Dethleffs XLi Edition 90 is een superchique jubileummodel

Luc Schaepkens

Dethleffs zet voor zijn 90ste verjaardag een aantal jubileummodellen in de showroom. De XLi Edition 90 is zonder twijfel het langste exemplaar. Superchique, deze 8,86 meter lange Dethleffs camper. Hij is er in twee indelingen.

Dethleffs XLi Edition 90 is vooral mooi

Wie jarig is, trakteert. Dethleffs doet dat met een aantal jubileummodellen met de toevoeging 90. Stuk voor stuk interessant. Want rijk uitgerust en tegen een mooie prijs. De langste van de jubileummodellen is misschien ook wel de mooiste. De Dethleffs XLi Edition is namelijk een plaatje om te zien. Er worden er maar negentig stuks van gemaakt. Naast de deur van de opbouw hangt het plaatje met het unieke nummer van elk model. De XLi Edition heeft 160 pk onder de kap. Schakelen doet deze Dethleffs camper zelf met een negentrapsautomaat. Je zit op luchtgeveerde stoelen. Hoezo comfort? De navigatie en achteruitrijcamera zijn standaard. Evenals de centrale vergrendeling. De deur van de opbouw en de luiken van de garage zijn hierop aangesloten. Voor de voorruit verduistering, op het dak een airco en 1600 watt aan accu-capaciteit.

En heel rijk uitgerust

Tellen we de waarde van alle losse extra accessoires van dit jubileummodel bij elkaar op, dan gaan we over de 30.000 euro. We noemen een panoramadakraam boven de zitgroep en boven het bed. De extra deur aan de chauffeurskant. Een koelkast met een inhoud van 190 liter. En de oven. Niet gek dat je voor de XLi Edition 90 een C-rijbewijs nodig hebt. Met alle extra’s is een maximum gewicht van 5400 kilo geen overdreven luxe. Er is keus tussen een indeling met enkele bedden – de I 7850-2 EB – of met een queensbed. Die laatste heeft de letters DBM achter de typenaam staan. De exclusieve lederen bekleding hebben ze beide.

Van de enkele bedden achterin de I 7820-2EB maak je met een extra kussen binnen een mum van tijd een ligweide van maxiformaat. Aan het voeteneinde aan twee kanten een ruime kast. Met een gordijn is de slaapkamer af te sluiten van de rest van deze Dethleffs camper. De badkamer bestaat uit twee separate delen. Aan de ene kant de wastafel en het toilet. Aan de andere kant de douchecabine. Door het openklappen van de twee deuren voeg je de ruimtes samen en maak je er één grote badkamer van.

Genoeg ruimte in deze camper

De hele camper ademt ruimte. Die kom je echt nergens te kort. Ook aan slaapplaatsen geen gebrek. Boven de ruime zithoek hangt namelijk nog een hefbed. Daarmee heb je in totaal vier ruime slaapplaatsen. Winterhard is deze Dethleffs XLi Edition natuurlijk ook. Prima geïsoleerd en voorzien van een dubbele bodem. Alle installaties zijn vorstvrij ondergebracht. Daar draagt ook de vloeistofverwarming haar steentje aan bij. De beide genoemde indelingen verschillen alleen wat de slaapkamer betreft van elkaar. Zoals genoemd staan daar enkele bedden in lengterichting of een queensbed. Voor de rest zijn ze gelijk. Ook de lengte is hetzelfde.

Specs Dethleffs XLi Edition 90 7850-2

Basisvoertuig: Fiat Ducato, 160 pk
Afmetingen (lbh): 
8,65 x 2,33 x 3,04 meter
Leeggewicht: 4370 kilo
Laadvermogen:
 1030 kilo
Maximaal gewicht: 5400 kilo
Zit-/slaapplaatsen: 
4 / 4
Prijs: 
152.990 euro
Website: Dethleffs.nl

Bij Dethleffs loopt momenteel een winactie waarbij je kans maakt om het volledige aankoopbedrag terug te winnen. Hier lees je het artikel over de Dethleffs winactie.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur