Dreamer D 60: buscamper met veel bagageruimte

Luc Schaepkens

Het Franse buscampermerk Dreamer maakt deel uit van de Rapido-groep. Nieuw in het modellengamma is de Dreamer D 60. Basis voor deze camper is de 6,36 meter lange uitvoering van de Fiat Ducato.

Dreamer D 60 heeft flinke bak ruimte onder het bed

De Dreamer D 60 komt standaard in het wit. Wil je een ander kleurtje, dan kost dat 1000 euro. Voor ons zou het niet hoeven, maar dat is een kwestie van smaak. De D 60 heeft achterin veel bagageruimte. Dat is populair in de buscamperwereld. Bed omhoog en de elektrische fietsen erin. Of wat je verder mee zou willen nemen. Het past allemaal prima in de D 60. Hij heeft de langste versie van de Ducato – 6,36 meter van bumper tot bumper – als basis. Het tweepersoonsbed hangt in de lengte in riemen. Daaraan takel je het bed zonder moeite – want elektrisch – tot tegen het plafond omhoog. En zo heb je van je camper een complete verhuiswagen gemaakt.

De zithoek voorin is zoals we deze kennen uit de buscamper. Een bank, een tafel en twee draaibare cabinestoelen. Onder de bank is plek voor de Truma Combi 4 die voor de verwarming zorgt. Die werkt op diesel. Ook de twee huishoudaccu’s vinden hier een plek. Deze drie onderdelen horen bij het zogenaamde Fun +-pakket. Dit moet je er dus wel nog bij bestellen. Je hebt dan ook meteen een airco op de motor en een airbag voor de bijrijder. Evenals cruise control en een instaptrede. Zaken die er gewoon op horen te zitten. Het pakket kost 1750 euro extra. Je krijgt daarvoor accessoires met een waarde van rond de 6500 euro. Gewoon doen dus.

Veel ruimte voor schappelijke prijs

Het keukenblok met twee pitten staat deels in de opening van de schuifdeur. Daarnaast staat de koelkast, die met een inhoud van 149 liter lekker groot is. Ook ruim uitgevoerd is de badkamer die tegenover de koelkast staat. Hij meet 90 bij 73 centimeter en heeft een stahoogte van 1,97 meter. De schuifdeur zorgt dat het water tijdens het douchen binnen blijft. Helemaal achterin zijn de bagageruimte en het bed te vinden. De ruimte tussen de lage kasten is 1,20 meter breed. Van achterdeur tot tussenschot meten we 1,93 meter in de lengte. Genoeg voor de meeste fietsen.

De bedden achterin hangen boven elkaar. Het bovenste heeft een bedmaat van 192/1,84 bij 1,30 meter, De kortste kant is die aan de kant van de badkamer. Daar is wat minder ruinte in de lengte. Het onderste bed heeft een breedte van 1,92? 1,60 bij 1,35 meter. Daar is de kortste kant dus echt krap te noemen qua lengte. ruimte die we elders in de Dreamer D 60 over hebben, komen we tekort in het bed. Dat heeft aan de kant van de badkamer een lengte van 1,74 meter. Aan de andere kant meten we 1,82 meter. Bij een breedte van 1,30 meter mag je dat aan de krappe kant noemen. Voor die ene slaapplek moet je dus niet al te lang zijn uitgevallen. Tenzij de motor niet mee hoeft. Want da haal je het onderste bed er gewoon uit. Verder een prima buscamper. Die in Duitsland – ook voorzien van een aantal accessoirepakketten – nog onder de 50.000 euro blijft.

Naar de site van Dreamer.

SpecificatiesFiat Ducato

Basisvoertuig:: Fiat Ducato met 120 pk
Aantal zit-/slaapplaatsen:: 4 / 2 (+2)
Afmetingen (lbh):: 6,36 / 2,05 / 2,59 meter
Leeggewicht/Laadvermogen:: 3050 kilo / 450 kilo
Maximaal totaalgewicht:: 3500 kilo
Prijs:: vanaf 50.000 euro exclusief bpm

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur