Dit zijn de winnaars van de ADAC Camping Awards 2022

Martine van Kuler

De ANWB maakte eerder deze week al de Campings van het Jaar bekend. De Duitse zusterorganisatie Adac deed gisteren hetzelfde. Een internationale commissie van veertig kampeerexperts deelde de ADAC Camping Awards 2022 uit aan de beste Europese campings in vier categorieën: Duurzaamheid & Milieubewustzijn, Innovatie & Vooruitgang, Demografische verandering & Toegankelijkheid én de ADAC Camping Booking Award.

Campings van het jaar

Dat zowel de ANWB als ADAC in januari hun Campings van het Jaar bekendmaken is niet zo verwonderlijk. Veel kampeerders beginnen zich immers in deze periode te oriënteren op hun volgende trip. Heb jij nog keuzestress? Misschien helpt de keuze van de ADAC-kampeerexperts een handje.

Duurzaam en milieubewust: Camping La Ballena Alegre.
Duurzaam en milieubewust: Camping La Ballena Alegre.

ADAC Camping Award Duurzaamheid & Milieubewustzijn

In tijden van klimaatverandering en schaarse hulpbronnen wordt kamperen beschouwd als bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk. ADAC beloont campings die daar een voortrekkersrol in nemen met een award. Vorig jaar ging de prijs naar de Franse camping Le Paradis vanwege het uitstekende watermanagement op de camping. De drie genomineerden voor dit jaar waren Camping La Ballena Alegre (Spanje), Blokhus Natur Camping (Denemarken) en ‘ons eigen’ Ons Buiten (Wij bezochten deze Zeeuwse camping in 2020. Hier lees je onze review).

En de winnaar is: Camping La Ballena Alegre.

Blokhus Natur Camping in Denemarken.
Blokhus Natur Camping in Denemarken.

ADAC Camping Award Innovatie & Vooruitgang

Deze categorie eert campings die innovatieve ideeën en ongebruikelijke concepten gebruiken om de ontwikkeling van kamperen als een moderne vorm van vakantie te bevorderen. De winnaar van vorig jaar in deze categorie was Ferienparadies Natterer See uit Oostenrijk, onder meer vanwege de innovatieve architectuur. Kanshebbers voor dit jaar waren Camping Nature Parc l’Ardéchois in Frankrijk en de Italiaanse campings Centro Vacanze Pra’ delle Torri en La Rocca Camp.

De winnaar is: Centro Vacanze Pra’ delle Torri.

50plus Campingpark Fisching in Oostenrijk.
50plus Campingpark Fisching in Oostenrijk.

ADAC Camping Award Demografische verandering & Toegankelijkheid

Deze categorie bekroont campings die veel doen aan de gevolgen van demografische verandering en de behoeften van speciale doelgroepen in het oog houden. De winnaar van vorig jaar, Parque Cerdeira uit Portugal, werd bekroond voor zijn voorbeeldige camping-for-all-concept, dat alle ruimtes en activiteiten van de camping toegankelijk maakt voor gasten van alle leeftijden, met of zonder handicap. Dit jaar waren de genomineerden Strandcamping Waging am See (Duitsland), Camping Salatà (Spanje) en onze vrienden van 50plus Campingpark Fisching (Oostenrijk).

En de winnaar is: 50plus Campingpark Fisching (Campingtrends Jos Mark – hij behoort inderdaad tot de doelgroep – bezocht deze camping al eens en maakte er een video van.)

Check dit uitzicht op Strandcamping Waging am See.
Check dit uitzicht op Strandcamping Waging am See.

ADAC Camping Booking Award

Dit is een nieuwe categorie bij de ADAC Camping Awards 2022. De genomineerden zijn campings die nieuwe digitale manieren ontwikkelen voor het bekijken van de beschikbaarheid en het boeken van staanplaatsen. De genomineerden waren Aminess Atea Camping Resort (Kroatië), de Duitse Camping Stover Strand Kloodt (what’s in a name) en Feddet Strand Resort in Denemarken.

De allereerste winnaar van de ADAC Camping Booking Award is: Camping Stover Strand Kloodt.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!