De Mercedes Sprinter heeft al 6 terugroepacties voor 2021

Luc Schaepkens

De Mercedes Sprinter is – ook als basisvoertuig voor campers – populair. Toch blijkt dat er soms nog iets aan moet worden versleuteld. Momenteel loopt de zesde terugroepactie van 2021 voor de Sprinter. Alle geconstateerde problemen worden door de dealers netjes opgelost.

Mercedes Sprinter

Mercedes heeft een naam hoog te houden. De nieuwe Mercedes Sprinter is het neusje van de zalm. Ongekend comfortabel, met een hele batterij aan assist-systemen. De beste en veiligste Sprinter ooit. Maar zelfs bij Mercedes moeten er soms puntjes op de i worden gezet. Daartoe dienen zogenaamde terugroepacties. Als blijkt dat er iets niet helemaal goed is, of als er problemen met een onderdeel kunnen ontstaan, lost Mercedes dit op. Voor de Mercedes Sprinter zijn er tot nu toe dit jaar zes terugroepacties.

De Mercedes Sprinter terugroepacties

Lasnaad: De eerste terugroepactie van het jaar dateert van begin februari. Het betreft problemen met een onvoldoende sterke lasnaad. We lezen op de site van de RDW: ‘De lasnaad-verbindingen van de langsdragers in de buurt van de B-stijl, kan onvoldoende sterk zijn uitgevoerd’. De lasverbinding kan bij een zijdelingse aanrijding breken. Dit kan leiden tot een verminderde bescherming van de inzittenden van het voertuig en van de brandstoftank. De dealer lost dit op door te lassen aan de onderzijde van de dwarsbalk. Referentiecode van Mercedes voor deze terugroepactie: 61 920 78 – VS3QUEROH.

Kabelboom: Ook van begin februari. De elektrische kabelboom kan vast komen te zitten tussen de remlichtschakelaar en de hendel van het rempedaal. Als gevolg daarvan kan de kabelboom beschadigen. Het remlicht van de Mercedes Sprinter blijft hierdoor permanent branden. Het ESP wordt gedeactiveerd en het voertuig kan wegrollen. De dealer zal de kabelgeleiding van de kabelboom corrigeren. Referentiecode 5491884.

Luchtvering: De zekering voor beveiliging van de luchtvering is mogelijk – door verkeerde vermelding in de zekeringslijst – met een hogere sterkte geplaatst. Er kan permanent verhoogde stroomsterkte door de bedrading stromen hierdoor is het mogelijk dat individuele kabels van het luchtveersysteem kunnen smeulen. De dealer zal de geplaatste zekeringsterkte controleren en indien nodig vervangen. De zekeringslijst – en bij bepaalde voertuigen de regeleenheid – van het luchtveersysteem zal worden vervangen. Referentiecode: 3294157- VS3SILUF.

Versnellingsbak: in maart een terugroep voor een mogelijke storing in de versnellingsherkenningsfunctie in de versnellingsbak. Hierdoor werkt het achteruitrijlicht niet goed. De dealer zal de software die verantwoordelijk is voor de versnellingsherkenning updaten. Referentiecode: 2698057; VS3GANGSEN.

Kabe Van op Mercedes Sprinter.
Kabe Van op Mercedes Sprinter.

En dan nog twee pedalen

Gaspedaal: Eind april was er een terugroepactie vanwege het gaspedaal. Dit kan mogelijk door verkeerde montage losraken. De boutverbinding kan losraken en het gaspedaal zou vrij in de voetruimte kunnen bewegen. Dit leidt tot spontaan verlies van aandrijfkracht. In het meest extreme geval kan het gaspedaal onder het rempedaal klem komen te zitten, waardoor een goede remwerking niet meer kan worden gegarandeerd. De dealer zal de inbouw van het gaspedaal controleren en het gaspedaal van de Mercedes Sprinter zo nodig vervangen. Referentiecode: VS3FAHPED 3090754.

Rempedaal: Ook deze is van eind april. De borging van de bout die het rempedaal met de lagersteun verbindt, kan los komen. Wanneer dit gebeurt, kan de bout tijdens voertuiggebruik bij bediening van het rempedaal eruit schieten. Dit leidt tot continu brandende remlichten ook wanneer er niet wordt geremd. Voor het achterop komende verkeer is dan niet te herkennen of er daadwerkelijk geremd wordt. Hiermee is er een risico op een ongeluk. In dit geval zou er een merkbare cirkelvormige doorbuiging van het rempedaal, of een veranderd rempedaal gevoel kunnen ontstaan. De dealer zal de lagersteun aan het rempedaal middels een extra borgring borgen. Referentiecode:  VS3BREBOL 2991153.

Eigenaren ontvangen een brief

De beschreven terugroepacties zijn allemaal terug te vinden op de site van de RDW. De referentiecodes zijn de codes van Mercedes zelf. Eigenaren ontvangen van Mercedes een brief. Vervolgens is het mogelijk om een afspraak te maken. Bij twijfel kun je uiteraard ook zelf contact opnemen met je dealer.

Ook de buscamper van Kabe heeft de Mercedes Sprinter als basis.

Foto boven het artikel: de La Strada Nova, eveneens op Sprinter-basis.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur