Kamperen in Nederland

Dit zijn ze: de ANWB topcampings in Nederland en Europa

Marije Onderwaater

Voor veel kampeerders is het (bijna) tijd om een vakantie te plannen en campings te reserveren. Een handig hulpmiddel daarbij is de sterrenclassificatie van de ANWB. Gisteren werden de Nederlandse en Europese campingsterren voor 2022 bekend. In dit artikel lees je meer over deze ANWB topcampings in Nederland en Europa. Natuurlijk vertellen we ook iets over de ervaringen die wij hebben met een paar van de campings op de lijst.

Vijfsterrencamping

Wil je naar een vijfsterrencamping? Dan kan je in Nederland terecht op 63 campings en in heel Europa op 141 campings. De campings in dit vijfsterrenlijstje krijgen de titel ANWB Top camping 2022. In eigen land zijn er ook vijf kleine campings die het maximale aantal sterren krijgen en zich ANWB Top Kleine camping 2022 mogen noemen, dit is een nieuwe categorie binnen het sterrensysteem.

Minicamping De Nesse (foto: De Nesse)
Minicamping De Nesse (foto: De Nesse)

Top Kleine campings 2022 Nederland

In de categorie ANWB Top Kleine camping 2022 is vooral aandacht voor rust en privacy, punten waar juist deze campings het van moeten hebben. Dat er weinig faciliteiten zijn, telt daarom niet meer mee. De ANWB hoopt zo op een eerlijkere beoordeling. Dit zijn de zeven campings die dit predicaat krijgen:

 • Camping Vorrelveen (Beilen, Drenthe)
 • De Nesse (Limmen, Noord-Holland)
 • De Bocht (Oirschot, Noord-Brabant)
 • Lentemaheerd (Uithuizermeeden, Groningen)
 • Noorderloo (Vriescheloo, Groningen)
 • Boogaard (Zoutelande, Zeeland)
 • Hofstede Elzenoord (Vrouwenpolder, Zeeland)

Grote en middelgrote campings

In de vijfsterrenlijst staan 56 grote en middelgrote campings. Zij krijgen hun sterren op basis van de vele faciliteiten en de kwaliteit. Nieuwe campings in dit lijstje zijn:

 • Camping Wedderbergen (Wedde, Groningen)
 • Familiecamping De Belten (Rheeze, Overijssel)
 • Vakantiepark Eiland van Maurik (Maurik, Gelderland)
 • Ardoer camping & villapark De Paardekeerk (Kortgene, Zeeland)

ANWB topcampings: oordeel van campinginspecteurs

Krijgt een camping drie of meer sterren? Dan komt daar de titel ANWB Erkende camping of ANWB Erkende Kleine camping bij kijken. De inspecteurs letten op allerlei aspecten waaronder het terrein, de zwemmogelijkheden, recreatie, eten & drinken en het sanitair. Dat laatste onderdeel telt zwaar, en daar zijn wij het helemaal mee eens.

Camping Fornella
Camping Fornella

De ervaringen van Campingtrend

Kijkend naar de lijst van de ANWB Topcampings in Nederland en Europa, zien we veel bekende namen. Zo staat onder meer camping Fornella in Italië in de lijst, al lang favoriet bij Jos en sinds deze zomer ook bij Marije. Ook op het lijstje: de Kroatische campings Krk Premium Camping Resort (check hier onze YouTube-video) en camping Laterna, waar Jos al meerdere keren is geweest. In Nederland valt onder meer camping Zonneweelde in Zeeuws-Vlaanderen op, waar Marije afgelopen voorjaar een heerlijke meivakantie had. Grote Nederlandse campings als Beerze Bulten (bekijk hier de Campingtrend Liveshow vanaf deze camping), camping De Paal en nog veel meer namen zien we in de lijst staan.

Alle campings vind je terug op www.anwbcamping.nl. En heb je onze eigen pagina met campings al gezien?

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…