De Laika Kreos 5009 L update: meer design en comfort

Luc Schaepkens

Het Italiaanse Laika was al hét merk als je van design hield. Italiaans design uiteraard. Met de nieuwe Laika Kreos 5009 L halfintegraal doen ze er nog een schepje bovenop. Ze lieten er namelijk een designbureau op los. Het resultaat konden we afgelopen donderdag in Düsseldorf bewonderen. Want daar stond het prototype (zie ook onze vlog).

Laika Kreos 5009 L halfintegraal

Wie rondkijkt in de nieuwe Laika Kreos 5009 L halfintegraal kan alleen maar onder de indruk raken. Hout, ruimte en vooral strak. Oké, wat we in Düsseldorf zien is het prototype. Maar de verwachting is dat hij niet ver afstaat van het seriemodel dat in productie gaat. Dat zal komend modeljaar bij de dealers verschijnen.

Keuken
Keuken
Douchecabine
Douchecabine
Toilet
Toilet

Laika Kreos 5009 L met opvallend design op Caravan Salon 2021

De nieuwe Laika Kreos 5009 L is 7,99 meter lang en 2,99 meter hoog. Geen kleine jongen dus. De buitenkant is wit met zwarte lijnen. Ook de optionele luifel is uitgevoerd in het zwart. Het zorgt er mede voor dat hij niet zo massaal toont. Hij staat op een AL-KO heavy chassis. Daardoor is er plek voor een dubbele bodem – van binnen en van buiten bereikbaar – van 25 centimeter hoog. Zowel goed voor de isolatie als voor het opbergen van de nodige techniek. Zijn maximale gewicht bedraagt 4500 kilo.

Dak, achterwand en de vloer zijn van gfk. De zijwanden zijn van aluminium sandwichpanelen met XPS-isolatie. Je kunt met deze Laika Kreos 5009 L halfintegraal het hele jaar door op reis. Daar helpt de vloeistofverwarming aan mee. Deze kan in de slaapkamer apart worden geregeld. Het interieur is het werk van een heus Italiaans designbureau: GFG Progetti. In de mooi afgewerkte keuken een wit werkblad van corian. Een hoogwaardige kunststof dat we ook terugzien in de badkamer. De keuken heeft een dubbele spoelbak en een moderne zware kraan. Drie gaspitten en – in dit prototype – zelfs een vaatwasser. Een oven op deze plek kan overigens ook. De koelkast heeft een inhoud van 153 liter.

Donker hout en een regendouche

Wat meteen opvalt, is het gebruik van het donkere hout. Bij Laika heet deze houttint Ocean Blue. Het hout kleurt – al naar gelang hoe het licht valt – van blauw, via groen naar zwart. Voorin een ruime L-vormige bank met een losse zit aan de zijkant. Helemaal stil werden we van de separate douchecabine. Houten latten, alsof je een sauna binnenstapt. Een grote regendouche – met een watertank van 210 liter kan het makkelijk. Er tegenover staat de ruimte met het toilet en de wastafel.

Achterin enkele bedden met een bedmaat van 2 bij 0,80 meter. Je maakt er in een handomdraai een groot tweepersoonsbed van. Het hoofdeinde zet je desgewenst rechtop. Een hefbed boven de zithoek – met een bedmaat van 1,9 bij 1,4 meter – is optioneel. Zelfs de garage van deze Laika Kreos 5009 L is iets bijzonders. Natuurlijk is er veel bagageruimte. Het draagvermogen van 250 kilo zorgt ervoor dat je die ook kunt vullen. Maar wat dacht je van een wijnrek voor tien flessen? Italiaanser krijg je het niet. De garage heeft daarnaast verlichting, stopcontacten en verwarming.

Specs Laika Kreos 5009 L

Basis: Fiat Ducato Heavy, 140 pk
Afmetingen (lbh): 7,99 / 2,30 / 2,99 meter

Leeggewicht / Laadvermogen: n.b.
Maximaal gewicht: 4500 kilo
Zit-/slaapplaatsen: 4 / 4
Prijs: waarschijnlijk vanaf zo’n 100.000 euro ex bpm.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur