees ik het liefst luchtige boeken. Romannetjes van Jill Mansell, Santa Montefiore en Katie Fforde bijvoorbeeld. Deze schrijfsters laten hun vrouwelijke hoofdpersonen regelmatig afreizen naar Cornwall, waar zij genieten van de natuur, de pubs en de mensen. En natuurlijk belanden ze in het laatste hoofdstuk zonder uitzondering in de armen van dat ene breedgeschouderde heerschap. Nu is dat laatste niet de reden om te gaan kamperen in Engeland (alhoewel…), maar de mooie natuur en leuke dorpjes zijn dat van mij betreft wel.

Kamperen in Cornwall? Dit kun je er zien en doen

Het graafschap Cornwall ligt in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië. Het wordt ook wel de Engelse Rivièra genoemd, en dat is niet voor niets. Er zijn uitgestrekte stranden en steile kliffen, de zee is azuurblauw (oké, als de zon schijnt) en het klimaat is zo mild dat zelfs subtropische planten en bomen er kunnen groeien. Tel daar de pittoreske dorpjes bij op en je begrijpt dat Cornwall een walhalla voor toeristen is.

Land’s End is het meest westelijke puntje van Engeland en een toeristische trekpleister. Laat je niet afschrikken door de kermis rond het bezoekerscentrum, maar loop even door en geniet van het weidse uitzicht. Met een beetje geluk kun je zelfs de Isles of Scilly zien liggen. Als je de tijd hebt kun je overwegen de oversteek naar deze archipel te maken. Je waant je gegarandeerd in een paradijs. Vanuit Penzance kun je er met de ferry naartoe. Liever vliegen? Vanuit Exeter, Newquay of Land’s End vertrekt een skybus die je in een kwartiertje naar de eilanden brengt.

Cornwall is een walhalla voor wandelaars

Kamperen in Cornwall als je van wandelen houdt? Een goed idee. Wandelaars komen aan hun trekken in Cornwall. Een aanrader is het South West Coast Path. Dit langste wandelpad van Engeland voert over meer dan duizend kilometer van Exmouth in Devon tot Poole Harbour in Dorest. De hele route lopen vinden wij ook wat ver, maar ongeveer de helft gaat door Cornwall. Welke etappes dit zijn lees je op deze website van het South West Coast Path.

Onze tip: wandel het stuk dat naar St. Michael’s Mount loopt. Je kunt Cornwall immers niet verlaten zonder een bezoek aan deze Engelse evenknie van de Franse Le Mont-Saint-Michel. St. Michael’s Mount is een van de populairste highlights van Cornwall. Je kunt het getijdeneilandje alleen te voet bereiken bij laag water.

In Cornwall zie je prachtigste tuinen

Engelse tuinen zijn wereldberoemd en vanwege het zachte klimaat vind je er heel veel in Cornwall. Tuinliefhebbers moeten dus zeker kamperen in Cornwall. De twee populairste – en dus ook de drukstbezochte – botanische tuinen zijn Lost Gardens of Heligan en The Eden Project.

The Lost Gardens

De Lost Gardens, ten zuiden van St. Austell, zijn helemaal niet meer zo verloren als de naam doet vermoeden. Eind jaren 80 werden de tuinen ontdekt en anno 2022 is het misschien wel de bekendste tuinattractie van Engeland.

The Eden Project, ook in de buurt van St. Austell, is een tuin van heel andere orde. Dit is geen romantische Engelse tuin zoals we kennen uit de films en boeken. Het oogt er enigszins futuristisch door de kassen in de vorm van koepels. Ze hebben allemaal hun eigen klimaat en dus hun eigen flora. Zo vind je er een planten uit onder meer het regenwoud, Afrika en Oceanië.

Pittoreske dorpjes in Cornwall

Natuurlijk komen niet alleen wandelaars en tuinliefhebbers aan hun trekken in Cornwall. Het is ook een fijne vakantiebestemming voor mensen die van kunst, cultuur en pubs houden. Een must visit is St. Ives. Het schilderachtige dorp was vroeger in trek bij kunstenaars. Inmiddels is het uitgegroeid tot een gezellige badplaats, maar er zijn nog steeds veel galeries.

Ook Cornwalls hoofdstad Truro mag je eigenlijk niet overslaan. Het is de meeste zuidelijk geleden stad van Engeland en je kunt er prima winkelen. Bezoek ook de kathedraal, wandel door een van de mooie parken of rust uit op het prachtige St. Agnes Beach. En zet de middeleeuwse havenstad Port Isaac, het chique Padstow en surfersparadijs Newquay ook maar op je lijstje.

Kamperen in Engeland

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over kamperen in Engeland en een vakantie in Cornwall? Dat snappen we! En dan hebben we het nog geeneens gehad over de legende van King Arthur, die uit Cornwall komt. De goede man zou in Tintagel hebben gewoond en daar kun je nog steeds zijn kasteel – of wat daarvan over is – bezoeken. Kortom, wat ons betreft is Cornwall een prima vakantiebestemming. En gelukkig kun je in het graafschap ook prima kamperen. Er zijn veel verschillende campings; van eenvoudig en klein tot groot en luxe. Houd Campingtrend in de gaten, want binnenkort zetten we een aantal campings in Cornwall voor je op een rij!

Wil je intussen vast inspiratie opdoen voor kampeervakanties in andere landen? Lees dan eens onze artikelen over bijvoorbeeld Albanië, het Franse Occitanië en de Duitse Harz.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!