Directe Schadeafhandeling

Directe Schadeafhandeling (DSA) nu ook voor campers

Martine van Kuler

Goed nieuws voor camperaars. Sinds 1 april geldt Directe Schadeafhandeling (DSA) ook voor campers en motoren die WA (plus) verzekerd zijn. Dit betekent dat het afhandelingsproces voor materiële schade die door toedoen van een ander is veroorzaakt een stuk eenvoudiger wordt.

Nu het voorjaar is aangebroken, neemt het aantal campers op de weg weer toe. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en een ander kan zomaar schade veroorzaken aan jouw geliefde kampeermiddel. Dat kan een hoop gedoe met zich mee brengen, want soms is het knap lastig om met de tegenpartij of zijn of haar verzekeraar in contact te komen. Gelukkig geldt sinds 1 april 2023 Directe Schadeafhandeling (DSA) ook voor campers die WA (plus) verzekerd zijn. Dit moet het afhandelingsproces van materiële schade die door een ander aan jouw voertuig is toegebracht een stuk eenvoudiger maken.

Hoe werkt Directe Schadeafhandeling?

Automobilisten kunnen al sinds 2021 gebruikmaken van Directe Schadeafhandeling, maar voor camperaars gold deze regel nog niet. Daar is nu dus verandering in gekomen. Maar wat houdt DSA precies in? Kortweg betekent dit dat je schade aan je camper die door iemand anders is veroorzaakt, gewoon bij je eigen verzekeraar kunt melden. Deze handelt de claim dan voor je af. Oók als je niet all-risk, maar WA (plus) verzekerd bent. Het voordeel is dat je niet meer zelf in gesprek hoeft te gaan met de verzekeraar van de ander en de schadeafhandeling sneller verloopt.

Automobilisten positief over DSA

Nu vraag je je misschien af of Directe Schadeafhandeling inderdaad zoveel fijner is. Volgens automobilisten wel. Het eerste jaar dat zij gebruik konden maken van DSA bleek dat de wachttijd tussen het melden van de schade en de afhandeling ervan met 17 procent is afgenomen. Sinds november vorig jaar wordt deze manier van schade afhandelen ook toegepast bij materiële schade aan scooters en brommers die WA verzekerd zijn en nu volgen dus ook campers en motoren.

Overigens ben je niet verplicht om gebruik te maken van Directe Schadeafhandeling. Het staat je vrij om de schade zelf te verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij of de schade te melden bij je eigen rechtsbijstandverzekering. Gebruik maken van DSA? Check dan de voorwaarden bij je eigen verzekeraar.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!