De stoere Torsus Terrastorm 4×4 schreeuwt om een camperversie

Luc Schaepkens

De Tsjechische Torsus Terrastorm is een bus om mee offroad te gaan. De basis is naar keus een VW Crafter of MAN TGE met vierwielaandrijving. De lichtgewicht Torsus Terrastorm heeft een lengte van zes meter. Er zijn twee verschillende uitvoeringen: een gesloten bestelbus en een personenbus. Het wachten is op een buscamper.

Terrastorm Nomad

De Terrastorm Nomad heeft als basis de gesloten bestelversie van de Crafter of de MAN. Er is ook een personenversie met ramen. Die krijgt de naam Terrastorm Coach. De wielbasis van beide uitvoeringen bedraagt 3,64 meter. De volgende versie van de Torsus Terrastorm zou zomaar eens een buscamper kunnen zijn.

De Terrastorm Coach met ramen.
De Terrastorm Coach met ramen.

Torsus Terrastorm 4×4

Nog niet zo lang geleden zette dezelfde fabrikant namelijk een hele bijzondere camper in de spotlights. Een enorme 13,5 ton wegende integraal. Basis van deze mastodont was een chassis van MAN, ook al met all wheel drive. Met de nieuwe Terrastorm – die uiterlijk niet zo afwijkt van het origineel – hoopt de camperbouwer nu een grotere doelgroep aan te spreken. Het motto van Torsus is bescheiden: Engineered to be the world’s most capable 4×4 minibus.

Torsus gebruikt voor de beide versies van de Terrastorm de vierwielaangedreven basis van de VW Crafter of de MAN TGE. Met naar keus 140 of 176 pk onder de kap. Schakelen doe je met een handbak met zes versnellingen of je laat het doen door de achttrapsautomaat. Standaard zit er onder de achteras een extra bladveer. Optioneel kunnen er ook nog speciale – uit de motorsport afkomstige – schokbrekers worden toegevoegd. Alle kwetsbare onderdelen als aandrijving en tank zijn beschermd door een afdekplaat.

Klaar voor het ruige werk

De Torsus Terrastorm 4×4 staat op dikke 17 inch Delta-velgen. Daar liggen stevige BF Goodrich-banden om. De reservewielhouder achterop oogt lekker stoer en past bij het plaatje. Hetzelfde doet de bullbar met geïntegreerde lier voorop. Kies je voor de personenversie met ramen, dan rol je ook in het ruige terrein niet uit je stoel. Daarvoor zorgen de vijfpuntsgordels. De vier voorste stoelen zijn draaibaar, hierdoor kun je rond de tafel zitten. Deze staat tegen de zijwand. Tegen het dak bovenkasten voor bagage.

Bestelversie

De bestelversie is van buiten verder niet afwijkend. Hij staat desondanks in het terrein zijn mannetje. Daar helpt onder andere de bodemvrijheid van 290 millimeter aan mee. De Torsus Terrastorm is er vanaf een kleine 60.000 euro. Dat is exclusief onze bpm. Het is nog afwachten of Torsus zelf met een campervariant komt, of dat een andere camperbouwer de Terrastorm als basis oppikt. Dat er bij Torsus ambities zijn op het campervlak lieten ze zien met hun eerder genoemde 13,5 ton zware campertruck die de naam Praetorian kreeg (foto onder deze tekst).

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur