Een megacamper met een Bugatti in de garage

Luc Schaepkens

Mag het een kilootje meer zijn? Een megacamper met een Bugatti in de garage bijvoorbeeld? Dan zit je bij de Volkner Performance R precies goed. Een camper in de overtreffende trap.

Volkner Performance R.

Camperbouwer Volkner heeft zijn thuisbasis in het Duitse Wuppertal. Daar bouwen ze met twintig medewerkers elk jaar zo’n dertig bijzonder luxe en grote campers. Beter en luxer is amper vindbaar. Op de afgelopen Caravan Salon stond de Volkner Performance R. Dit topmodel kost ruim 2 miljoen euro. Dat is natuurlijk een heel relatief bedrag. Want in de uitschuifbare garage pronkte een 1500 pk sterke Bugatti Chiron. Die kost namelijk 4,5 miljoen. Waarmee we maar willen zeggen dat de Performance R megacamper zo gezien een koopje is.

De stand van Volkner op de Caravan Salon.
De stand van Volkner op de Caravan Salon.

Megacamper op busonderstel

Om het allemaal zo comfortabel mogelijk te maken, heeft de Performance R van Volkner het Mercedes-onderstel van een touringcar. Helemaal achterin ligt een 6 cilinder turbo dieselmotor. Die is goed voor 430 pk. Niet alleen de garage schuift elektrisch naar buiten. Dat doet ook de 10 meter lange slide-out aan de andere kant. En zo krijg je er zomaar vijf vierkante meter woonoppervlakte bij. De megacamper heeft een driekamerindeling. Slaapkamer met bad, keuken en de Lounge (in dit geval zeker met een hoofdletter).

Het bed heeft een bedmaat van 2 bij 2 meter. In de keuken een stoomoven. Het koffieapparaat stijgt – compleet met kopjes – uit het werkblad omhoog. Koken doe je op inductie en de spoelbak is van porselein. Optioneel kun je nog kiezen voor een vaatwasser. De aanwezige en perfect klinkende muziekinstallatie – van het merk Burmester – is speciaal voor deze camper ontwikkeld. Die kost overigens alleen al 300.000 euro. Op het dak liggen zonnepanelen en de camper heeft een krachtig lithium-accupakket. Voor nood is er een generator. Off-grid staan is zo geen probleem.

Helemaal vol met speeltjes

Entertainment is geen probleem dankzij de twee tv’s van 32 inch. De dubbele sat-receiver zorgt in heel Europa voor een perfecte ontvangst en voor het WLAN-boordnet. Alles in de camper wordt aangestuurd via een door Volkner zelf ontwikkeld controlepaneel. Dreigen de accu’s onder een bepaald niveau te komen, dan gaat de generator automatisch aan. Die hoor je amper, want die zit goed ingepakt. Ook de watertanks hebben afmetingen van een overtreffende trap. De verswatertank kan bijvoorbeeld 1000 liter hebben.

Natuurlijk zitten er zo’n beetje alle assist-systemen op. Van een dode hoek-beveiliging tot een cruise control die op de afstand naar je voorligger let. Het zal je niet verbazen dat een BE-rijbewijs niet volstaat. Deze Volkner Performance R megacamper zet namelijk 18 ton op de weegschaal. Hij is 12 meter lang en 2,5 meter breed. Vooraf even oefenen lijkt ons aan te raden. Beetje overdreven allemaal? Misschien wel. Bedenk dan dat je in plaats van de Bugatti ook kunt kiezen voor een veel goedkopere Mercedes SLK.

Camper voor de helft? Kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur