De mooiste fietstochten van het Noordelijke Zwarte Woud

Luc Schaepkens

Zin in een fietsvakantie? Kies dan voor Duitsland. Daar kun je de prachtige omgeving van het Noordelijke Zwarte Woud op je eigen tempo verkennen. Fietstochten heb je namelijk voor het uitzoeken in dit prachtige natuurgebied.

Fietsen

Fietsen op zonnige hoogten, door de bossen of door een idyllisch rivierdal. Het kan hier in Duitsland allemaal. Prachtige bergen, bossen, valleien, wijngaarden en oude kastelen bepalen het uitzicht. Sportieve fietsers kunnen zich uitleven op de uitdagende grindpaden door de bossen.

Op fietsvakantie naar het Zwarte Woud in Duitsland

In het Noordelijke Zwarte Woud in Duitsland vind je tal van goed bewegwijzerde fietstochten. De twee rivierfietspaden – ten eerste de Nagoldtal-Radweg en ten tweede Enztal-Radweg – kunnen worden gecombineerd tot een indrukwekkend mooie rondrit. Praktisch: in bijna elk dorp vind je wel een e-bike verhuur en oplaadpunten. Voor de langeafstandsfietser zijn er twee gecertificeerde regionale fietsroutes. Dat zijn de Panorama-fietsroute Zwarte Woud en Fietsroute Heidelberg-Zwarte Woud-Bodensee. Daar kun je rustig een weekje voor uittrekken.

Op de Nederlandstalige website www.mein-schwarzwald.de vind je altijd een fietstocht die bij je past. De site is erg gebruiksvriendelijk met een reisplanner en filters waarmee je goede keuzes kunt maken.

Fietstochten voor elk wat wils

Tijdens je fietsvakantie in Duitsland hoef je je hier echt niet te vervelen. Welke fiets je ook hebt; er zijn vele fietstochten om uit de kiezen.

  • Klik hier voor 16 verschillende e-bike fietstochten waarbij je in een oogopslag de afstand, tijdsduur en aantal hoogtemeters ziet.
  • En hier voor 28 tochten die je per toerfiets kunt afleggen.
  • Klik hier voor langere fietsroutes, van 32 tot 287 kilometer, dwars door het Zwarte Woud.
  • En hier voor meer dan 20 mountainbikeroutes in de categorieën medium en zwaar.
  • Klik hier voor de tien mooiste routes voor racefietsers.

Het Noordelijk Zwarte Woud is voor velen een van de mooiste vakantiebestemmingen in Duitsland, voor wie houdt van rust, ruimte en natuur. Met de auto ben je er zo. Het is bekend vanwege de uitgestrekte dennenbossen die liggen tussen Baden-Baden in het westen en Calw in het oosten en van Pforzheim in het noorden tot Alpirsbach in het zuiden.

Kamperen in het Noordelijke Zwarte Woud

Je kunt fantastisch kamperen in het Zwarte Woud. Op een bosrijke camping of langs de mooie rivieren Nagold en Enz. Veel campings hebben meerdere sterren en hebben van alles te bieden. Zoals mooie zwembaden, animatie en barbecue-avonden in de vrije natuur. Regenbogencamping in Bad Liebenzell is heel idyllisch gelegen aan de Nagold. Hier heb je behalve een mooi openluchtzwembad ook een tennisbaan en een culinair restaurant. Camping Kleinenzhof heeft vijf sterren en is een heerlijke uitspanning met alle faciliteiten, e-bikeverhuur en vele excursies.

Kijk voor meer informatie op de Nederlandstalige website www.mein-schwarzwald.de. Hier vind je veel tips over het gebied, wandeltochten, fietstochten, campings en thermen.

Op vakantie naar Duitsland? Lees onze 10 tips.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur