Een camping boeken: wanneer doe jij dat?

Marije Onderwaater

Het is bijna december, de dagen zijn donker en koud. Hét moment om weg te dromen bij een fijne vakantie. Voor veel kampeerders is dit ook de tijd om alvast een camping te boeken. Een goed idee, maar zelf wacht ik liever nog even en ik vertel je hieronder wat daar de reden van is.

Vakantieplannen

Laten we het behalve in deze alinea in dit artikel verder niet over corona hebben. Want het virus is op dit moment alom aanwezig en natuurlijk kan dat invloed hebben op vakantieplannen van kampeerders. Maar dit artikel gaat over een camping boeken in het algemeen. Dus ook – vooral – in tijden waarin we ons minder druk over corona hoeven te maken (fingers crossed).

Een van onze wensen: een campingzwembad.
Een van onze wensen: een campingzwembad.

Van bonnefooi naar schoolvakantie

Van huis uit ben ik niet gewend om een camping te reserveren. Met mijn ouders gingen we vaak vier weken kamperen en altijd op de bonnefooi. Toen mijn vriend en ik 21 jaar geleden voor het eerst samen gingen kamperen, hielden we dat vol, en ook nog toen onze oudste zoon werd geboren. Alles veranderde toen hij eenmaal naar school ging en we afhankelijk waren van de schoolvakanties in het hoogseizoen. Langzaam kwam het besef dat een camping boeken best handig kan zijn, wil je nog een beetje keus hebben.

Deze camping in Frankrijk reserveerden we een dag van tevoren.
Deze camping in Frankrijk reserveerden we een dag van tevoren.

Camping boeken

Inmiddels boeken we vrijwel altijd een camping. De periode van reserveren verschilt nogal. Soms in juni, soms in april en ook wel eens in januari. In 2017 maakte ik het voor mijn doen wel erg bont. Toen stippelde ik onze hele vakantie voor 2018 uit al in oktober uit. Ik boekte zelfs de campings in Oostenrijk en Kroatië. Al snel kreeg ik spijt, want het voelde wel erg benauwend dat alles al vastlag. Ik las over leuke bestemmingen in andere landen en had een klein beetje spijt dat ik geen ruimte meer had om te switchen. Disclaimer: kan natuurlijk best, maar gedoe.

De oude Alpen Kreuzer in Kroatië in 2018.
De oude Alpen Kreuzer in Kroatië in 2018.

Zonder boeken fijne campings

In de zomer van 2020 wilden we graag naar het buitenland. Vanwege alle maatregelen rondom het c-woord besloten we weer eens op de bonnefooi te gaan en helemaal geen campings te boeken. We gingen naar Normandië en Bretagne en vanaf de ene camping reserveerden we een plaatsje op de volgende en dat beviel ontzettend goed. Achtereenvolgens stonden we op camping Le Phare in Honfleur, camping Sandaya La Côte de Nacre in Saint-Aubin-sur-Mer en camping Yelloh Village Le P’tit Bois bij Saint-Malo. Allemaal fijne campings zonder dat we hadden gereserveerd.

Onze grote staanplaats op camping Le P’tit Bois, ook een dag van tevoren gereserveerd.
Onze grote staanplaats op camping Le P’tit Bois, ook een dag van tevoren gereserveerd.

Camping boeking in Oostenrijk en Italië

Vorig jaar boekte ik op de valreep in juni nog twee campings in Oostenrijk en Italië. Dat deed ik zo’n vier tot zes weken voor vertrek en eigenlijk vind ik dat het fijnst. Dan weten we wel een beetje waar we terechtkomen, maar ligt niet alles aan het begin van het jaar al vast zodat er nog wat te dromen over blijft.

Oostenrijk: op de valreep geboekt.
Oostenrijk: op de valreep geboekt.

Zonder boeken fijne campings

Voor komende zomer ligt alles nog open. We hebben nog geen duidelijk idee waar we naartoe gaan, al denken we over een combinatie van Frankrijk en Italië. Boek jij altijd een camping en zo ja, hoe lang van tevoren? Laat het ons weten op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…