Deze vragen kregen Jos en DW in de live Q&A

Marije Onderwaater

Hoera! Campingtrend heeft sinds deze week 20.000 abonnees op YouTube. Een ongelooflijk aantal waar we ontzettend blij mee zijn. Ter gelegenheid van dit feest beantwoordden Jos en Dick William afgelopen woensdag allerlei vragen tijdens een live Q&A. Heb je (nog) niet kunnen kijken? Geen probleem! We delen enkele vragen en antwoorden én natuurlijk vind je onderaan nog een linkje naar de hele video.

Jos en DW

Jos en DW stonden de afgelopen week op camping De Achterste Hoef in Bladel. Hier namen ze alvast wat items op voor de Campingtrend Liveshows, die binnenkort weer van start gaan. Vanuit de Frankia van DW zaten de mannen woensdagavond klaar voor vragen van kampeerders. En die vragen kwamen er! We lichten er een paar uit.

Ontmoet Jos en DW
Ontmoet Jos en DW

Vragen en antwoorden live Q&A

Wat staat er qua camperreis nog op jullie bucketlist?
Daar hoeft Jos niet lang over na te denken. “Ik wil eigenlijk naar de Noordkaap rijden en dat vloggen.” DW is al een keer met de motor naar de Noordkaap gereisd. Hij zou graag eens met de camper naar Marokko reizen. Jos: “Maar dat gaan we samen doen.”

Hoe houden jullie de schoonwatertank schoon?
Wat blijkt? Beiden doen daar eigenlijk niets aan. Jos: “DW doet er niets mee omdat hij er niet uit drinkt. Dat vind ik onzin. Ik drink er zelf uit en Ineke en de hond ook. Dat doen we al jaren en we leven alle drie nog.” Wel waarschuwt Jos: “Je moet altijd voorzichtig zijn met besmet water als je bijvoorbeeld de slang gebruikt die bij een watertappunt hangt. Die gebruik ik nooit. Ik heb mijn eigen slang bij me of ik gebruik de gieter. Moet je de slang toch gebruiken, stop hem dan niet ín de tank.”

Is de Starlink al gearriveerd? Ik ben erg nieuwsgierig naar deze oplossing.
Nou, Jos is daar net zo benieuwd naar! Starlink is het internetsysteem van Elon Musk (van Tesla). Hij heeft inmiddels zo’n 1600 satellieten rond de aarde draaien. Met die verbindingen moet je in theorie op elke plaats ter wereld verbinding met internet kunnen maken. Jos vertelt in de Q&A dat zijn Starlink deze week thuis wordt bezorgd, dus inmiddels moet het pakketje er al zijn. Wil je hier meer over weten? Check dan de videoserie die Jos over Starlink maakt.

Wat is jullie favoriete kampeermiddel?
Daar zijn de mannen het – geen verrassing – over eens: de camper. De twee hebben het ook nog even over hun droomcamper. Afgelopen augustus ontdekten ze dat ze dezelfde droomcamper hebben. Jos: “Wij vinden een Concorde Cruiser wel heel erg mooi.” Al blijft het waarschijnlijk bij dromen. “Dat komt er nooit van hoor”, zeggen ze in koor over deze imposante alkoofcamper op de Mercedes Atego. Verder vertelt DW in deze live Q&A dat zijn Frankia eigenlijk al zijn droomcamper is (alles over zijn Frankia en de keuzes die DW maakte zie je trouwens in deze vlog) en laat Jos weten dat hij altijd warme gevoelens heeft gekoesterd voor Niesmann+Bischoff en dan vooral voor de Arto.

Wij hebben een camper en gaan daar mee naar Portugal. Moet je campings of camperplekken reserveren of kun je nog op de bonnefooi gaan?
Volgens de mannen ligt dat eraan: ga je in het hoogseizoen of in het voor- of naseizoen? Als DW met zijn camper onderweg is en bijna wil stoppen voor een overnachting, kijkt hij meestal eerst waar hij terechtkan. “En dan bel ik even, gewoon in het Engels. Dan hoor je vanzelf of ze plek hebben. Bij een ‘nee’ zoek ik gewoon naar de volgende plek. Ik hoor dat liever een uur van tevoren zodat ik nog een plan B kan trekken.”

Kunnen jullie een keer een vlog maken over de normen en waarden – de ongeschreven gedragsregels – van de camperaar?
Tja, dat zouden de mannen kunnen doen, maar… “We zijn niet zo van dat vingertje, van je moet niet dit en je moet niet dat”, zegt DW. “Leven en laten leven, als het tenminste niet te gek is”, vult Jos aan. De twee geven in de live Q&A nog tips hoe je eventuele campingoverlast kan oplossen. En soms komt daar een fles wijn bij kijken.

Hoe kun je de wc het beste schoonmaken na een grote boodschap?
DW is bang dat dit een vies praatje gaat worden, maar Jos heeft wel advies. “Je kan twee dingen doen. Of je legt er wc-papier in en doet dan je boodschap. Dan heb je een stuk minder strepen. Maar ik heb een hoge beker staan met daarin een afwasborstel en die gebruik ik als het misgaat.” Kijk de video om dit vieze praatje helemaal te zien. En wil je nog meer weten het caravan- of campertoilet? Check dan dit artikel.

Dit is die droomcamper: de Concorde Cruiser op de Mercedes Altego.
Dit is die droomcamper: de Concorde Cruiser op de Mercedes Altego.
Leven en laten leven op de camping.
Leven en laten leven op de camping.

Kijk de live Q&A hier terug!

Ok, dit was een kleine greep uit de vragen. Wil je meer zien? Kijk dan echt even de video terug. Hij is – al zeggen we het zelf – erg gezellig en je krijgt antwoord op allerlei kampeervragen. Vergeet ook niet om Campingtrend te volgen op YouTube! Oh ja, en je vindt ons natuurlijk ook op Facebook en Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…