De Kwiggle is ’s werelds kleinste vouwfiets

Luc Schaepkens

Kwiggle is de naam, made in Germany. Een vouwfiets zoals je hem nog nooit hebt gezien. Zo klein op te vouwen dat hij bijna overal past. En desondanks comfortabel en lekker snel.

Vouwfiets

Er zijn maar weinig kampeerders die onderweg veel plek over hebben. Toch wil vrijwel iedereen de omgeving verkennen per fiets. Die moet dus mee. De vouwfiets is dan een mooie oplossing. Een vouwfiets neemt weinig plek in onderweg en je kunt er een aardig stukje op fietsen. Genoeg voor een rondje rond de camping of camperplaats. Of voor een bezoek aan een dorp, stad of winkel. De nieuwe Kwiggle is – naar opgave van de fabrikant zelf – de compactste vouwfiets die er te koop is. Opgevouwen zijn de maten 55 bij 40 bij 25 centimeter. Dat past vrijwel altijd nog wel ergens tussen.

Altijd wel plek voor de Kwiggle vouwfiets

Afhankelijk van de gekozen uitvoering weegt de Kwiggle tussen de 8,5 en 9,5 kilo. Hij is er zonder versnellingen en met drie of zes versnellingen. De velgen zijn van aluminium. Behalve de compacte afmetingen is natuurlijk ook het rijcomfort van een vouwfiets belangrijk. En die zijn bij de Kwiggle goed te noemen, aldus de fabrikant. Dat heeft te maken met de unieke vorm. Je staat bijna rechtop terwijl je fietst en dat is uniek. De positie voelt heel natuurlijk en helpt bij het trappen. Er komt namelijk meer gewicht op de trappers waardoor en minder kracht nodig is. Het zadel beweegt bovendien mee met de bewegingen van de heupen.

Zo gezien is de Kwiggle meer dan een vouwfiets. Het is ook een fitnessapparaat. Minder kracht zetten en meer beweging. Door de rechtop-positie is er ook minder belasting voor de rug. Je haalt met deze vouwfiets een snelheid van maximaal 40 kilometer per uur. De Kwiggle is niet alleen handig op vakantie. Hij past ook onder de bank in de trein of bus en kan zo prima voor woon- werkverkeer worden ingezet. Opgevouwen heeft de Kwiggle het maatje handbagage. Hij is er in vier verschillende kleuren en je kunt hem met een aantal accessoires zelf nog verder aankleden. De vanaf-prijs is 1.280 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur