De innovatieve Bürstner Lyseo Gallery heeft een uitklapbare alkoof

Luc Schaepkens

De Bürstner Lyseo Gallery is een bijzondere Bürstner camper. Hij ziet er op het eerste oog uit als elke halfintegraal. Totdat je op een knop drukt. Dan gaat een deel van het dak boven de cabine omhoog en staat er opeens een alkoofcamper. Een uitklapbare alkoof dus.

Camper- en caravanbouwer Bürstner

Gisteren waren we in Duitsland aanwezig bij camper- en caravanbouwer Bürstner. Daar kregen we het productnieuws voor seizoen 2022 voorgeschoteld. We trappen meteen af met een eyecatcher. De Bürstner Lyseo Gallery is namelijk een bijzondere halfintegraal. Al zie je dat pas als hij op zijn plek staat. Dan kun je – door een druk op de knop – deze halfintegraal omtoveren tot een alkoof. Compleet met een vaste trap naar boven.

Smaakvol interieur, met rechts de vaste trap naar de uitklapbare alkoof.
Smaakvol interieur, met rechts de vaste trap naar de uitklapbare alkoof.

Lyseo Gallery heeft uitklapbare alkoof met vaste trap

Meer woonruimte, maar dan wel op dezelfde voertuiglengte. Daar is al van alles op bedacht. Van slide-out tot slaaphefdak. Deze Bürstner camper komt met iets heel opvallends. Een belangrijke innovatie die lijkt op een slaaphefdak, maar toch weer heel anders is. De Bürstner Lyseo Gallery staat voor een door Bürstner zelf ontwikkelde woonoplossing. Er is inmiddels ook al patent op aangevraagd. De interieurspecialisten uit Kehl maken het mogelijk om met één druk op de knop een andere campersoort tevoorschijn te toveren.Van halfintegraal naar een model met bed boven de cabine, een alkoof.

Het deel van het dak boven de cabine kan met hulp van perslucht worden opgetild. Bürstner noemt dit het Gallery Roof. Met een druk op de knop duwt de perslucht binnen 90 seconden het dak omhoog. En klaar is je tweede woonverdieping. Je kunt erin slapen of de extra ruimte als werkruimte gebruiken. Highlight: de ‘bovenverdieping’ is veilig en comfortabel bereikbaar via een vaste trap.

Klein reizen, groot wonen

Het motto van de Bürstner Lyseo Gallery Roof is ‘klein reizen, groot wonen’. Het eerste prototype van dit model kan inmiddels aan de pers worden getoond. Deze innovatie combineert de voordelen van een halfintegraal en een alkoof in één Bürstner camper. Onderweg is hij laag. Dat is gunstig voor het brandstofverbruik. Op de plek van bestemming tover je een tweede woonverdieping tevoorschijn en heb je volop de ruimte. Met uitgeklapte alkoof heeft de Bürstner Lyseo Gallery een hoogte van 3,7 meter.

De wanden van tentdoek lopen recht omhoog. Ze staan niet – zoals bij een slaaphefdak – schuin. Dat zorgt voor meer ruimte, een xxl-comfortslaapruimte. De binnenhoogte bedraagt 1,10 meter. Behalve een oplaadpunt voor je mobiele telefoon is er ook een zitje met een tafeltje. En dat allemaal bereikbaar via een vaste trap. Sensors zorgen ervoor dat het dak altijd op de juiste hoogte blijft. Want indien nodig wordt er lucht bijgepompt. De ingesloten luchtlaag die daarvoor zorgt heeft als bijkomend voordeel dat het een goede isolatie is.

De keuken.
De keuken.

Prototype in gentleman’s style

Het interieur van het prototype op de foto’s is ontworpen in wat Bürstner noemt gentleman’s style. We zien cognackleurig buffelleder met Burlington-stiksel. Donkergrijs gecombineerd met lichte tinten en elegant hoogpolig tapijt. In de keuken vallen een paar unieke elektrische accessoires op. Zoals het opklapbare koffiezetapparaat en de opklapbare afzuigkap van Modern Kitchen Technology. We zien een barelement met elektrisch bedienbare lades. Met een zogenaamde RFID-chip (radio-frequency identification) kun je alle keukenelementen – die verplaatsbaar zijn – centraal vergrendelen. Handig voor onderweg.

Verder in de Bürstner Lyseo Gallery veel hoogwaardige woonaccessoires. Zoals een mineraal aanrechtblad en een flexibele kraan. In de keuken een inductie/gas kookplaat en een glasvak voor het veilig opbergen van glazen tijdens het rijden. Verder valt de verlichte spiegel en de vaste trap met opbergruimte op. Ook ‘beneden’ een draadloos oplaadstation voor mobiele telefoons in de entree. De Lyseo Gallery blijft onder de zeven meter lengte, maar heeft desondanks een zeer grote badkamer.

Met de bijzondere afzuigkap
Met de bijzondere afzuigkap

Binnenkort in productie

“De Lyseo Gallery werd volledig intern bij Bürstner ontwikkeld in slechts 18 maanden – van het eerste idee tot de voltooiing van het goedgekeurde prototype. Het hele ontwikkelingsproces stond in het teken van snelheid en efficiëntie. De 3D-ondersteunde ontwikkeling en de visualisatie van het voertuig met behulp van het virtual reality-systeem maakten het voor ons als directie gemakkelijk om snel de juiste beslissingen te nemen”, aldus Jens Kromer, woordvoerder van de directie bij Bürstner. “Dankzij de virtual reality-technologie en de korte lijnen met onze eigen interieurarchitect konden we ongeveer vier maanden ontwikkelingstijd besparen in vergelijking met een ‘klassieke’ ontwikkeling.” De Lyseo Gallery onderstreept op indrukwekkende wijze de innovatieve kracht van Bürstner.

Het prototype komt overeen met de afmetingen en indeling van de reeds bestaande Lyseo TD 680: 6,89 meter lang, 2,30 meter breed, 2,96 meter hoog tijdens het rijden. Er zijn vier zitplaatsen aanwezig. In de nabije toekomst wordt de ‘Gallery Roof’ met de ‘overal thuis-indeling’ in de productie van Bürstner opgenomen.

Veel meer interessant nieuws

Bürstner had – naast deze uitklapbare alkoof – nog veel meer interessant nieuws. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe offroad-versie van de Copa buscamper. En van de Campeo buscamper is er een speciale uitvoering met de naam Black Forest. Bij de caravans was de compleet vernieuwde Premio Life de aandachtstrekker. Dit nieuws en meer lees je binnenkort op je favoriete kampeersite.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur