De Renault SpaceNomad buscamper is een samenwerking met Pilote

Luc Schaepkens

Vanaf 2022 kun je ook bij de Renault-dealer terecht voor een buscamper. Dan staat namelijk de SpaceNomad op basis van de Renault Trafic in de showroom. Althans, tot nu toe in Zwitserland, Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk en Duitsland. Wanneer ons land volgt is nog niet bekend.

Renault

Renault probeerde in Zwitserland eerst uit of een eigen buscamper aansloeg. Dat deed de SpaceNomad. En dus presenteren ze hem nu ook in andere landen. Basis van de SpaceNomad is de compacte Renault Trafic. Hij komt beschikbaar in twee uitvoeringen. Een vierzitter en een iets langere vijfzitter. Onder de kap een motor met naar keus van 110 tot 170 pk. Renault werkt voor deze compacte buscamper samen met de – uiteraard eveneens Franse – camperbouwer Pilote.

Renault SpaceNomad met Pilote sausje

De SpaceNomad kan gemakkelijk als gewone auto worden gebruikt. Met vier of vijf zitplaatsen is dat geen probleem. Het kampeergedeelte – dat dus van Pilote komt – bestaat uit kasten aan de zijkant. Een compact keukenblokje en twee bedden. Daarnaast nog wat comfortverhogende zaken als een buitendouche. In de precies 5 meter lange L1 staan genoemde zaken aan de bestuurderskant. Tegenover de schuifdeur. De achterbank staat vast op zijn plek. Van deze bank maak je – door de rugleuning plat te leggen – eenvoudig een bed.

De bedmaat beneden is 130 bij 185 centimeter. In het gemonteerde slaaphefdak een tweede bed. Dit heeft een bedmaat van 120 bij 200 centimeter. Het keukenblokje telt twee pitten met elektronische ontsteking en een spoelbak. Ook een compressorkoelkast met een inhoud van 49 liter is standaard. De meegeleverde redelijk grote tafel kan aan het keukenblokje vastgemaakt worden. Normaal heeft hij een plekje achterin en staat hij niet in de weg. Handig: je kunt hem ook buiten gebruiken.

Renaut Trafic is na facelift een volwassen bus geworden

De Renault Trafic is – zeker na de laatste facelift – een volwassen bus. Het dashboard ziet er strak en mooi uit. Opvallen doet het 8 inch grote touchscreen in het midden. Hiermee bedien je onder andere het entertainmentsysteem. Ook het uiterlijk werd bij de facelift meegenomen. Zo kreeg de Renault Trafic nieuwe bumpers, led koplampen en 17 inch lichtmetalen velgen.

Naast de L1 is er ook een 5,40 meter lange L2 SpaceNomad. Daarvan heeft Renault nog geen foto’s beschikbaar gesteld. Voor de hand ligt een vergelijkbare indeling. En een achterbank die op een rail staat. En dus verschuifbaar is. Dit omdat een soortgelijke indeling van een andere Franse partner al op de markt is. Prijzen zijn nog niet bekend. Verwachting is dat deze in Frankrijk rond de 50.000 euro beginnen. Dat is zonder onze bpm.

Naar de site van Renault.

Ook het Franse Hanroad bouwt buscampers op bais van de Renault Trafic. Bekijk ze hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur