Een caravan van plastic? Dit is de Zuid-Afrikaanse Edgeout

Martine van Kuler

Waarom een caravan bouwen van hout, glasvezel of aluminium als het ook van plastic kan?, dacht de Zuid-Afrikaan Vonnie Heyns. Tweeënhalf jaar later was de Edgeout een feit: een futuristisch uitziende caravan van (gerecycled) plastic.

Edgeout

Het idee voor de Edgeout ontstond tijdens een kampeertrip met vrienden. Vonnie Heyns, eigenaar van een bedrijf dat een breed scala aan plastic producten fabriceert, kreeg de vraag waarom hij nog geen caravan van plastic had gemaakt. Het zaadje was geplant en een droom was geboren.

De Edgeout heeft twee afzonderlijke units.
De Edgeout heeft twee afzonderlijke units.

Futuristisch uitziende caravan plastic

Heyns heeft verstand van materialen, maar het ontwerpen van een caravan is toch echt andere koek. Hij schakelde een industrieel ontwerpbureau in en samen kwamen ze tot de Edgeout. Een teardrop die zo uit de Star Wars-films lijkt te zijn weggereden. Je moet ervan houden natuurlijk, maar origineel is hij wel.

De caravan bestaat uit twee afzonderlijk gegoten units: een slaapcabine en een buitenkeuken. De laatste bevindt zich aan de achterzijde van de Edgeout en heeft onder meer een tweepits gasstel, een koelkast en een magnetron. Een prima uitrusting voor zo’n kleine caravan dunkt ons.

Foto’s van Edgeout

Zoals de foto’s al doen vermoeden is de Edgeout een caravan voor twee personen. De slaapcabine heeft een bed van 1,45 bij 2 meter. Wil je toch met vier personen op pad? Dat kan als je voor de optionele daktent kiest.

Maar goed, terug naar het plastic! De keuken bestaat uit een enkele laag van 8-10 mm dik. De slaapcabine daarentegen heeft drie lagen. Aan de buitenkant een 4 mm dikke laag, vervolgens een plastic schuimlaag van 10 mm en tot slot een isolerende laag van 11 mm. Deze laatste is gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Leuk!

Edgeout: niet in Nederland te koop

Wij van Campingtrend vinden deze caravan van plastic wel een tof ding. Oké, mooi vinden we hem niet, maar voor de originaliteit krijgt hij toch zeker de volle douze points. Ben jij het met ons eens en zou je ook wel met deze kekke Edgeout willen kamperen? Dan moeten we je toch teleurstellen. De teardrop is vooralsnog alleen in Zuid-Afrika te koop. Ben je nou zo enthousiast dat je overweegt het vliegtuig te pakken en hem daar aan te schaffen, dan moet je zo’n 229.000 Rand, zo’n 12.500 euro neertellen. Ons advies? Ga naar de website van Edgeout en verlekker je aan de filmpjes en de foto’s.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!