De T7 komt eraan: van Transporter naar VW Multivan

Luc Schaepkens

Het recept voor succes: neem de beste bestelbus die er is. Doe er het rijcomfort van een personenauto bij. En zorg voor een flexibel te gebruiken variabel interieur. Het resultaat heet VW Multivan. Inmiddels staat de zevende versie – de T7 – in de startblokken.

Multivan

Volkswagen heeft inmiddels een zogenaamde teaserfoto van de T7 gepubliceerd. Die staat boven dit artikel. Hierop zien we – spannend in beeld gebracht – de nieuwe T7-voorkant. Met smalle led-koplampen die doen denken aan de elektrische ID, met een lichtstrip over de volle breedte. Als je goed kijkt, zie je dat zelfs het VW-logo in het midden nieuw is. Verder blijft de nieuwe bus vooral praktisch, functioneel en heeft hij veel ruimte die wederom bereikbaar is via een schuifdeur. De T7 is de nieuwste versie van de VW Multivan.

VW Multivan sinds 1985

De eerste VW Multivan stamt uit september 1985. Hij kwam naast de bestaande Transporter en Caravelle. Het was een T3, die een tot dan toe niet geziene combinatie neerzette. Die van bestelwagen, personenauto en camper. Comfortabele rij-eigenschappen in combinatie met een multifunctioneel interieur. Voorzien van een bank die plat kan en een wegklapbare tafel. Zo heb je er ook een basic camper aan, die je altijd bij de hand hebt. Deze eerste Multivan werd opgevolgd door de T4, T5 en T6. In 2019 kwam er een update: de T6.1. De Duitsers spreken liefkozend over hun Buli. De bus krijgt de cultstatus.

Volkswagen ontwikkelde 35 jaar lang door aan de bus en het idee van de Multivan. Een kortere overhang aan de achterkant. Een rechtere voorruit. Elke nieuwe generatie zette weer een stap. Er kwam een nieuw systeem met zitplaatsen op rails. En losse en draaibare stoelen. Evenals een intelligent infotainmentsysteem. Er kwamen rij-assist systemen. De meest kenmerkende onderdelen veranderden niet. Zo bleven de voorstoelen op de vooras staan. En de bus bleef functioneel en praktisch. Albert Kirzinger, chef Design bij Volkswagen Nutzfahrzeuge, vat het kort samen: “Het kern-DNA van de bus is ruimte”. De nieuwe Multivan heeft die in overvloed. Flexibel te gebruiken; dat maakt de Buli tot Buli. Ook de Multivan, ook het zevende type.

Multivan is brug naar toekomst

Met de nieuwe VW Multivan, die dit jaar nog verschijnt, slaat het bedrijf een brug naar de toekomst. Volkswagen noemt het de beste Multivan ooit. Veiliger, duurzamer, intelligenter, you name it. Waarmee het icoon het digitale en elektrische tijdperk binnenstapt. Hoe de nieuwste VW Multivan versie zich zal onderscheiden, wordt binnen afzienbare tijd bekend. We hebben het dan over weken en maanden. Nog even geduld dus.

Naar de site van Volkswagen Bedrijfsauto’s.

De VW T6.1 is ook zeer geliefd als buscamper. Hier lees je er meer over.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur