Duitse kerstmarkten en camperplaatsen die Jos onlangs bezocht

Marije Onderwaater

Het is december en dan begint het bij Campingtrends Jos te kriebelen: de kerstmarkten lonken! Samen met vrouw Ineke en hondje Noa stapte hij daarom weer in de camper voor een trip door Duitsland. Wij nemen je mee naar de kerstmarkten en camperplaatsen die ze aandeden.

Koblenz en Ulm

De reis begint in de Duitse stad Koblenz, waar wordt overnacht op Knaus Campingpark Koblenz/Rhein-Mosel. Later die dag gaat de reis naar Ulm, en de bijbehorende Stellplatz Ulm. In Ulm volgt een bezoek aan de kerstmarkt. Deze kerstmarkt telt 120 kramen en duurt nog tot en met donderdag 22 december. En ben je toch in Ulm, neem dan een kijkje bij de Munster van Ulm. Met zijn 161,53 meter is dit al sinds 1890 de hoogste kerktoren ter wereld. Je ziet hem hier ook even voorbijkomen.

Kerstmarkt Ulm
De kerstmarkt in Ulm
Kerstmarkt Ulm
De kerstmarkt in Ulm

Van Carthago Stellplatz in Aulendorf naar Stadt der Spiele Ravensburg

De volgende overnachting is op de Stellplatz in Carthago City. Deze camperplaats ligt direct naast de showroom van het merk. Er zijn twintig plekken en bezoekers kunnen gebruikmaken van elektriciteit en afvoermogelijkheden. Overnachten is gratis, ook voor mensen die geen Carthago hebben. Hier geen bezoek aan de kerstmarkt, maar aan Carthago City.

Vanaf Aulendorf gaat de rit naar een plaats slechts 10 kilometer verderop: Ravensburg. Deze plaats heeft de bijnaam Stadt der Spiele en dat is niet voor niets. Kijk maar eens in je spelletjeskast en we durven te wedden dat er een spel van het merk Ravensburger bij zit. Natuurlijk is er in de stad veel aandacht voor de beroemde spellenfabriek. Maar in dit geval gaat de tocht natuurlijk naar de kerstmarkt. Die is ongeveer 10 minuten lopen vanaf de camperplaats. Sfeerbeelden van de kerstmarkt zie je hier. En de camperplaats, dat is Wohnmobilstellplatz Ravensburg. Deze Stellplatz heeft plaats voor twintig campers. Er zijn diverse basic voorzieningen, zoals stroom en loosmogelijkheden. De camperplaats is wel behoorlijk rumoerig vanwege de drukke autoweg die ernaast ligt.

Kerstmarkt Ravensburg
Genoeg te beleven op de kerstmarkt in Ravensburg.
Kerstmarkt Ravensburg
Genoeg te beleven op de kerstmarkt in Ravensburg.

Overnachten in Oberstdorf

Na Ravensburg volgt een ritje naar een pittoresk plaatsje dat bekend is vanwege het Vierschansentoernooi dat eind december begint Het wintersportdorp heeft geen echte kerstmarkt, maar is wel helemaal in kerstsferen gehuld. En dat betekent dat een bezoekje in deze tijd zeker de moeite waard is. Overnachten gebeurt op Wohnmobilstellplatz Oberstdorf, waar plek is voor maar liefst 184 campers. Deze camperplaats is perfect gelegen voor een bezoek aan het dorp, je loopt er namelijk zo naartoe. In deze vlog neemt Jos je mee voor een rondje over de Stellplatz én naar Oberstdorf.

Oberstdorf schansspringen
Zicht op de schans in Oberstdorf
Oberstdorf schansspringen
Zicht op de schans in Oberstdorf

Kerst in Kempten

Vanaf Oberstdorf is het een kleine 40 minuten rijden naar de volgende bestemming. Van deze vroegere Romeinse nederzetting is nog veel bewaard gebleven. Maar nu gaat het natuurlijk vooral om de Kemptener Weihnachtsmarkt, die plaatsvindt in de oude binnenstad en geldt als een van de mooiste en grootste kerstmarkten in de Allgäu. De Carthago krijgt een plekje op de Wohnmobilstellplatz Kempten. Voor een overnachting moet je er op tijd bij zijn, want er zijn slechts negen plekken. Deze camperplaats valt op door zijn prijs; voor slechts 5 euro kun je hier een nachtje staan. Hier zie je meer over Kempten.

Kerstmarkt Kempten
Kerst in Kempten
Kerstmarkt Kempten
Kerst in Kempten

Füssen en Garmisch Partenkirchen

Net als Oberstdorf heeft Füssen geen echte kerstmarkt. Toch schijnt het er in de decembermaand erg gezellig te zijn. Er is maar één manier om te achterhalen of dat klopt en dat is er zelf een kijkje nemen. Wohnmobilpark Füssen dient als overnachtingsplaats. Deze Stellplatz heeft plek voor 46 campers die allemaal op verharde ondergrond staan. De camperplaats biedt veel voorzieningen. Sommige zijn bij de overnachtingsprijs van 19 euro inbegrepen, zoals toilet, wifi en lozen. Voor andere faciliteiten betaal je iets extra’s, bijvoorbeeld voor douchen en stroom. En handig: er is hier een wasmachine. De aankomst op deze cp zie je in hier.

En van Füssen gaat de rit naar Garmisch Partenkirchen. Hou je ook zo van prachtige dashcambeelden? Kijk dan vooral even naar deze beelden van de rit naar Garmisch Partenkirchen. Daar wordt een plekje gevonden op Alpencamp am Wank, waar plaats is voor maar liefst 110 campers. Deze Stellplatz mit Panoramablick biedt camperaars alle mogelijke voorzieningen. Hoe het in deze decembertijd bevalt in dit wintersportdorp, bekend van het schansspringen met nieuwjaar, zie je vanavond in de vlog van Jos.

Kerstmarkten en camperplaatsen
Kerst in Ulm
Kerstmarkten en camperplaatsen
Kerst in Ulm

Kerstmarkten en camperplaatsen in de vlogs

De trip zit er nog niet op, maar dit zijn alle kerstmarkten en camperplaatsen so far. Zit er een bestemming bij waar jij wel naartoe wilt gaan? Laat het ons weten op Facebook! En vergeet dus niet om Jos te volgen op YouTube, want daar zie je ook welke kerstmarkten en camperplaatsen komende week nog worden bezocht.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…