Dit zijn in 2021 de zeven best verkochte caravans

Jos Mark

Na de lezerskeuze van het Duitse blad Caravaning is het tijd om de Nederlandse ranglijst aan jullie te presenteren. Het afgelopen jaar is het aantal kampeermiddelen in Nederland enorm gestegen. Caravans plusten met maar liefst 1.603 stuks en een groei van 23% naar een record voor het afgelopen decennium. Wie waren de winnaars en waren er eigenlijk wel verliezers?

Beste caravans

In het begin van een nieuw jaar is het altijd leuk om even terug te kijken naar het jaar ervoor. We deden een belrondje langs de importeurs om te horen welk model van hun merk het beste werd verkocht in 2021. We legden de cijfers langs de registraties en kwamen tot de volgende uitkomst. Staat jouw nieuwe caravan er tussen? Reageer op onze Facebook-pagina.

7. Adria Adora 522 UP

Het is de Caravan van het Jaar en als jurylid kan ik de kopers van deze caravan alleen maar feliciteren. Adria onderscheidt zich al een aantal jaar met frisse producten en een moderne uitstraling. Dat komt goed tot zijn recht in de klasse van de Adora. Geen instapcaravan, maar dik in de middenklasse met strakke interieurs en de nadruk op ruimte en comfort. De 522 UP heeft de meest geliefde indeling in deze klasse, met een Frans bed en een rondzit. Typisch een caravan voor stellen of gezinnen waarbij de kinderen hun eigen tentje hebben. Met 501 verkochte caravans staat Adria in 2021 op nummer zeven van de zeven best verkochte caravans van Nederland, dit is een stijging van 13,9%.

6. Caravelair Alba 466: publiekslieveling

Van een hele andere prijsklasse is de Caravelair Alba. Al liet de importeur ons weten dat hun topmodel Titanium het ook bijzonder goed heeft gedaan. De Alba 466 is een echte familiewagen en om zijn prijs en gewicht geliefd bij mensen die hun eerste caravan kopen. De Alba 466 is ruim met zijn opbouw van 5,30 meter en beschikt over een stapelbed achterin en een tweepersoonsbed voorin. Alles bij elkaar weegt deze caravan iets meer dan 1000 kilo. Hij mag tot 1200 kilo worden beladen. Daarmee kan hij qua gewicht ook achter de meest gangbare leaseauto’s en dat draagt bij aan zijn succes. Met 510 verkochte caravans staat Caravelair op zes bij de zeven best verkochte caravans van 2021, het merk groeide met een respectabele 43,3%.

5. Eriba Touring onveranderd geliefd

De Eriba Touring is sinds jaar en dag de meest verkochte Eriba in Nederland. Actiemodellen als de 60 Years Edition en de speciale Rockabilly en Ocean Drive dragen zeker bij aan het succes. De indeling 530 staat met stip bovenaan de ranglijst. In deze tweepersoonscaravan zien we een tweepersoonsbed in de breedte achterin de caravan. Met een totale lengte van 5,79 meter en een breedte van slechts 2,10 meter is de Touring een compacte reisgezel die op elke camping een plekje vindt. Zelfs verstokte tentkampeerders vinden hun heil in de Touring, omdat het hefdak – dat is voorzien van tentdoek – precies genoeg buiten naar binnen brengt om in contact met de natuur te blijven. Het comfort van een eigen toilet en vaste keuken maken de succesformule compleet.
Eriba verkocht 611 caravans in 2021 en komt daarmee op nummer vijf in de ranglijst van de zeven best verkochte caravans in Nederland. Het aantal groeide met 34,9% ten opzichte van 2020.

4. Dethleffs C’JOY 460

Ook bij Dethleffs gaat de winst naar een model dat in trek is bij mensen die een wat lichtere caravan willen hebben. Daarnaast is de C’Joy interessant qua prijs. Met 1200 kilo en een vanafprijs van net geen 17.000 euro brengt Dethleffs een caravan met enkele bedden en een treinzit voorin. Overigens strijdt dit model met de Dethleffs Camper 460 om de winst binnen de familie. Praktisch dezelfde caravan, maar luxer en dus duurder. Ook is het gewicht 300 kilo hoger waardoor deze caravan een pittige trekauto nodig heeft. Dethleffs staat op nummer vier van de zeven best verkochte caravans. Er werden 747 caravans op kenteken gezet en dat is een stijging van 20,9% ten opzichte van vorig jaar.

3. Knaus Sport is geliefd

Bij Knaus denk je misschien aan de Südwind, maar de Knaus Sport blijkt opnieuw het hardst te lopen bij de fabrikant uit Jandelsbrunn. Overigens hoeft de Südwind zich niet te schamen, want in absolute aantallen bleef de Sport de Südwind slechts nipt voor. Maar heb jij een Knaus Sport 450 FU of 460 EU geleverd gekregen in 2021, dan telt jouw caravan mee in deze ranglijst. Knaus liet maar liefst 1101 caravans op kenteken zetten in 2021 en staan daarmee op nummer drie van de zeven best verkochte caravans. In groei is dat 20,3%.

2. Een plaats gezakt: Fendt Bianco Selection

Dat we een nieuwe nummer één hebben lijkt opmerkelijk, maar eigenlijk heeft Covid gewoon de orde in caravanland hersteld. Dat Fendt de laatste jaren de lijst heeft aangevoerd, is terug te leiden naar het ouder wordende publiek. Uiteindelijk wil iedereen een Fendt, zou je kunnen zeggen. Dit jaar werd de Fendt Bianco Selection 465 TG het best verkopende Fendt-model in Nederland. Fendt staat dit jaar met maar liefst 1622 caravans op nummer twee van de zeven best verkochte caravans van Nederland. Ze moeten daarmee de nummer één met zevenentwintig caravans voor laten gaan. Overigens groeide het merk best aardig met 13,7%.

1. Hobby terug aan kop

De afgelopen jaren had Hobby te maken met een krimpend koperspubliek. Concerngenoot Fendt leek de leiding stevig in handen te hebben. Nu meer mensen weer een caravan willen hebben, kan een volumemerk als Hobby stevig doorpakken. Toch was de meest verkochte Hobby een Excellent Edition 495 UL. Dit is een typische tweepersoonswagen, die de Fendt Bianco Selection 465 TG qua prijs en indeling nauwelijks ontloopt. Alhoewel de Excellent Edition het meest verkocht is, vermoeden we dat Hobby voornamelijk op nummer één is gekomen door de verkoop van caravans aan de onderkant van het prijsspectrum. Hobby staat met een zeer respectabele 1649 caravans aan de top van de zeven best verkochte caravans van Nederland. Het verschil met vorig jaar is een vernietigende 40,7%. Gefeliciteerd!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.